Sanat eseri bastonlar göz kamaştırıyor

11.02.2015 - 11:12 | Son Güncelleme :

Gökbulak, Ahlat bastonlarına 200’den fazla farklı motif işleniyor

<ımg class="yeniImg" border="0" src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66cf4a39601c04688fbd3a5b.jpg">

Dünyanın her köşesinden birçok devlet adamına, sanatçısından bürokratına kadar gönderilen Ahlat bastonları popülerliğini korurken, günümüzde ise 200’den fazla Selçuklu ve Osmanlı motiflerinin işlendiği bastonlar adeta birer sanat eseri olarak göz kamaştırıyor

Bitlis’in Ahlat ilçesinde koç, manda ve sığır boynuzlarından elde edilen kemiğin yanı sıra bastonlarda ceviz ağacının kullanılmasıyla birlikte ilçede bulunan tarihi yapılardaki Selçuklu ve Osmanlı motiflerinin de işlenmesi hem bastonların sanatsal değerini artırıyor hem de motiflerin gelecek kuşaklara aktarılmasını sağlıyor. Ahlat’ta yaklaşık 30 yıldır baston ustalığı yapan Refa Gökbulak, Ahlat bastonlarına 200’den fazla farklı motif işlendiğini söyledi.

Bastonlarda özellikle Selçuklu ve Osmanlı dönemine ait motiflerin ağırlıklı olarak işlendiğini ifade eden Gökbulak, gümüş başlıklı, ahşap, altın işlemeli, tezhip ve ebru sanatının da bastonlara uyguladığını belirtti. Ahlat bastonlarının son zamanlarda oldukça iyi bir ivme kazandığını vurgulayan Gökbulak, “Yaklaşık 30 yıldır baston üretiyoruz. Son yıllarda bastonlarımızın kafa ve gövde kısımlarında çeşitliliği artırmaya gayret göstermekteyiz.

Bastonlarımızda özellikle ilçemizde bulunan tarihi yapılar üzerindeki Selçuklu ve Osmanlı dönemine ait motifleri işlemekteyiz. Ahlat bastonlarına 200’ün üzerinde farklı motifler işliyoruz. Ayrıca müşterilerimizin isteğine göre de değişik model ve motif uygulayabiliyoruz. Vatandaşlarımızın göz zevkine ve ruhuna hitap edecek şekilde bastonlar hazırlıyoruz. Bu da Ahlat bastonlarını sanatsal değer bakımından oldukça farklı kılmaktadır. Baston alıcısı ise her geçen gün artmaktadır.

Ahlat bastonu geldiği noktada el emeğinin, sabrın, ahşap ve kemikle birlikte sanatla buluşarak hediyelik bir ürün haline gelmesidir. Ülkemizde ve dünyada birçok devlet adamına Ahlat bastonu hediye edilmektedir. Bu da Ahlat bastonlarının geldiği noktayı göstermektedir. Bu motifleri bastonlara işlemek kolay değil. Özellikle son bir asırdır Selçuklu ve Osmanlı motiflerine birebir yakın olan veya estetik gösterişi bakımından motifler halen daha çizilememiştir. Bu nedenle Selçuklu ve Osmanlı motiflerinin sadece taşların üzerinde kalmaması ve bizden sonraki nesillere de devam etmesi gerekmektedir. Hayatın her alanında bu motifler kullanılabilir. İş alanım baston olduğu için bu motiflerin neredeyse tamamını kullanmaya çalışıyorum. Bunu yaparken de motiflerimizi yaşatmaya ve tanıtmaya da çaba sarf ediyoruz. Zaten Eski Ahlat Şehri kazılarında çıkan desen ve motifleri de bastonlara işliyorum” dedi.

İHA'dan Serdar Adıyaman'ın haberine göre; Ahlat bastonlarının 45 TL’den başlayan fiyatlarla satışa sunulduğunu belirten Gökbulak, bunun yanı sıra özel istek üzerine yapılan altın işlemeli baston modellerinin ise 10 bin TL’yi aştığını söyledi.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.390 Değişim: -0,33% Hacim : 85.450 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.376 15.11.2024 Yüksek 9.501
Açılış: 9.448
34,4252 Değişim: 0,27%
Düşük 34,2525 15.11.2024 Yüksek 34,8345
Açılış: 34,3323
36,2617 Değişim: 0,08%
Düşük 36,1489 15.11.2024 Yüksek 36,6047
Açılış: 36,2328
2.835,84 Değişim: 0,05%
Düşük 2.825,04 15.11.2024 Yüksek 2.873,03
Açılış: 2.834,38
  • PİYASALAR
  • ENDEKSLER
Sembol Son %
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.