KOBİ’lere sermaye desteği verilecek
Ekonomi Bakan Çağlayan, gazetecilere çeşitli açıklamalarda bulundu...
<ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66cf67ab601c04688fbdf938.jpg">Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, KOBİ’ler ve girişim sermayesi oluşturma konusunda Avrupa Yatırım Fonu’yla çalışmaya karar verdiklerini belirterek, “Yurt dışından alınan fonlar, Hazine, TOBB, özel şirketler, bankaların katılımıyla bir fonlar fonu oluşturulacak. Bu fon KOBİ’lere, girişimcilere sermaye desteği verecek. Bu bugüne kadar olmayan bir şeydi ve şimdi hacmi büyütüyoruz” dedi.
ımg>Ekonomi Bakan Çağlayan, Lüksemburg temaslarının ardından gazetecilere çeşitli açıklamalarda bulundu.
Lüksemburg’da birçok şirketin üst düzey yöneticileri ile yaptığı görüşmelerin ardından bilgiler veren Çağlayan, Avrupa Yatırım Fonu’yla çok önemli bir toplantı gerçekleştirdiklerini söyledi.
Fonun, özellikle birlik fonlarının kullanımında son derece etkin bir araç olduğunu vurgulayan Çağlayan, Avrupa Yatırım Fonu’nun 2006 yılında aslında KOBİ’lere finansman desteğiyle Türkiye’yi 160 milyon avroluk bir fonla desteklediğini anımsattı. Çağlayan, şöyle konuştu:
HİSSE FİYATLARINDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...
“Şimdi bu fonun çok daha fazla yukarı taşınması isteniyor. Lüksemburg bilhassa yatırım fonlarında dünyanın ilk üçü arasında yer alan, öylesine önemli fonlara sahip bir ülke. Avrupa Yatırım Fonu’nun TÜBİTAK’la Ar-Ge ve inovasyon konusunda çeşitli temasları var. Bunun yanı sıra yine KOSGEB gibi kurumlarla geçmişte çeşitli uygulamaları var. Kendilerini sabah kabul ettim. Bakanlık olarak kendileriyle çalışabileceğimizi ve bu konuya KOBİ’lerin de ihtiyaç duyduğunu belirttik.
Avrupa Yatırım Fonu aşağı yukarı 300 milyar dolar tutarında bir fon ve bu fonu Türkiye’ye karşı yönlendirmek istiyorlar. Bu tam üyelik öncesi kullanılabilecek fonlar. Geçmiş dönemde 160 milyon avroluk bir fon kullanıldı. Şimdi bunu ben en azından 250 veya 300 milyon avroya çıkartılması gerektiğini kendileriyle paylaştım. Bunun eskisinin adı İstanbul Risk Sermayesi Girişimi’ydi. Şimdi bunu yeni bir anlayışla yapacaklarını söylediler. Fonların fonu oluşturulması konusunda bu işe devletin de resmi olarak gireceği, Hazine’nin de resmi olarak katılacağı bir KOBİ’ler ve girişim sermayesi oluşturma konusunda önemli çalışmalar var. Bu konuda kendileriyle çalışmaya karar verdik, arkadaşlarımızı da kendileriyle karşı karşıya getirdik ve sanıyorum ki önümüzdeki hafta Türkiye’ye yapacakları ziyarette arkadaşlarımızla bir araya gelecekler.”
Fonun işleyişine ilişkin bilgi veren Çağlayan, Hazine’nin para koyarak ortak olacağını ve girişim sermayesini bu şekilde ciddi biçimde yaygınlaştıracaklarını söyledi. Özel sektörün, sivil toplum kuruluşlarının da, örneğin TOBB’un da içinde olduğu bir yapı olacağını anlatan Çağlayan, bunun son derece önemli olduğunu bildirdi. Çağlayan, “Yurt dışından alınan fonlar, Hazine, TOBB, özel şirketler, bankaların katılımıyla bir fonlar fonu oluşturulacak. Bu fon KOBİ’lere, girişimcilere sermaye desteği verecek. Bu bugüne kadar olmayan bir şeydi. Şimdi hacmi büyütüyoruz, yani KOBİ AŞ’yi çok aşan bir büyüklük bu. Kredi Garanti Fonu da burada kullanılacak kredilere teminat gösterme imkanına sahip olamayan girişimci veya KOBİ’lerin projesine bakacak, uygunsa destek olacak, ben kefilim diyecek. Fonun rakamıyla ilgili şu anda bende bir bilgi yok ama benim tahminim milyar dolarları çok rahat geçebilecektir. Türkiye bunu kullanabilecek bir vade yapısına ve faiz yapısına geldi asıl önemli olan bu altyapının, ortamın sağlanması. 10 sene önce fonlar fonu kursan bir şey ifade etmezdi, Hazine kendi borcunu ödeyemez hale gelmişti.”
“Bayram değil, seyran değil”
Döviz fiyatları ve ihracata yansıması konusunda, “Dövizin yükselmesinin ihracatımıza çok ciddi katkı verdiğini düşünenlerden değilim. Bir etkisi var ama etkisi sınırlı. Şu anda parite maalesef 1,30. Düşük bir parite. Bizim gerçek performansımızı göstermekten uzak” dedi.
Merkez Bankası başta olmak üzere ilgili kurumların gelişmelere karşı görevlerinin başında olduğunu vurgulayan Çağlayan, Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı ile görüştüklerini ve çeşitli konuları değerlendirdiklerini belirtti. Merkez Bankası`nın politikalarına yönelik geçmişteki eleştirilerinin hatırlatılması üzerine Çağlayan, “Merkez Bankası’nın şu andaki reflekslerini doğru buluyorum. Her zaman kötülememi beklemeyin benden. `Doğruya doğru` deriz” ifadesini kullandı. Ekonomi Bakanı Çağlayan, “Başkanı tebrik ettiniz mi” şeklindeki soruya, “Bayram değil seyran değil, niye tebrik edeyim. Kendisiyle son gelişmelere ilişkin fikir alışverişinde bulunduk” diye konuştu.
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN