Pamuk ve iplik elde kaldı
Alım sınırlamaları iplik fiyatlarını düşürdü
<ımg class="yeniImg" border="0" src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66cf4ec1601c04688fbd5989.jpg">
Türk pamuğuna uygulanan anti-damping, Rusya ve Ortadoğu pazarındaki sıkıntılar, Çin’in pamuk alımlarını sınırlaması nedenleriyle pamuk ve iplik fiyatları iç piyasada yüzde 25’lere kadar düştü
ımg>Pamuk ve buna bağlı olarak iplik fiyatlarında yüzde 25’lere varan oranda gerileme var. Sanayicinin birkaç ay önce 6.50 liraya aldığı ip, bugün 5.50 liraya geriledi. Bu düşüşün devam etmesi halinde gelecek yaz sezonunda sınırlı da olsa tüketiciye yansıması beklenirken, iş dünyası temsilcilerine göre fiyatlarda 2010’daki gibi vurgun riski var.
dunya.com'dan Serkan Akıncı'nın haberine göre: İş dünyası, pamuk ve buna bağlı olarak iplikteki bu düşüşü; ABD ve Hindistan’daki pamuk rekoltesinin artması, Türk pamuğuna uygulanan anti- damping, Rusya ve Ortadoğu pazarındaki sıkıntılar, Avrupa’nın noel tatili ve Çin’in pamuk alımlarını sınırlaması olmak üzere 5 ana nedene bağlıyor.
Fiyatın düştüğünü duyan Avrupalı reklamasyon kesiyor
Pamuk ve iplik fiyatlarında yüzde 25’lere kadar düşüş olduğu bilgisini veren Örme Sanayicileri Derneği (ÖRSAD) Başkanı Fikri Kurt, bunu Osmanbey, Laleli, Merter ve Zeytinburnu piyasalarından Rusya ve Arap ülkelerine mal satılamamasına bağladı. Avrupa pazarında da bir dönem işlerin iyi gitmesine rağmen orada noel tatilinin yaklaşması nedeniyle durgunlukların başladığına dikkat çeken Kurt, “Herkes dar boğaza giriyor. Pamuk alımını sınırlayan Çin nedeniyle dünya piyasaları stoğa çalışmaya başladı. Bu da fiyatların düşmesine neden oluyor. Bu fiyat düşüşlerinin nihai ürünlere de sınırlı da olsa bir etkisi olacaktır. Sınırlı kalmasının sebebi ise işçilik maliyetlerindeki yükselmeler” dedi. Yakın bir zamana kadar 6.50 liraya aldığı ipi şimdi 5.50 liraya aldığını söyleyen Özka Tekstil’in sahibi Mutlu Öz ise“- Bu iplik fiyatlarındaki düşüş nihai ürünlere yansımadı şuanda. Geçen yıl 200 liraya satılan mont bu yıl 400 lira. İplik fiyatları böyle devam ederse önümüzdeki yıl yaz sezonunda nihai üründe indirim olur ama iplikte bir fiyat yükselmesi olursa değişme olmaz. Türkiye’de indirim olduğunu duyan özellikle Avrupalılar ‘Şu malda sorun var. Reklamasyon kesiyorum’ diyor.”
Pamuğa verilen destek 40 cente çıkarılmalı
Pamuk fiyatlarında eylülden bu yana düşüş yaşandığını vurgulayan Şahin Pamuk Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Burhan Cahit Bingöl de, düşüşün nedenlerini şöyle sıraladı: “Tekstil sektörünün yaşadığı sıkıntılar, Çin’in pamuk alımını sınırlaması, dünya ekonomisindeki tekstile bakış açısı, ABD’de Türk pamuğuna karşı açılan anti- damping davası nedeniyle ihracatın yavaşlaması, Rusya pazarındaki sıkıntılar, çevremizdeki savaşlar ve bu yıl pamukta ABD ve Hindistan’da rekolte fazlası olması.” Bu durum karşısında Türk pamukçuluğunun daha iyi desteklenmesi gerektiğinin altını çizen Bingöl, pamuk eken çiftçiye verilen prim desteğinin 22 centten 40 cente çıkarılması gerektiğini belirtti.
Aycem Tekstil’in sahibi Cem Altan, son 6 aylık döneme bakıldığında aldığı iplik fiyatlarında en fazla yüzde 10’luk bir düşüş görülebileceğini savundu.
Vurgun riski var, dikkat edin
Fiyatlardaki düşüşün spekülatif olabileceğine dikkat çeken iş adamları da var. ÖRSAD Başkanı Fikri Kurt, bu konuda 2010’da yaşanılan durumu örnek gösteriyor. O dönemde söylentilerle pamuk fiyatları üzerinden vurgun yapıldığını hatırlatan Kurt, “O zaman da fiyatlar düştü sonra 2- 3 aylığına fiyatlar tavan yaptı. Bu dönemde pamuğu sattılar sonra fiyatlar tekrar düştü. Bu para kazanmak için spekülatif bir oyun. Şu anda pamuk fiyatları 10 yıl öncesiyle aynı seviyede. Enerji maliyetleri, işçilik fiyatları artarken pamuk fiyatları nasıl aynı kaldı?” dedi.
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN