İhracata incir ağacı dikmeyin
Tokyo Büyükelçiliği: "Çin gibi imajınızı bozmayın"
<ımg class="yeniImg" border="0" src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66cf4c56601c04688fbd488e.jpg">
Japonlar tokyo büyüleyiciliği'ne ithal Türk gıdası için 'Çin gibi imajımızı bozmayın' mesajı verdi
ımg>Dünyada gıda ithalat mevzuatı en ağır ülkelerden biri olan Japonya’ya uzun yıllar uğraştıktan sonra girebilen Tür kürünleri, ilk ciddi uyarısını yedi. Bu yıl Türkiye’den Japonya’ya gönderilen toplam 150 parti kuru incirden üçünde uzun süre maruz kalındığında kansere neden olan aflatoksin maddesi Japonya’nın belirlediği limitin üstünde çıktı. Japon Sağlık Bakanlığı ile Tokyo Büyükelçiliği Ticaret Müşavirliği konuyu ele aldı.
haberturk.com'un haberine göre; Sağlık Bakanlığı yetkilileri Çin’deki gıda skandallarını örnek verdi. Japon yetkililer tarafından “Çin malı gıdaları tüketiciler artık almak istemiyor.Biz de medya bu konuları işler. Aflatoksin konusu gıda medyasına haber olmuş olabilir. Bir gıda ürününüzde çıkan sorun ülkenizin tüm ürünlerinde imajın bozulmasına neden olur” mesajı verildi.
JAPONYA'DAN 29 MİLYAR DOLARLIK YENİ DESTEK GELDİ
Japonya’da erken seçimi kazanarak başbakanlık görevini sağlama alan Shinzo Abe, ekonomisini canlandırmak için kolları sıvadı. Abe yeni kabinenin aldığı ilk kararlar arasında 29 milyar dolarlık yeni bir ekonomik paketin bulunduğunu duyurdu. Abe, açıklamasında söz konusu paketin öncelikle orta ve küçük ölçekli kuruluşların yanı sıra düşük gelirli ailelere destek sağlayacağını söyledi. Ayrıca hükümetin yeni paket kapsamında ekonomik yardıma muhtaç kitlelere ürün ve benzin kuponları dağıtacağı da belirtildi. Başbakan Abe kişisel tüketime sağlanacak desteğin yanı sıra bölgesel kalkınmaya da ağırlık vereceklerini belirterek bu konuda özellikle 2011 depreminde zarar gören bölgelerin öncelikli olacağını sözlerine ekledi. Japon hükümeti yeni planlanan ucuz kredilerle ülkede durma noktasına gelen gayrimenkul piyasasınıda canlandırmaya çalışacak
EN FAZLA VIETNAM ALDI
Japonya’ya ihracat gıda sektörü için prestij kaynağı olsa da Türkiye en fazla kuru inciri Asya’da 15 Ekim -20 Aralık arasında 774 tonla Vietnam’a sattı.
KOTANIN YARISI DOLDURULDU
Türkiye’deki gıda ihracatçılarına uyarı amacıyla Tokyo’dan gönderilen bilgi notu aktarıldı. Japon mevzuatı gereği aflatoksinli çıkan birinci partiden sonra Türk kuru incirinin yüzde 100 denetlemeye tabi tutulduğu anlaşıldı. Bunun Türkiye’ye özel bir uygulama olmadığı vurgulandı. Japonya’nın bir ülkeden gelen bir gıda ürününün yüzde 5’inde limitin üstünde aflatoksin tespit etmesi halinde ithalatı durdurduğu anlatılan bilgi notunda, Türkiye’nin yüzde 2.7’ye ulaştığı kaydedildi. Bilgi notunda Japon Sağlık Bakanlığı yetkililerinin şu ifadelerine yer verildi: “Aflatoksin oluşmasında önemli faktörlerin genel olarak belli olduğunu, üretim, taşıma ve koruma faktörlerinde Türkiye’nin iyileştirmelerde bulunmasının kendi avantajına olacak çalışmalar olacağını bireysel olarak ileten yetkili, uygulamada bulunan yaptırımların pozitif olarak algılanmasında yarar bulunabileceğini sözlerine ekledi.” Bu arada bilgi notunda Amerikan ürünlerinde bile aflatoksin bulunabildiği ancak ortaya çıkan son partideki aflatoksin miktarının çok yüksek olduğu vurgulandı.
KURU DOMATES VE HAMSIDE DE SORUN ÇIKMIŞ
Bilgi notunun altında yer verilen linkten Japon Sağlık Bakanlığı’nın bu yıl içinde şartlara aykırı olduğu belirlenen Türkiye’den ithal ürünlerin listesini inceledik. Aflatoksinli kuru incir dışında bu yıl üç kez limitin üstünde sodyum sülfat içeren kurutulmuş domates bulunduğu görülüyor. Bu yıl ayrıca yine 3 kez fazla sodyum sülfat içeren kuru kayısı Japon gümrüklerinde alı konuldu. İhracatçılara gönderilen bilgi notunun uyarı yazısında Japonya’ya daha önce yapılan soslu hamsi ve tahin ihracatlarında salmonella ve histamin sorunları çıktığı hatırlatıldı. Ülkenin mevzuatına uymada hassasiyet gösterilmesi istendi. İki ülke arasında ticari ilişkilerde iyi bir trend yakalanmışken, bunu bozacak davranışlardan kaçınılması gerektiği bildirildi. Japon tüketicilerinin hassasiyeti hem bilgi notunda hem uyarı yazısında sıklıkla vurgulandı.
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN