Pamuk üreticisi kan ağlıyor
Pamuk ekimi nostaljik olabilir
<ımg class="yeniImg" border="0" src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66cf4e52601c04688fbd5679.jpg">
Antakya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Strateji Geliştirme Yüksek Kurul Üyesi Mehmet Ali Kuseyri, pamuk ekimi yapan çiftçinin kan ağladığını, önlem alınmazsa bu ürünün ekiminin nostalji olacağını kaydetti.
ımg>Kuseyri, yaptığı yazılı açıklamada, geçen yıl yüz güldüren pamuğun bu sezon üreticide hüsrana yol açtığını belirtti. Türkiye'nin önemli pamuk üretim merkezlerinden Amik Ovası'nda geçen yıl 110 bin dekar pamuk ekildiğini hatırlatan Kuseyri, bu yıl ise pamuk ekim alanlarında kuraklıktan dolayı verimin yüzde 30 azaldığını ifade etti.
Mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklığı, susuzluk ve kuraklığın etkisiyle pamukta Amik Ovası'nda rekoltenin çok düştüğünü vurgulayan Kuseyri, şunları kaydetti:
Türkiye'de ise bu sezon pamuk ekim alanları, çiftçinin yeniden beyaz altına dönmesiyle yüzde 20-25 oranında artmışken Çin'in pamuk alımını azaltmasıyla meydana gelen arz fazlası, fiyatları düşürmüştür. Türkiye, yerli üretimin giderek azalması nedeniyle tükettiği pamuğun yarısından fazlasını ithal etmekte. Pamuk ithalatının yarısından fazlası ise bilindiği üzere ABD'den yapılmakta. Ancak, artan pamuk ihtiyacının karşılanması için ithalat yerine yerli üretimin arttırılması gerekmekte. Bu sezon da pamukta beklenen hasat gerçekleşmedi. Ancak hasat zamanı arz fazlasının ortaya çıkması ve dünya fiyatlarındaki düşüş, fiyatları üreticinin zarar edeceği seviyelere taşımıştır. Üstüne Amik Ovası'ndaki çiftçilerimizin kuraklık nedeniyle pamukta düşük rekolte alması bu sezon zor günler yaşayan pamuk üreticisini çok daha zor duruma düşürmüştür. Pamuk ekimi yapan çiftçilerimiz kan ağlıyor. Önlem alınmazsa, pamuk ekimi nostalji olacak. Eğer hızlı tedbirler alınamazsa üreticiler pamuk üretiminden yine vazgeçmeye ve pamuk ekmemeye başlayacaktır.
Destek priminin 5 kuruş, maliyetlerin ise yüzde 10 ile 15 civarında arttığına dikkati çeken Kuseyri, açıklamasında şunları belirtti: Fakat pamuk fiyatı maalesef geçen yıla göre yüzde 20-25 civarında düşmüştür. Fiyatlar toparlamazsa pamuk üretimi önümüzdeki yıl yüzde 50 aşağı düşecek gibi gözükmekte. Sürdürülebilir pamuk üretimi için 55 kuruşluk prim miktarı ne teşvik edici ne de yeterli olmaktadır. Bu nedenle 2014 yılı mahsulü için üreticiye ödenen primin 70-75 kuruşa çıkarılması gerekmekte. Petrol fiyatlarının 74 dolar seviyesine düşmesine rağmen, Türkiye'de fiyatlar çok fazla değişmedi. Çiftçilerimiz için daha da önemlisi petroldeki ÖTV'nin kaldırılması. Ekimin tekrar devam etmesi için primler mutlaka artırılmalı, dışarıdan gelen pamuğa kota konulmalıdır.
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN