İlk ağrısız iğne KOBİ`den
KOBİ`lerin yeni adresi sağlık sektörü oldu...
<ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66cf65ed601c04688fbdee47.jpg">Üniversitelerin de desteğiyle sağlık sektörüne hızlı giriş yapan KOBİ`lerin son harikası ağrısız aşı olarak da bilinen mikro iğneler oldu. Saç telinden ince ve yerli milimetrik iğneler, birçok alanda kullanılacak.
ımg>Üniversite sanayi işbirliğinde yürütülen çalışmalarda her gün farklı bir buluşa imza atan KOBİ`lerin yeni adresi sağlık sektörü oldu. KOBİ`lerin bu alandaki yatırımlarıyla birlikte ithalat oranı düşerken, sektördeki yerlilik oranı da yüzde 40`lara ulaştı.
Sabah Gazetesi`nden Metin Can`ın haberine göre; bu girişimlerden biri olan ağrısız mikro iğneler çalışması üniversite sanayi işbirliği projesi sayesinde hayata geçiyor. Marmara Üniversitesi ve girişimci şirketler tarafından yürütülen çalışma olumlu sonuç verdi.
İHRACAT BAŞLAYACAK
KOBİ HABERLERİNİ OKUMAK İÇİN TIKLAYIN...
Özel alışımlarla üretilen mikro iğneler, deri üzerinde ağrı oluşmaması ya da ağrıyı azaltmak üzere geliştirildi. Bilinen aşılama stillerinin tüm dezavantajlarını ortadan kaldırabilen, güvenli ve ağrısız olmasının yanı sıra hızlı ve etkili de olan bu yöntemin ülkemiz ekonomisine büyük katkı sağlaması hedefleniyor. Geliştirilen mikro iğneler, Avrupa ve ABD`ye olan aşı cihazlarına bağımlılığı azaltacağı gibi yakın zamanda da Türkiye`nin bu alanda ihracata başlaması bekleniyor. İğnelerin insan vücudunda acı hissi yaratmamasını sağlayan formüller ve imalat koşulları ise gizli tutuluyor.
SAÇ TELİNDEN İNCE
İnsan vücuduna her türlü enjeksiyon için kullanılan mikro iğneler saç telinden ince oldukları ve derideki sinir uçlarına dokunmadıkları için herhangi bir ağrıya neden olmuyorlar. Her biri en fazla 150 mikron uzunluğunda olan iğneler 3 milimetrelik bir yüzeye monte edilerek kullanılıyor. Hızla büyüyen mikro iğneleme pazarında dünyada üretim yapabilen sadece üç ülke bulunuyor. Ayrıca mikro iğneler insan vücuduna sabitlenebiliyor. Mikro işlemci sayesinde anlık kan değerleme yapabilen iğneler, hastaya ne zaman ve ne kadar ilaç verileceğini de hesaplayabiliyor.
YÜZDE 100 YERLİ İMPLANT DA YAPTIK
Diş alanında da son dönemde yerli yatırımların ve icatların sayısı artıyor. Bayrampaşa`da 4 yıl süren Ar-Ge çalışmalarının ardından yüzde 100 yerli implant imal eden Mode Medikal de sağlıkta öne çıkan şirketler arasına girdi. İmplant teknolojisine yeni buluşlar da katan firma üretimde Türk insanının karakteristik ağız yapısında uzmanlaştı. Tasarımı ise İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fak. Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Katipoğlu yaptı.
YENİ GÖZDE ALAN SAĞLIK
25 milyar dolara yaklaşan ithalatı aşağı çekmek isteyen hükümet bu alanda yatırım yapacak KOBİ`lere de özel teşvikler vermeye başladı. Son üç yılda TÜBİTAK ve KOSGEB 450 yenilikçi KOBİ sağlık alanındaki yatırımlarına destek verdi. Yine bu firmalardan biri olan Mediteks geliştirdiği yeni nesil tıbbi ürünlerle hem ithalatı kesti hem de 30 ülkeye ihracata başladı.
Dünyanın birçok hastane ve ilaç markasına yüzde 100 yerli tıbbi malzeme temin eden kuruluş, Türkiye`deki özel hastanelerin de yüzde 80`inin ürün tedarikçisi konumuna yükseldi. Sargı bezinden ağrı tedavilerine kadar birçok sağlık gerecini üreten firma 150 kişiye de istihdam sağlıyor.
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN