En kolay kredi Türk KOBİ'sine
Türkiye'de KOBİ finansmanı hızlı bir şekilde artıyor.
<ımg class="yeniImg" border="0" src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66cf58fd601c04688fbd9778.jpg">
Küresel kriz dünyada en çok KOBİ'leri vurdu. OECD ülkelerinde KOBİ'lerin finansmana erişimi düşerken Türkiye, küçük firmaların krediye erişiminde dünya lideri oldu.
ımg>Küresel krizin başlangıcı olan 2007 yılı ile 2012'yi karşılaştırınca Türk KOBİ'leri finansman listesinde dünyanın en iyisi konumunda. Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı'nın (OECD) KOBİ'lerin finansmanı araştırmasında Türkiye baz yıl olarak 2007 alındığında 160'a yakın skor ile ilk sırada.
HIZDA TÜRKİYE İKİNCİ SIRADA
Dünya genelinde KOBİ'ler zor durumda iken aynı dönemde Türkiye'de KOBİ finansmanı hızlı bir şekilde artıyor. Türkiye 2012 yılı itibariyle hızda ise OECD ikincisi durumunda. Türkiye yüzde 20.5 artışla Meksika'nın (yüzde 29.7) hemen arkasından geliyor.
FED'E RAĞMEN GERİLEME
Küresel toparlanmaya ve ABD Merkez Bankası Fed'in genişleyici para politikası ile oluşan bolluğa rağmen dünyada 2010-2011 yılları zayıf geçti. 2012 yılında ise bazı ülkelerde düşüş yaşandı. Özellikle Avrupa'nın zayıf halkaları olan Yunanistan, Portekiz, İrlanda gibi ülkeler ile İtalya ve İngiltere'de düşüş devam ediyor. Türkiye'nin de dahil olduğu gelişmekte olan ülkelerin çoğunda ise artış yaşandı. Şili, Kolombiya, İsrail, Meksika ve Rusya gibi ülkeler Türkiye ile KOBİ'lerin daha rahat borçlandığı yıllar yaşadı.
DOKUZ ÜLKEDE ARTIŞ VAR
Toplam ticari kredilerin içindeki KOBİ kredilerine bakınca ise yine Türkiye ön plana çıkıyor. OECD içinde Türkiye'nin de dahil olduğu sadece dokuz ülkede artış yaşanırken 18 ülkede düşüş gerçekleşti. Bu dokuz ülkenin temel özelliği ise KOBİ kredilerindeki artışın toplam ticari kredi artışının üzerinde olması. OECD içinde büyük firmaların kredi hızının küçüklerden daha fazla olduğu tek ülke ise Güney Kore.
YÜZDE 15'İNİN KREDİ BAŞVURUSU REDDEDİLDİ
KOBİ'lerin krediye ulaşmasında en büyük zorluk ise maliyetlerde yaşandı. Krizi derinden hisseden ülkelerde büyük firmalar daha ucuz oranlarla borçlanırken küçükler riskin artması nedeniyle büyük faizler ödemek zorunda bırakıldı. Tüm KOBİ'lerin reddedilme oranına bakınca ise krizin etkisi oldukça hissedildi. Her 100 kredi başvurusundan 15'i finans kurumları tarafından reddedildi.
TEMİNAT SORUNUNA FON İLACI
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Kredi Garanti Fonu'nun (KGF) KOSGEB, TÜBİTAK ve Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı'ndan (TTGV) destek almaya hak kazanan işletmelerin teminat gösterme sorununa çare olacağını bildirdi. Işık, KOBİ'lerin, bankaların istediği kefalet mektubunu artık KGF'den alabileceğini ifade etti.
Bakan Işık, KOBİ'lerin finansmana ve desteklere erişimini kolaylaştırmak amacıyla yapılan söz konusu ortaklığı çok önemsediğini ifade etti. KOBİ'ler için yeni destekler hazırlandığını söyleyen Işık, KOBİ'lerimiz ülke büyümesinin lokomotifi. İstihdamımızın yüzde 76'sı, ihracatımızın ise yüzde 63'ü. Bu denli önemli bir yere sahip olan KOBİ'lerimizin yaşadıkları sıkıntıları yakından takip ediyoruz dedi.
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN