Makedonya Türk İşadamlarını Bekliyor
Eski Yugoslavya Federasyonu`ndan ayrıldıktan sonra ekonomisini serbest pazar doğrultusunda yapılandıran Makedonya, yeni çehresiyle Türk işadamlarının yatırım yapmasını bekliyor.
Türk Makedon İş Konseyi Başkanı Feridun Yeşil, dört yıl önce kurulan konseyin iki ülke arasındaki ticari ilişkileri geliştirici rol üstlendiğini söyledi. Türkiye ile Makedonya arasında iş konseyi kurulması ile ilgili kararın 1995 yılında dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel`in Makedonya seyahatinden sonra alındığını belirten Yeşil, Sayın Cumhurbaşkanı`nın gezisi, Makedon yetkililerin ülkelerinin ekonomik imarını Türkiye`ye açmak istediklerini ortaya koydu. Ekonomik reform sürecinde en büyük katkı ve yardımı Türkiye`den beklediklerini açık bir dille ifade eden Makedon yetkililer ile karşılıklı yapılan görüşmeler sonucunda, Türk Makedon İş Konseyi`nin kurulmasına karar verildi diye konuştu. Bölgeyi çok iyi bilen sanayici olarak Konsey`in başkanlığına getirildiğini vurgulayan Yeşil, dört yıl öncesine kadar 70 milyon dolarlar düzeyinde seyreden iki ülke ticaret hacminin bugün 450 milyon dolara ulaştığına dikkat çekti. Makedonya ile varılan gümrük anlaşmasının Eylül 2000`den itibaren yürürlüğe girdiğine işaret eden Yeşil, gümrüklerin sıfırlanmasıyla iki ülke ticaretinin daha da gelişeceğini ifade etti. Ziraat Bankası Üsküp Şubesi`nin de bu yıl içinde hizmete girdiğini vurgulayan Yeşil, Makedonya`nın Türk işadamları için ideal bir pazar olduğunu belirtti.
YEŞİL`E BÜYÜK ONUR;
Makedonya Ekonomik İktisat Odası Başkanı Dujen Petreski`nin önerisi ve Oda Meclisi`nin onayı ile Makedonya Ekonomik İktisat Odası Onursal Başkanlığına getirildiğini ifade eden Yeşil, 10 Ekim 2000 tarihi itibariyle de Oda`nın Türkiye Temsilcisi ünvanını aldığını belirtti. Yeşil temsilcilik görevini Nilüfer Sanayi Bölgesi`nde sahibi olduğu Ay Plastik Ambalaj Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi tesislerindeki makam odasında sürdürdüğüne işaret ederek, yakın bir gelecekte Makedonya Bursa Konsolosluğu ile ortak çatı altında çalışacaklarını vurguladı. Makedon halkının Türk halkına derin bir sevgi ile bağlı olduğuna dikkat çeken Yeşil, Makedon yetkililerin bizzat kendisinden Türk işadamlarının ülkelerine yatırımda bulunmaları çağrısında bulunmasını istediklerini ifade etti.
TEKSTİLCİLER İÇİN İDEAL PAZAR;
Makedon yetkililerin çağrı davetini yineleyen Yeşil, Makedonya`ya tekstil kotası uygulanmadığına dikkat çekerek, özellikle tekstil sanayicisi açısından Makedonya`nın ideal koşullara sahip olduğuna işaret etti. Yeşil ayrıca turizm, makine ve perakende sektöründe yatırımı bulunan işadamları açısından da Makedonya`nın büyük bir potansiyel oluşturduğunu ifade etti. Türk Sanayicisinin Makedonya`ya olan ilgisinin her geçen gün daha da arttığını belirten Yeşil, özelleştirme çalışmalarının yüzde 80 oranında tamamlandığı ülkede Türk işadamlarının özelleştirilen tesisleri satın alabilmek için talepleri bulunduğuna dikkat çekerek, Türkiye`den şimdiye kadar dört firmanın özelleştirilen bazı tesisleri satın aldığını ifade etti. Geçtiğimiz haziran ayında uluslararası çapta geniş katılıma sahne olan Makedon Resmi Fuarı`nda Türkiye`ye özel ilgi gösterildiğini belirten Türk Makedon İş Konseyi Başkanı Feridun Yeşil, fuar organizasyon yetkililerinin Türkiye`yi kardeş ülke ilan ettiklerini de sözlerine ekledi. (FİNANSAL FORUM)
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN