İncir üretimin'de jeotermal endişesi

14.08.2014 - 16:37 | Son Güncelleme :

Jeotermal yatırımlarının artması, İncir üretimini tehdit ediyor

<ımg class="yeniImg" border="0" src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66cf5753601c04688fbd8d12.jpg">

İncir üreticisinin son bir haftadır ağaçlardaki yaprak dökülmesinden şikayet ediliyor. Türkiye'nin üretim ve ihracatında söz sahibi olduğu kuru incirde jeotermal yatırımların tehdit oluşturmasından endişe ediliyor

Dunya.com'da Arzu Alp'in haberine göre; Türkiye’nin dünyada üretimde ve ihracatında söz sahibi olduğu kuru incirde jeotermal yatırımların tehdit oluşturmasından endişe ediliyor. Jeotermal yatırımlarının arttığı Ege Bölgesi’nde Küçük ve Büyük Menderes havzalarında üreticilerin incir ağaçlarında meydana gelen yaprak dökülmesiyle ilgili şikayetleri bu ihtimali kuvvetlendiriyor.

Geçtiğimiz yıl hem rekolte hem de kalite açısından iyi bir sezon geçirildiğini dile getiren Tariş İncir Birliği Genel Müdür Vekili Dr. Sacide Karabat, bu yıl kaliteyi etkileyebilecek bir konunun da son 1 haftadır üreticilerden gelen yaprak dökülmesi şikayeti olduğunu söyledi. Bunun aşırı sıcaklıklar, hastalık ve zararlardan kaynaklı olabileceğini ifade eden Karabat, “Bizce en önemli sebep bölgede jeotermal santral yatırımlarının artması. Jeotermal enerji nedeniyle bölgede nem oranlarının artması, bunun yanı sıra yeraltında kükürtün açığa çıkması ve o kükürtün de asit yağmuru halinde inciri olumsuz etkileyeceğini düşünüyoruz. Geçen yıl üreticilerimiz zeytin ağaçlarının da etkilendiğini söyledi. Önümüzdeki günlerde Ege ve Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakülteleriyle, Erbeyli İncir Araştırma İstasyon Müdürlüğü’nün bu bölgede inciri etkileyip etkilemediği konusunda bilimsel çalışma yapmasını talep edeceğiz. Böyle bir sıkıntı varsa geç olmadan harekete geçilmesi lazım. Başta yerel yönetimler olmak üzere tüm kurum ve kuruluşlar bu konuda önlem almalı dedi.

Şu anda kaliteyi etkileyen çok büyük kriter bulunmadığını dile getiren Karabat, şu bilgileri verdi: Son zamanlardaki nemli hava bölgede sabah çiği dediğimiz olayı ortaya çıkarıyor. İncir nemi sevmez. Çatlak incir diye tabir ettiğimiz durumun ortaya çıkması kalite kaybına neden olur. Nem, rekolteyi etkileyebilir. İncir sadece Ege Bölgesi’nde Küçük ve Büyük Menderes Havzası'nda yetişiyor. Bu havzanın en önemli özelliği de doğu ve batı rüzgarlarının dönüşümlü esmesi. Devamlı nemli havanın esmesi inciri olumsuz etkiliyor.”

İncir tek ambalajla çocuklara ulaştırılacak

Geçen yıl kalite ve rekolte açısından iyi bir yıl yaşandığını, 4 bin ton civarında alım yaptıklarını belirten Karabat, Birliğin geçtiğimiz yıl bölgede bir denge unsuru oluşturarak iyi bir fiyat politikası izlediğini anlattı. Karabat, geçen yıl açıkladıkları baz fiyatın da 4.4 TL olduğunu kaydetti. Bu yıl kuru incirde Türkiye’nin 62 bin ton ihracatı olduğunu ve ülkeye yaklaşık 205 milyon dolarlık döviz kazandırdığını hatırlatan Karabat, “Birlik olarak 2 bin 500 ton ihracat yaptık. Hedef pazarlar Hindistan ve Türk Cumhuriyetleri” dedi.

Karabat, marketlerde, bakallarda, okul kantinlerinde naturel kuru inciri tek ambalajlarda satışa sunarak özellikle çocuklara ulaşmayı hedefl edikleri söyledi.

Tariş, 600 bin TL’ye soğuk hava deposu yapıyor

Dr. Sacide Karabat, 14 kooperatife bağlı 5 bine yakın ortağı olan Birliğin bu yıl yatırımlara ağırlık verdiğini belirterek, Bakanlığın kırsal kalkınma destekleri kapsamında yüzde 50 devlet desteğiyle soğuk hava deposu ve vakumik fumigasyon tesisi yatırımı yapacağız. Germencik’te 600 bin TL’ye malolacak soğuk hava deposuyla ilgili inşaat çalışmalarına başladık. İki ayda tamamlanacak bu yatırım ürünümüzün kalitesine ve muhafazasına katkı sağlayacak. 250 bin TL’ye malolacak kuru meyve zararlarının mücadelesini sağlayacak vakumik fumigasyon tesisinin de ihalesi yapıldı. Üretim kapasitesimizi artırmayı ve daha modern yeni bir tesis kurmayı planlıyoruz. Bunun için de yer arayışlarımız sürüyor”dedi.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.390 Değişim: -0,33% Hacim : 85.450 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.376 15.11.2024 Yüksek 9.501
Açılış: 9.448
34,4347 Değişim: 0,30%
Düşük 34,2525 15.11.2024 Yüksek 34,8345
Açılış: 34,3323
36,3408 Değişim: 0,30%
Düşük 36,1489 15.11.2024 Yüksek 36,6047
Açılış: 36,2328
2.841,65 Değişim: 0,26%
Düşük 2.825,04 15.11.2024 Yüksek 2.873,03
Açılış: 2.834,38
  • PİYASALAR
  • ENDEKSLER
Sembol Son %
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.