10 bin hekim için tek ‘tık’

06.01.2014 - 12:11 | Son Güncelleme :

Doktorlar, sanal ortama taşınıyor. Hastalar aile hekimlerine istedikleri zaman ulaşabilecek.

Doktorlar, sanal ortama taşınıyor. Hastalar aile hekimlerine istedikleri zaman ulaşabilecek.

Türkiye’nin doktorları; cep telefonları, tabletler, bilgisayarlar kısacası internet dünyasının kapılarını aralayan her türlü cihazla hastaların evlerine geliyor. Artık evde bakılması gereken ve sürekli kontrol altında tutulması gereken hastalar sanal ortamda doktorların bilgisine başvurabilecek. Söz konusu sitem anında müdahale edilmesi gereken sağlık sorunları için önemli bir avantaj sağlıyor. Hastalara bu müjdeli haber veren isim ise Molekül Yazılım.

Kayseri`de iki girişimci tarafından Erciyes Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi`nde kurulan Molekül Yazılım, dört yıldır aktif bir şekilde kademeli olarak tüm illerde kullanılan “Aile Hekimliği Bilgi Sistemi” yazılımları geliştiriyor. Şirket, yeni projesiyle de 3 bin 500 aile hekiminin kullandığı “Element AHBS” programını bir adım daha öteye taşıyarak, internet erişimi olan her türlü cihazdan kullanılabilecek bir proje üzerinde çalışıyor. Söz konusu proje ile sürekli takip altında olan ya da evde bakıma ihtiyacı olan hastalar gibi, sağlık durumu konusunda aile hekimlerinin haberdar edilmesi gereken kişiler, sanal ortamdan hekimlerine ulaşabilecek. Hekimler de mesai saati dışında bile olsa istedikleri zaman hastalarının bilgilerini görebilecekler. TÜBİTAK`a başvuru yapılan projenin hayata geçmesi ile aile hekimleri bulut sistemine taşınmış olacak.

Projeleri hakkında bilgi veren Molekül Yazılım firma ortaklarından Abdullah Bircan, şu anda “Aile Hekimliği Bilgi Sistemi” yazılımı üreterek doktorları Sağlık Bakanlığı`na entegre ettiklerini belirtti.

Bircan, bu sistem ile 60`dan fazla ilde 7 binin üzerinde sağlık personeline hizmet sağladıklarını vurguladı.

Kuruluş hikayelerini anlatan Bircan, “Sağlık sektörüne yazılım üreten bir firmada iş tecrübesi olan ortağım Ahmet Yiğit ile benim Sağlık Müdürlüğü Bilgi Sistemleri’ndeki 4 yıllık iş tecrübemi kendi işimizi kurma hayaliyle birleştirdik. 2010’da Erciyes Teknopark‘ta kurduğumuz Molekül Teknoloji firmamızda şu anda ‘Element AHBS’adlı projemiz ile aile hekimlerinin tüm ihtiyaçlarına en hızlı şekilde cevap veriyoruz. Deneyimli yazılım ekibimiz sayesinde de, Sağlık Bakanlığı’nın E-İmza, E-Reçete, Online Protokol, Sağlık NET 2, Merkezi Hastane Randevu Sistemi (MHRS) gibi yenilikçi politikalarına en kısa süre içerisinde entegre olarak, çözüm sunuyoruz. Şimdilik 24 kişilik bir ekibe sahibiz. Bu rakam projelerimizin hayata geçmesi ile daha da artacak” diye konuştu.

Uzman teknik ekiple tam müşteri memnuniyeti sağlanması odaklı olarak çalıştıklarını belirten Bircan, bu özelliklerinin sektördeki diğer yazılım firmalarından kendilerini ayıran en önemli fark olduğunu söyledi. Bircan, “Çağrı merkezimizle çözüm üreterek, kullanıcılarımıza her an hizmet veriyoruz. Tüm Türkiye’den tek bir numara ile ulaşılan çağrı merkezimizde, sağlık ve bilişim sistemleri konusunda uzman personellerimiz çalışıyor. Her gün yüzbinlerce hastanın sağlık işlemlerinin kayıt altına alınmasına, bunların başarılı bir şekilde Sağlık Bakanlığı`na ulaştırılmasına yardımcı olan Element AHBS projemiz kısa bir süre içinde Sağlık Bilişim Sistemleri`nde önemli bir yer aldı” dedi.

Hastalar, doktorlara anında ulaşabilecek

TÜBİTAK`a başvurdukları projelerinin hayata geçmesi ile birlikte hasta hekim ilişkisine büyük ölçüde destek sağlayacaklarının altını çizen Bircan, “Bulut teknolojisini kullanarak her yerden tüm iletişim cihazları ile veri girişini ve erişimini en hızlı ve kolay şekilde sağlayacak bir yazılım oluşturmaya çalışıyoruz. Tecrübeli Ar-Ge ekibimiz ve konusunda deneyimli sektör danışmanlarımızla projemiz her geçen gün daha da şekilleniyor. Aile hekimlerine özel yapılan yazılım uygulamamızı geliştirmeye çalışıyoruz. TÜBİTAK’a başvurduğumuz projemizin hayata geçmesiyle hasta, akıllı cep telefonları veya tabletler ile uygulamaya bilgi girerek aile hekimiyle sürekli iletişim halinde olacak. Özellikle evde bakım hizmeti alan ya da sürekli kontrol altında olması gereken hastalar için büyük kolaylık sağlayacak sistemle doktorlar da hastalarını bulundukları ortamdan izleyebilecek. Bütçesi 1 milyon TL olan proje 2015 yılında bütünüyle faaliyete geçecek. Sistemi kullanan aile hekimi sayısının 10 bine ulaşacağını  düşünüyoruz. Ayrıca kullanıcı sayısının da ilk aşamada 50 bine ulaşacağını tahmin ediyoruz. Ayrıca reklam ve pazarlama çalışmaları ile bu rakam daha da artacak. Proje ile ilgili halen TÜBİTAK`tan onay bekliyoruz diye konuştu.

Bir ülkenin komple sağlık sistemini kurmak istiyoruz

Uluslararası sağlık bilişim sitemleri hazırlamayı da düşündüklerini vurgulayan Bircan, böylece yurtdışında da faaliyete başlayacaklarını söyledi. Bircan, altyapılarını gelecek 10 yılın yazılım teknolojileri üzerine kurduklarının altını çizdi. Bunun dahilinde, Sağlık Bakanlığı`nın yaptığı değişikliklere çabuk adapte olabilecek bir sistemle çalıştıklarına değinen Bircan, “2015 yılında Sağlık Bakanlığı`nın bulut sistemi çalışması var. Sağlık verileri kayıt işlemlerini her alanda kullanılacak bir yapı oluşturmaya çalışıyoruz. Sistemimizi geliştirirken aynı zamanda ihracata da açmayı istiyoruz. Mevcut sistemimize dil desteği ekleyerek Balkan Ülkeleri ve Orta Asya Türk Cumhuriyetleri gibi ülkelerde ilk aşamada olmayı planlıyoruz. Asıl hedefimiz bir ülkenin komple sağlık sistemini kurmak” bilgisini verdi.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.390 Değişim: -0,33% Hacim : 85.450 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.376 15.11.2024 Yüksek 9.501
Açılış: 9.448
34,4283 Değişim: 0,28%
Düşük 34,2525 15.11.2024 Yüksek 34,8345
Açılış: 34,3323
36,2817 Değişim: 0,13%
Düşük 36,1489 15.11.2024 Yüksek 36,6047
Açılış: 36,2328
2.837,19 Değişim: 0,10%
Düşük 2.825,04 15.11.2024 Yüksek 2.873,03
Açılış: 2.834,38
  • PİYASALAR
  • ENDEKSLER
Sembol Son %
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.