80 Milyon Patent Dokümanı Türkçe`ye Açıldı

27.01.2014 - 11:29 | Son Güncelleme :

Türkiye Patent Enstitüsü (TPE) 80 milyon patent dokümanının Türkçe çevirisini şirketlerin, bilimadamlarının hizmetine açtı.

Türkiye Patent Enstitüsü (TPE) 80 milyon patent dokümanının Türkçe çevirisini şirketlerin, bilim adamlarının hizmetine açtı.

Bu sayede Türkiye’den patent başvurusu yapmak isteyenler, patent almak isteyenler, ürün farklılaştırmak isteyen bilim adamları, dünya çapında 80 milyondan fazla patent dokümanına ücretsiz erişebilecekler. dinamikkobi.com.tr haberine göre; TPE’nin çalışmasıyla Espacenet veritabanında bulunan patent dokümanlarına 2014 itibariyle Türkçe olarak da erişime açıldı.

TPE Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, “Türkiye’nin de üyesi olduğu Avrupa Patent Ofisi (EPO) ile İkili İşbirliği Programı kapsamında yürütülen çalışmalar sonuçlandı. Patent dokümanlarının Türkçe çevirileri Ocak 2014 itibariyle erişime açıldı” dedi.

Türkiye’nin 38 üyeli EPO’nun üyesi olduğunu hatırlatan Asan, “Bu ülkelerin tamamı AB üyesi, birkaç tane de AB dışından ülke var. Dünyanın en prestijli patent ofisidir. Ben de İdare Konseyi üyesiyim. 2000 yılından beri konvansiyonel ofisiyiz. Dünyadaki 5 ofisten biri. Diğerleri ABD, Japonya, Çin ve Güney Kore. Patent dökümanları İngilizce dışında da olabiliyordu. Fransızca, Almanca geldi, üç dil oldu. Daha sonra üye ülkelerin diline çeviri için Google ile anlaşma yapıldı. 2014’te biz de programa alınmıştık, devreye girdi. Şimdi veri tabanına girerek hangi dil istiyorsanız dokümanlara bakabiliyorsunuz. Türkçeye çevirmeniz de artık mümkün” dedi.

Bilimin dokümanları

Bu dokümanlara erişim neden önemli? Habip Asan bunu şöyle açıkladı: “Dünyadaki teknik bilginin yaklaşık yüzde 80’ini oluşturan patent dokümanları, teknolojinin her alanındaki buluşlara ilişkin tekniğin bilinen durumunu ortaya koyması bakımından önemli ve değerli bir kaynak. Bu dokümanların ulaşılabilir ve herkes tarafından anlaşılabilir olması bakımından dil engelini ortadan kaldıran bu adım ülkemizin teknolojik gelişimine katkı sağlayacak önemli bir gelişme. Artık İngilizce bilmeyenler de ulaşabilecek. Yerli sanayici için çok önmeli. Patent almak istediğinde dünyada alınmış mı diye kontrol ediyor. Bütün patent dökümanlarına ulaşabiliyorsunuz. Bir şey yapmak istiyorsanız farklılaştırıyorsunuz. İşletmeler için oldukça faydalı. Tercüme de oldukça iyi.”

Geleneksel ürünler

Habip Asan, halk arasında ‘kocakarı ilaçları’ olarak bilinen ‘geleneksel tedavi’ yöntemlerinin de ele alınacağını, bunların patentlenebileceğini, bu konuda çalıştıklarını açıklamıştı. Bu konudaki gelişmeleri şöyle anlattı:

“Geleneksel ürün konusu dünya fikri mülkiyet teşkilatının önemli bir çalışma alanı. Mevzuatı henüz oturmuş değil. Çalışmalar devam ediyor, Hindistan gibi ülkeler hazırlık yapıyorlar. Genetik kaynaklarımız, geleneksel bilgilerimizi araştırıyoruz. Çalışma gruplarıyla potansiyeli tespit etmek istiyoruz.”


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.390 Değişim: -0,33% Hacim : 85.450 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.376 15.11.2024 Yüksek 9.501
Açılış: 9.448
34,4347 Değişim: 0,30%
Düşük 34,2525 15.11.2024 Yüksek 34,8345
Açılış: 34,3323
36,2908 Değişim: 0,16%
Düşük 36,1489 15.11.2024 Yüksek 36,6047
Açılış: 36,2328
2.837,26 Değişim: 0,10%
Düşük 2.825,04 15.11.2024 Yüksek 2.873,03
Açılış: 2.834,38
  • PİYASALAR
  • ENDEKSLER
Sembol Son %
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.