Türk şirketinin başarısı

04.10.2001 - 10:46 | Son Güncelleme :

Türkiye`nin önde gelen müteahhitlik firmaları olan ENKA, ENTES, GAMA ve TEKFEN tarafından meydana getirilen Transbalkan şirketi önemli bir uluslararası başarıya imza attı. Geçtiğimiz haftalarda, Ukrayna`nın Odessa kentine yaklaşık 180 kilometre mesafede bulunan Tarutino köyü yakınında Tarutino Doğalgaz Kompresör İstasyonu hizmete açıldı. İstasyon Transbalkan Şirketi tarafından inşaa edildi. Söz konusu istasyon bir Türk şirketinin yurt dışındaki bir projeyi herhangi bir ortak olmadan gerçekleştirdiği ilk proje olması açısından da büyük önem taşıyor.

Küçük bir gazeteci grubu olarak bu açılış töreni için Ukrayna`nın Tarutino köyüne gittik. Önce, bu projenin bir parçası olan Yaşam Evleri adı verilen konut kompelksini gezdik. Ukrayna zaten oldukça düşük bir milli gelire sahip. Kırsalındaki yoksulluk daha da gözle görülür durumda. Ancak, meydana çıkarılan konut kompleksi tam anlamıyla modern bir site. Daha çok Kompresör istasyonunda çalışacak görevliler için lojman ihtiyacını giderecek olan site insanın asgari ihtiyacını karşılayacak her şeye sahip.

Buradan Doğalgaz Kompresör İstasyonuna gittik. Bu noktada sözü Transbalkan Genel Müdürü Sami Akşemsettinoğlu`na bırakıyoruz: `1984 yılında Türkiye ile Rusya arasında imzalanan anlaşma ile Türkiye`ye 6 milyar m3 doğalgaz gelecekti. 1998 yılında imzalanan ikinci bir anlaşma ile bu miktarın 8 milyar m3 daha artırılması planlanmıştı. Ancak bu ikinci artırım için boru hattında bazı iyileştirmeler yapıyordu. Böylece Gastransit Projesi gerçekleştirildi. Bu projeyi yürütmesi amacıyla aynı adla bir şirket kuruldu. Gastransit şirketinin Yüzde 37`si, Rus Gazprom`a, yüzde 37`si Naftogaz Ukraine ile yüzde 26`sı da Türkiye`den Turusgaz ve Transbalkan`a aittir. `

Tarutino Doğalgaz Kompresör İstasyonu projesi üç ayrı parçadan oluşuyor. Bunlar, Yaşam Evleri, su arıtma tesisi ve doğal gaz kompresör istasyonunudan oluşuyor. Projenin toplam bedeli 78 milyon dolar. İstasyonun maliyeti ise 50 - 55 milyon dolar. Sami Akşemsettinoğlu finansmanın nasıl sağlandığını ise şöyle anlatıyor: `Bu maliyetin 40 milyon dolarlık bölümü EBRD ve 12 milyoh dolarlık bölümü de Karadeniz Ticaret ve Kalkınma Bankası kredisi olarak kullanıldı.`
Yapılan bu doğal gaz kompresör istasyonu ile Türkiye`ye gelecek doğal gaz miktarı 3.9 milyar m3 artacak. Çok yakın bir zamanda Gastransit projesinin ikinci ayağı başlayacak. İkinci ayak 70 kilometrelik bir doğal gaz boru hattı yapımı ve Tuna geçişini kapsıyor. Bu bölümün maliyeti ise 100 - 110 milyon dolar. Finansman yine aynı şekilde karşılanacak. Yani EBRD, Karadeniz Ticaret ve Kalkınma Bankası ile Alman Hypo Vereins Bank ile Yunanistan Ziraat Bankası dış krediyi Transbalkan`a sağlayacak.

İkinci ayağı oluşturan boru hattının da tamamlanmasıyla Türkiye`ye gelecek olan doğal gaz miktarında yıllık 5.6 milyar m3`lük artış sağlanacak. Bu noktada her şeyden önemlisi Türk firmalarının işbirliğine gitmesi halinde uluslararası platformda neler yapabileceklerini açıkça göstermiş olmasıdır. Dileriz bu işbirliği bir başlangıç olur ve bundan sonra da bir çok sahada firmalarımızın işbirliğine gittiklerini görebiliriz. Çünkü, gerçekten ülkenin buna ihtiyacı var.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.390 Değişim: -0,33% Hacim : 85.450 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.376 15.11.2024 Yüksek 9.501
Açılış: 9.448
34,4283 Değişim: 0,28%
Düşük 34,2525 15.11.2024 Yüksek 34,8345
Açılış: 34,3323
36,2817 Değişim: 0,13%
Düşük 36,1489 15.11.2024 Yüksek 36,6047
Açılış: 36,2328
2.837,19 Değişim: 0,10%
Düşük 2.825,04 15.11.2024 Yüksek 2.873,03
Açılış: 2.834,38
  • PİYASALAR
  • ENDEKSLER
Sembol Son %
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.