Alanya'da muz üretim alanı azalıyor
Alanya'da inşaat sektörü muz üretimini azalttı
<ımg class="yeniImg" border="0" src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66cf5142601c04688fbd6ac0.jpg">
Alanya Muz Üreticileri Birliği (MUZBİR) Başkanı Hüseyin Güney, yılda 70 bin ton muz üretimi yapılan ilçede sürekli gelişen inşaat sektörü nedeniyle üretim alanlarının azaldığını söyledi.
ımg>Türkiye'de tüketilen 500 bin ton muzun yarısının ithal edildiğini, 250 bin ton muzun ise Alanya, Gazipaşa ve Anamur bölgesinde üretildiğini belirten Güney, özellikle Alanya'da farklı tarım ürünleri yetiştiren çiftçilerin, üretim alanındaki daralma nedeniyle muz üretimine başladığını dile getirdi. Üreticiye daha fazla imkan sağlandığı takdirde çok iyi ürünler yetiştirileceğini kaydeden Başkan Güney şunları söyledi:
Alanya'da üretilen muzun kalitesi gittikçe artıyor. Her yıl 70 bin ton muz sadece Alanya'da üretiliyor. 'Açık alan' ve 'örtü altı' olarak isimlendirilen iki ayrı alanda yetiştirilen muz üretiminde yeni hasat dönemine girdik. Bu yıl muz fiyatları normal seviyede. Üreticimizi de tatmin ediyor. Biz her evde mutlaka muz tüketilmesini istiyoruz. Bu nedenle hava şartları elverişli olursa, muz fiyatlarında herhangi bir artış beklemiyoruz.
'Geçen yıl fiyatlar çok yüksekti'
DHA'dan Görkem Çancı'nın haberine göre; Geçen yıl kötü hava şartları nedeniyle muz üreticisinin büyük zarara uğradığını, bu durumun muz fiyatlarına da yansıdığını aktaran Güney, bu yılki fiyatların normal düzeyde olduğunu söyledi. Muz fiyatındaki artışın ithalattaki azalmaya da bağlı olduğunu dile getiren Güney, Geçen yıl havanın soğuk olması ve don olayları nedeniyle fiyatlar fahiş seviyede yükseldi. Türkiye sınırlarında yaşanan olumsuzluklar nedeniyle ithalat yapılamaması, bu durumu tetikledi. Ancak bu sene bu durum söz konusu değil dedi.
'İnşaat sektörü üretim alanlarını azalttı'
Alanya'da hızla gelişen inşaat sektörünün muz üretimini etkilediğini vurgulayan Güney şöyle konuştu:
Muz üretiminde yatırımlar yüksek fiyatlara mal oluyor. Buna karşı Alanya'daki inşaat sektörünün her geçen gün ilerlemesi ve üretimin yapıldığı bazı bölgelerin imara açılması nedeniyle üretim alanları azaldı. Kentleşme ve şehirleşme hızla artıyor. Üretim alanlarındaki daralmayı, üretimi örtü altına alarak önlemeye çalışıyoruz. Ancak ne kadar önlem alınsa da tarım alanları yok oluyor.
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN