Zelanda Sosyetesi Koç’tan Giyinecek
Koç ailesi, Türkiye’de yarattıkları “Eddie” hazır giyim markasını yutdışına taşımak için girişimlere başladı.
ABDnin New York kentinde açılması düşünülen mağaza çalışmalarını hızlandıran aile, ikinci adım olarak Yeni zelanda’yı düşünüyor.
Geçen hafta İstanbul’da bulunan Yeni Zelanda Ticari Anlaşmalar Bakanı Hon Jim Sutton’dan aldığımız bilgilere göre, Koç ailesi, yeni Zelanda’da mağaza zinciri açmak için zemin yokluyor.
Koç ailesi, beş yil önce hazır giyim mağazacılığına “Edwands of Hisar” adlı mğazasıyla girdi. Kısa süre önce mağazalar zincirinin genel müdürlüğüne atanan Osman Çakır, klasik giyimin yanı sıra, gençlere yönelik “Eddie” markasından da yaratılmasına öncülük etti.
Holding bu markayı şimdi “dünya markası” haline getirmek istiyor.
Bu çerçevede çeşitli araştırmalar yaptıklarını doğrulayan Çakır, “Ancak, bu aşamada Yeni Zelanda’da mağaza açılması konusunda somutlaşan bir durum yok” diyor.
Türkiye ile Yeni Zelanda arasındaki ticari ilişkilerin daha da sıkılaştırılması için geçen hafta ülkemize gelen Ticari Anlaşmalar Bakanı Hon Jim Sutton, ailenin özel yatırımı dışında Koç Holding7in de ülkelerindeki marinacılık ürünleriyle de ilgilendiğini belirtiyor.
Koç bünyesinde bulunan Setur Marinaları Genel Müdürü Vedat Midilli ise Yeni zelandalı yatçıların Setur’un Antalya’daki marinasına uğradıklarını doğruladıktan sonra, “marinalarımıza sadece Yeni Zelandalı yatçılar değil, Avustralyalı yatçılar da büyük ilgi gösteriyor. Ancak bu konuda herhangi bir yatırım söz konusu değil” diyor.
Açık Pazar: Bu arada Yeni Zelanda Ticari Anlaşmalar Bakanı Hon Jim Sutton, ülkesinin Türk şirketleri için her zaman açık bir Pazar olduğuna dikkat çekiyor.
GAP İlgisi: Yeni Zelandalılar, Türkiye’de devam eden GAP’la da yakından ilgileniyor. GAP’ın kendisini çok etkilediğini belirten Sutton, projenin bölgedeki ekonomik kalkınmaya da önemli bir katkı yapacağına inanıyor.
Hükümetin bu alanda girişimcilerin önünü açan düzenlemelere yönelmesi gerektiğini hatırlatan Sutton, “Bu konuda Yeni Zelanda’nın deneyimlerinden yararlanılabilir” diyor.
Ne satılabilir?: Sutton’a göre, Türk girişimciler Yeni Zelanda’ya kimsayal madde, turistik ürün, kuru gıda ve bitkisel ürünleri kolayca pazarlayabilir. Sutton, Türkiye’de gördüğü incir, dut, kayısı, kuru üzüm gibi yemişlerin Yeni Zelanda’da bulunmadığına işaret ediyor.
Süt ve süt ürünleri, Yeni Zelanda’nın başlıca ihraç maddeleri arasında yer alıyor. Ülke ayrıca, canlı hayvanlar, et, balık, yün, deri ve orman ürünleri de ihraç ediyor. (EKONOMİST)
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN