Pamuk para etmedi, üretici tohumculuğa yöneldi
Pamuk üretim alanı küçüldü
<ımg class="yeniImg" border="0" src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66cf5498601c04688fbd7f05.jpg">
Üretici pamuktan para kazanamayınca bir zamanlar 250 bin dekar olan pamuk üretim alanı Bergama’da 63 bin dekarlara geriledi. 2012 yılında özel tohumluk bölgesi ilan edilen Bergama’da üreticinin geçim kaynağı tohumluk oldu
ımg>Elyaf uzunluğu ve kalitesi ile Mısır ve Kaliforniya pamuğundan sonra dünyada üçüncü sırada yer alan Bergama pamuğunun yerini tohumluk üretimi aldı. dunya.com'dan Arzu Alp'ın haberine göre; Üretici pamuktan para kazanamayınca bir zamanlar 250 bin dekar olan pamuk üretim alanı Bergama’da 63 bin dekarlara geriledi. Bir zamanların beyaz altını pamuğu ile ün salan Bergama şimdi tohumlukların yetiştirildiği özel üretim alanına dönüştü. 2012 yılında özel tohumluk bölgesi ilan edilen Bergama’da üreticinin geçim kaynağı tohumluk oldu. Bergama, ayçiçeği ve mısır tohumu üretimi konusunda Türkiye’nin en önemli üretim merkezine dönüştü.
Bergama’da beyaz altın yerini tohumluğa bıraktı
Bergama Ziraat Odası Başkanı Nuri Taşkıranoğulları, Bergama’nın özel tohumluk bölgesi ilan edildiğini hatırlatarak, ilçenin son yıllarda özel firmaların ilgi odağı olduğunu ve tohumculuğun başkenti haline geldiğini söyledi.
Bergama’da 400 bin dekar tarım arazisi bulunduğunu hatırlatan Taşkıranoğulları, bir zamanlar elyaf uzunluğu ve kalitesi ile Mısır ve Kaliforniya pamuğundan sonra dünyada üçüncü sırada yeralan Bergama pamuğunun üretiminin yıllar itibariyle azaldığına dikkat çekti. Taşkıranoğulları, pamuktan para kazanamayan üreticinin üretimden vazgeçmek zorunda kaldığına, bir zamanlar 250 bin dekar olan pamuk ekim alanlarının 63 bin dekarlara gerilediğine işaret etti. Üreticinin alternatif ürünlere yöneldiğini belirten Taşkıranoğulları, özellikle son yıllarda tohumluk mısır, ayçiçeğinin öne geçtiğini dile getirdi.
Bölgede 13 tohum firması var
5553 Sayılı Tohumculuk Kanunu’nun ve buna bağlı olarak çıkarılmış olan “Tohumlukların Yetiştirileceği Özel Üretim Alanlarının Özellikleri ve Bu Alanda Uyulması Gereken Kuralların Belirlenmesi Hakkındaki Yönetmelik olduğunu hatırlatan Taşkıranoğulları, sözlerine şöyle devam etti: “ Bergama da özel tohumluk bölgesi ilan edildi. Dolayısıyla son yıllarda Bergama Bakırçay havzası firmaların ilgi odağı oldu. Bölgemizde 13 tane tohum firması faaliyet gösteriyor, 60 bin dekar alanda tohumluk mısır, 25 bin dekar alanda ise tohumluk ayçiçeği yetiştiriliyor. 4 bin civarında üretici ile sözleşmeli tarım yapılıyor. Bergama özellikle iklimi, rüzgarı ve toprak yapısıyla tohum yetiştirme konusunda çok önemli bir bölge. Bölgemizde ekilen tohumların çimlenme oranı yüzde 98. Oysa dünyada bu oran yüzde 80 civarında. Dolayısıyla özel firmaların vazgeçemeyeceği bir bölge. Özellikle izolasyon çok iyi bir şekilde uygulandığı için tohum çeşitleri korunuyor” bilgilerini verdi.
Sözleşmeli tarım modelinin ilçede başarıyla uygulandığını belirten Taşkıranoğulları, bu üretim modeli sayesinde hem üreticinin masrafl arının anlaştığı firma tarafından karşılandığını hem de pazarlama sorunu olmadığını ifade etti. Taşkıranoğulları, üreticinin pamuktan ve yemlik mısırdan daha iyi para kazandığını söyledi.
Ayçiçeği tohumunun yüzde 80'i ihraç ediliyor
Bergama Ziraat Odası Başkanı Nuri Taşkıranoğulları, ilçede üretilen ayçiçeği tohumlarının yüksek kalitesi nedeniyle ayçiçeği tarımında dünyada önemli bir yere sahip ülkelerce tercih edildiğini belirterek, “Ürettiğimiz ayçiçeği tohumlarının yüzde 80’i ihraç ediliyor, yüzde 20 iç piyasaya yetiyor. Arjantin'e, Brezilya’ya, Afrika’ya ve Avrupa’nın her ülkesine buradan tohumluk ayçiçeği gidiyor. Onun için Bergama’ya tohumculuğun başkenti diyebiliriz. Ekonomik anlamda iyi bir geliri olduğu için üreticiler tarafından da tercih ediliyor” diye konuştu. Taşkıranoğulları, Bergama’da özellikle kurutmalık ve sanayi tipi domates konusunda da önemli gelişmeler olduğuna dikkat çekti. Domateslerin ABD ve Avrupa’ya ihraç edildiğini vurgulayan Taşkıranoğulları, ancak bu yıl arzın talebi karşılayamadığını, dolayısıyla fiyatların yükseldiğini sözlerine ekledi.
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN