Et fiyatları 2014'te rekor kırdı
Et fiyatları 2014'te yüzde 8.1 yükseldi
<ımg class="yeniImg" border="0" src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66cf4bfa601c04688fbd45f8.jpg">
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO) Gıda Fiyatları Endeksi verilerine göre, 2014'te et fiyatlarında yüzde 8.1 ile tarihin en yüksek yıllık artışı yaşandıımg>
Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Genel Başkanı Bülent Tunç, tüm dünyada kırmızı et fiyatlarının artmakta olduğuna dikkat çekerek, iç piyasada fiyatları dizginlemek için yapılan ithalatın önümüzdeki dönemde etkisiz kalabileceği uyarısında bulundu.
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO) Gıda Fiyatları Endeksi verilerine göre, 2014'te et fiyatlarında yüzde 8.1 ile tarihin en yüksek yıllık artışı yaşandı.
Bülent Tunç, fiyatların önümüzdeki yıllarda dünya genelinde ve Türkiye'de artmaya devam edeceğini öngörerek, küçük üreticilerin, köylerde yapılan hayvancılığın desteklenmesi önerisinde bulundu.
DHA'dan Gülseli Kenarlı'nın haberine göre; DHA'nın sorularını yanıtlayan, Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Genel Başkanı Bülent Tunç, et tüketimi artarken, üretimin azaldığını ifade ederek, şöyle konuştu:
DÜNYA VE TÜRKİYE'DE FİYATLAR ARTACAK
ABD ihracat yapan bir ülkeydi ancak üreticide artış olmamasına karşı tüketimin artmamasıyla tablo bu hale geldi. Kırmızı etin alternatifi olmadı, olamaz da... Bütün dünyada talep artışı var, ancak üretim artışı yok. Fiyatlar dünyanın her yerinde aynı şekilde artıyor, önümüzdeki yıllarda daha da artacak. Bu nedenle dünya genelinde de, Türkiye'de de fiyatlar artacaktır. Buna çözüm olarak üreticiyi üretimden soğutmamak gerekiyor. Büyük üreticilerin haricinde köyünde üretim yapanların desteklenmesi gerekiyor. Üretimin artması için insanlar büyük kente göçmeden olduğu yerde üretim yapsınlar. Bugün Türkiye'deki talebi ithalata dayalı bir politikayla çözebiliriz. Ama küçük üreticiyi desteklemezsek yarın tamamen dışa bağımlı hale geliriz.
Tunç, Çin'in daha önceden kırmızı et tüketmediğini ancak son zamanlarda kırmızı ete talebinin arttığını ifade ederek, Kırmızı et tüketilmediğinde B12 vitamini eksikliği doğuyor. Bunu insanlar olmazsa olmaz şeklinde tüketmeye başladı dedi.
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN