KOBİ krizi kapıda
Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerde (KOBİ) sıkıntının büyüdüğü ve kredi borçlarını ödemekte zorlandıkları bildirildi
Yaşanan ekonomik kriz KOBİ’leri vurmaya başladı. Aydınlık Gazetesi'nin haberine göre; Ankara, İstanbul, Kocaeli, Konya, Kayseri, Gaziantep, Kahramanmaraş, Bursa gibi illerin Organize Sanayi Bölgelerinde faaliyette bulunan birçok KOBİ’nin sıkıntıda olduğu öğrenildi. Küçük sanayi sitelerinde faaliyet gösteren çok küçük işletmelerin de birçoğunun iflas noktasına geldiği bildirildi. Sıkıntının ana nedeninin piyasada yaşanan durgunluk ve döviz kurlarında yaşanan yükselme nedeniyle hammadde fiyatlarında yaşanan yükselme olduğu ifade edildi.
Ankaralı bir işletmenin genel müdürü Numan Gedikli krizin artık iyice hissedildiğini kaydederek, “7 Haziran seçimleri sonrası belli bir istikrar oluşabileceğini ve işlerimizin açılacağını düşünmüştük. Ama tam tersi oldu. Döviz aldı başını gitti. Birçok arkadaşımız aldığı siparişi üretmede zorlanıyor. İç ve dış talep daraldığı için büyük işletmeler de uzlaşmaya yanaşmıyor. 1 Kasım’da seçim var. Ne olacağı da belli değil. Olan bizlere oluyor” dedi.
BANKALAR TETİKTE
KOBİ’lerin durumu bankalarca da yakın takipte. Verdikleri kredilerde geri dönüş riski başlayınca işi sıkıya almış durumdalar. Aydınlık’a bilgi veren büyük bir özel bankanın yetkilisi, şunları söyledi:
“Son aylarda KOBİ kredilerinin geri dönüşünde sıkıntı yaşıyoruz. Krizin önümüzdeki dönemde kendini daha fazla hissettireceği belli. Biz bankacılar olarak kredimizi garanti altına almak için gerekeni yapmak durumunda kalıyoruz.”
Krizin sadece KOBİ’lerle sınırlı kalmadığı, birçok büyük sanayi kuruluşunun da ödeme güçlüğü içine girdiği ifade edildi. Başta inşaat olmak üzere birçok sektörde şirketlerin öz sermayelerini tüketmeye başladığı vurgulandı. Özellikle geçtiğimiz 10 yılda sanayinin ithalata bağımlı hale gelmesi nedeniyle döviz kurlarının kritik etmen olmasına vurgu yapılırken son 2 ayda yaşanan artışın bile birçok şirketi zor durumda bıraktığı kaydedildi. Bankacılar önümüzdeki dönemde birçok sanayi kuruluşunun çok düşük fiyatlarla el değiştirmesinin büyük olasılık olduğuna dikkat çekti.
Bu arada, kredi faizleri de mevduat faizleri de arttı. Bankalarda mevduatlara yüzde 13’e kadar faiz verildiği belirlendi. Mevduat faizleri ile birlikte kredi faizleri de hızla yükselmeye başladı. Bankaların kredilerine garanti olarak aldığı teminatları da artırdıkları öğrenildi.
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN