Bilişim ve yazılımda ihracat hedefi 15 milyar dolar
2023 hedefleri belirlendi
<ımg class="yeniImg" border="0" src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66cf4d06601c04688fbd4d79.jpg">
Elektrik Elektronik ve Hizmet İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Selahattin Esim, 2023’te yazılım ve bilişimde ihracat hedeflerinin 15 milyar dolar olduğun söyledi.
ımg>Elektrik Elektronik ve Hizmet İhracatçıları Birliği (TET), ihracatta yazılım payının yükselmesi adına Türkiye yazılım sektöründe faaliyet gösteren 34 firmanın yer aldığı UR-GE projesi Tetsoft’u hayata geçirdi. dunya.com'un haberine göre; Tetsoft ilk ticaret heyetini Baden-Württemberg eyaletinin başkenti Stuttgart ve Heidelberg şehirlerine gerçekleştirdi. Heyette 12 yazılım firması yer aldı.
TET, Tetsoft kapsamına ABD, Azerbaycan, Kazakistan ve Hollanda’yı da aldı. TET bünyesinde Yazılım ve Bilişim Komisyonu kuruldu. Komisyonun başkanlığını TET Yönetim Kurulu Üyesi Selahattin Esim yürütüyor. Son dönem çalışmaları hakkında DÜNYA’ya açıklamalar yapan Esim, “Devlet hizmet ihracatının ne kadar önemli olduğunun farkında artık” dedi.
TET’in, Ekonomi Bakanlığı’nın genelgesi ile hizmet ihracatçılarını bünyesine aldığını anlatan Esim, “TET, geçen yıl 13 milyar dolar ihracat yaptı. Hizmet ihracatı bu birliğin içinde organize edilecek. Ondan sonra herkes kendi birliğini kurması için hareket edecek. Hizmette, lojistik, yazılım, bilişim, turizm, kültürel hizmetler, eğitim, danışmanlık, müteahhitlik ve müşavirlik yer alıyor. 5 komisyon kurduk. Ben yazılım ve bilişim komisyonunun başkanıyım. Her bir komisyon, kendi sektörüyle ilgili stratejik çalışmaları başlattı. Hedefimiz, hizmet ihracatı birliğinin kurulması” diye konuştu.
TET'in, bu yıl geçen yılın üstünde bir performans sergileyeceğini ifade eden Esim, “2023’te elektrik, elektronikte 45 milyar dolar, yazılım ve bilişimde ise 15 milyar dolarlık ihracat hedefl erinin olduğunu dile getirdi. Esim, “Bu 15 milyar dolar hedefi yeni koyduk. Toplamda 60 milyar dolar hedefimiz var. Bunun içinde kültürel hizmetler, lojistik de yok. Onları da katarsak rakam daha da büyüyor” ifadelerini kullandı.
Elektrik ve elektronikte bu hedeflere ulaşılacağını kaydeden Esim, bu hedefi neye dayandırdığını şöyle anlattı: Bizim UR-GE projemiz var. Buraya geçen sene 34 firma seçilmiş ve projeye dahil edilmiş. Birlik, bunların yabancı bir danışmandan eğitim hizmeti alarak ihracat nasıl yapılır, hedef pazar nasıl seçilir gibi çok detaylı bir eğitim programı düzenledi. Ondan sonra heyet gezileri düzenlemeye başladık. İlk ziyaretimizi Almanya’ya yaptık. 12 firma götürdük. UR-GE kapsamındaki firmaların toplam ihracatı 300 milyon dolar. Kayıtlı 1 milyar dolarlık ihracat yapıldığını biliyoruz. Demek ki bunun 3’te 1’ini 34 firma yapmış. Ancak, bu sektörde binlerce firma var. İhracat kaydı olmayan ve ihracat yapan firmalar da çok. Bilişimi de bunun yanına koyarsanız 15 milyar dolar ulaşılmaz bir hedef değil.”
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN