Pirincin yeni alternatifi: Kinoa
Elazığ'da doğalgaz tesisatçılığı yapan Mehmet Geçen, buğday ve pirince alternatif olacak kinoa bitkisini üretiyor.
Elazığ'da doğalgaz tesisatçılığı yapan Mehmet Geçen, kurs için gittiği Almanya'da tarım arazilerini gezerken gördüğü ve Baskil ilçesindeki tarlasına ektiği "kinoa" yetiştiriciliğinde Avrupa'yı geride bırakmayı hedefliyor.
Akşam gazetesinde yer alan haberde; Elazığ'ın Baskil ilçesine bağlı Tavşanuşağı köyünde kinoa yetiştiriciliğine başlayan Geçen, yaptığı açıklamada, geçen yıl Avrupa Birliği projesi kapsamında Almanya'da doğalgaz kursuna katıldığını söyledi.
Ziyareti sırasında Frankurt kentinin köylerini ziyaret ettiğini ve daha çok tarımsal ürün olarak kinoa bitkisinin ekildiğini gördüğünü aktaran Geçen, bu bitkiye ilgisinin, Avrupa'da buğday ve pirince alternatif tüketildiğini öğrendiğinde arttığını söyledi.
Geçen, “Çok iyi bir besin kaynağı olduğunu öğrendim. Bunun üzerine merak ettik ve memlekete getirerek Baskil'de ekimini yaptık. İlçemiz için bir umut, bir gelir kaynağı olur inşallah, amacımız bu.” diye konuştu. İlçede son yıllarda yaşanan kuraklık sebebiyle su kaynaklarının azaldığını dile getiren Geçen, yaklaşık 50 dönümlük susuz arazide yaptığı ekim sonrası kinoadan yüksek verim elde ettiğini dile getirdi.
Mart ayında ektiği ürünü temmuzda hasat edeceğini belirten Geçen, “(Sizin orada olmaz) dediler ama bugün yetiştirdiğimiz kinoa Avrupa'nın seviyesini geçti. Kinoa memleketimin toprağını sevdi. Acemi olduğumuz halde kinoa güzel yetişti. Allah'ın izniyle kinoa yetiştiriciliğinde ABD ve Avrupa'yı geçeceğiz.” dedi.
Geçen'den etkilenerek kinoa yetiştiriciliğine başlayan Bayram Altunyuva ise bu işe merak üzerine giriştiğini kaydetti.
Tarlasını 4 ayda sadece dört kez sulamasına rağmen bitkinin 2 metre boy verdiğini aktaran Altunyuva, bu ürünün köylüler için önemli bir geçim kaynağı olabileceğini anlattı.
"ZENGİN FAKİR HERKESİN SOFRASINA GİRMELİ"
Baskil Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Ahmet Ayhan ise Geçen'in Almanya'da gördüğü kinoa bitkisini kendi arazinde yetiştirmek için yardım talebinde bulunduğunu söyledi.
Geçen'e destek olduklarını ve yapılan ekimin sonucunda ekonomik anlamda önemli bir verim elde ettiklerini aktaran Ayhan, ana vatanı Güney Amerika olan bu bitkinin ilçede ekilmesiyle herkes tarafından dikkat çektiğini kaydetti.
Protein, amino asit içeriği bakımdan zengin olması ve lifli yapısından dolayı uzmanlar tarafından tüketimi tavsiye edilen kinoa bitkisinin Türkiye'de 2009 yılından itibaren daha çok elit tabaka tarafından dikkate alınmaya başlandığını belirten Ayhan, şöyle devam etti: “Kinoa bitkisi Avrupa'da özellikle zenginler tarafından tüketilen bir bitki. Bu bitkinin Türkiye'de üretimi yeni yeni başlıyor. Bizim düşüncemiz Avrupa'da daha çok zenginlerin sofrasına giren, onlar tarafından kullanılan bu değerli ve faydalı bitkinin üretim alanını ve miktarını artırarak zengin fakir herkesin sofrasına girmesini ve tüketilmesini sağlamak. Bunun için elimizden geleni yapacağız. Bu bitkinin ekiminin yaygınlaştırılması için çiftçileri teşvik edeceğiz.”
Kinoa'nın, gluten içermemesi bakımından çölyak hastaları tarafından da rahatlıkla tüketebileceğini vurgulayan Ayhan, ürünün yöre insanı için önemli bir gelir kaynağı olabileceğini sözlerine ekledi.
"DÜNYA KİONA YILI" İLAN EDİLMİŞTİ
Ispanakgiller familyasına ait bir çeşit otsu bitki olan kinoanın salkım şeklinde açan çiçeklerinin olgunlaşmasıyla ortaya çıkan zengin besinsel içeriğe sahip tohumları, buğday ve pirince alternatif bir ürün olarak daha çok ABD ve Avrupa ülkelerinde tüketiliyor.
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü besleyici özelliklerinden dolayı 2013 yılını “Dünya Kinoa Yılı” olarak ilan etmişti. Uzmanlar uygun yerlerde çiftçilerin bu ürüne yönelmelerini tavsiye ediyor. Dünyada temel tahıl ürünlerinden buğday ve pirinç rekoltesinde küresel ısınmaya bağlı düşüş karşısında, su problemi olmayan ve besleyici özelliklere sahip kinoa, alternatif bir besin kaynağı olarak görülüyor.
Etiketler
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN