Kuraklık zeytini vurdu
İklim değişkliği zeytin üretimini etkiledi
<ımg class="yeniImg" border="0" src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66cf554b601c04688fbd8353.jpg">
Dünya üretiminde ikinci sırada yer alan zeytinde, kuraklık ve aşırı yağışlar nedeni ile bu yıl kimi bölgelerde yüzde 75'e varan rekolte kaybı bekleniyor
ımg>İş Dünyası programına konuk olan Marmara Birlik Genel Müdürü İbrahim Minareci, ''Nisan ve Mayıs aylarındaki çiçeklenme sırasında kuraklıkla birlikte yağan aşırı yağışlar özellikle İznik ve Orhangazi Bölgesi'nde yüzde 75 rekolte kayıplarına neden oldu. Mudanya nispeten daha az etkilendi. Balıkesir, Erdek ve Edincik'te oldukça iyi bir ürün var. Tekirdağ kooperatifimizde de yine iyi bir üretimimiz var'' dedi.
Dünya ve Türkiye'de zeytin üretimi konusunda da bilgi veren İbrahim Minareci ''Türkiye'de beşyüzbin aile geçimini zeytincilik sektöründen sağlamaktadır. Dünya geneline baktığımız zaman 2.5 milyon ton civarında bir sofralık zeytin üretimi söz konusu. Zeytinyağında ise 3 milyon ton civarında üretim yapılmakta. Bu üç milyon tonunun yarısı İspanya tarafından üretilmekte. Sofralık zeytinde ise 525 bin ton ile yine İspanya birinci. Türkiye'de sofralık zeytinin üretim miktarı 400 bin ton civarında. Sofralık zeytinde dünya üretiminde ikinci sıradayız. Önümüzdeki dönemlerde zeytine ve zeytinyağına daha çok önem verileceğini ve dikimlerinin de artacağını düşünüyorum'' şeklinde konuştu.
Mevsimsel etkilere bağlı üretimdeki dalgalanmaya paralel ihracatta bir türlü istenilen istikrarı yakalayamadıklarını söyleyen Minareci ''Bizim sabit bir ihracatımız olamıyor. Üründeki arz dalgalanması bazı yıllar, çok az ürünle bizim başbaşa kalmamıza neden oluyor. Bu da bizim bazı pazarları kaybetmemize neden oluyor. Bazı yıllarda çok ürün oluyor, bu seferde daha önceki yıllarda kaybettiğimiz pazarlarımız yüzünden ambalajlı ihracat gerçekleştiremiyoruz. Dökme ihracat yapmak zorunda kalıyoruz. Dökme ihracatı İspanya ve İtalya'ya yapmaktayız. Bu ülkeler bizim zeytinimizi ambalajlayıp kendi ürünleri gibi üçüncü ülkelere satmaktalar. Ambalajlı ihracat olarak bakarsak en büyük pazar ABD. İhracatçınıın birincil amacı ambalajlı, kendi markasıyla zeytini satmak'' dedi.
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN