Mısır üretimindeki düşüş et fiyatlarını etkiler
Talep artışında en çok etkilenecek sektörlerin başında ise kırmızı ve beyaz et gösteriliyor
<ımg class="yeniImg" border="0" src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66cf519a601c04688fbd6cec.jpg">
Uluslararası Hububat Konseyi'nin son raporunda dünyada mısır üretiminde düşüş beklenirken buna karşılık yem, endüstriyel ve gıda olarak kullanılan mısır talebinde artış bekleniyor.ımg>
Talep artışında en çok etkilenecek sektörlerin başında ise kırmızı ve beyaz et gösteriliyor. DHA'dan Gülseli Kenarlı'nın haberine göre; Uzmanlar yemde meydana gelecek olası bir fiyat artışının kırmızı ve beyaz et fiyatlarında artışa yol açacağı uyarısı yapıyor.
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO) Et Fiyatları Endeksi Eylül'de yüzde 0.3 artışla 207.8 puana yükseldi ve yıllık artış yüzde 11.6'yı buldu. FAO'nun bu ay başındaki fiyat gelişmelerine ilişkin açıklamasında küresel et fiyatlarının tarihi yüksek düzeylere yükseldiğine dikkat çekildi.
Mısır üretimi düşecek
Uluslararası Hububat Konseyi (IGC), son raporunda, 2013-2014 sezonunda 983 milyon ton gerçekleştiğini tahmin ettiği dünya mısır üretiminin, bu sezon 974 milyon ton düzeyine gerilemesini bekliyor.
Konsey, Kuzey yarım kürede devam eden hasatlar ve Güney Amerika'da henüz başlayan ekimler ile bu sezonun dünya mısır üretiminin geçen senenin rekorunun yüzde 1 oranında altında öngörüldüğünü belirtiyor.
Raporda, küresel mısır hasat alanının bu sezon, geçen yıla göre yüzde 2 azalarak 173.7 milyon hektara gerilediğine işaret edilerek, hektar başına verimin ise geçen beş yıllık ortalama 5.2 ton olan düzeyden 5.6 tona yükselmesinin beklendiği belirtildi.
Mısıra talep artıyor
IGC, yem, endüstriyel ve gıda alanlarındaki kullanım artışlarına bağlı olarak toplam mısır talebinin yüzde 2 artacağını öngörüyor.
IGC, bu sezon hayvan yemi için mısır talebinin yüzde 2.1, dünya endüstriyel mısır talebinin de yüzde 1.8 artmasını bekliyor.
Bu sezon cazip fiyatların da etkisiyle, yemlik ürünlerde ve endüstriyel kullanımlarda olmak üzere dünya hububat tüketimini yükselteceğine işaret edilen IGC raporunda, özellikle yemlik tahıl talebinin 855 milyon tonla rekor düzeyde bulunduğuna dikkat çekiliyor.
Raporda ayrıca, hammadde fiyatlarındaki düşüşlere bağlı olarak, başta mısır olmak üzere tüm tahıl türlerine endüstriyel talebin yükseldiğinin altı çiziliyor
Mısırla ilgili kritik döneme giriyoruz
DHA'nın sorularını yanıtlayan Okan Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hikmet Boyacıoğlu, Türkiye'de yem üretiminde sırasıyla en çok düşük kalite buğday, mısır ve soyanın kullanıldığına işaret ederek, şu değerlendirmeyi yaptı:
Fiyatlara bağlı olarak bu ürünlerin genel yem kullanımındaki öncelikleri değişebilir. Türkiye'de nişasta bazlı sanayi ve nişasta bazlı şeker sanayi oldukça gelişmiş durumda. Dolaysıyla ihtiyaç söz konusu. Mısırla ilgili kritik döneme giriyoruz. Buğday az, mısır az, soya pahalı. İthalat ihtiyacı doğabilir; ancak, ithalatın fiyatları çok da etkileyeceğini sanmıyorum.
Kızımız ete de beyaz ete de fiyatlara yansır
Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Genel Başkanı Bülent Tunç da DHA'nın sorularını yanıtlarken, Türkiye'nin yem anlamında, özellikle ot üretiminde yetersiz kaldığını ifade ederek, şöyle konuştu:
Bazı ürünlerde ithalat yapıyoruz. Tavukta mısır olmazsa olmaz. Mısır üretimindeki azalma kırmızı ve beyaz et fiyatlarına yansır. Özellikle beyaz et sektöründe fiyatlar artar. Mısırın yerine başka bir şey konulabilir mi şimdilik bilmiyoruz.
Bülent Tunç, şu an için bir yem konusunda bir sorunun söz konusu olmadığını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:
Mısır yeni hasat edildi ve verim güzeldi. Önümüzdeki sene ne olur, nasıl bir yol izlenir bilmiyoruz. Et fiyatları şu anda olması gereken noktada. Kurban çıkışı olduğu için balık tüketimi gündemde. Şu anki yem ve mal durumuna göre, fiyatlarda belki düşüş bile olabilir.
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN