KOBİ`lerde küçülme devri
2000 yılının son üç aylık döneminde patlak veren mali piyasalardaki krizin ardından, küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin (KOBİ`lerin) iç pazardaki daralmaya paralel olarak küçüldüğü belirtildi.
Bursa Orta Ölçekli İşletmeler, Serbest Meslek Mensupları ve Yöneticileri Destekleme Derneği (BOSYÖD) Başkanı Memiş Yılmam, işletmelerin ekonomik kriz ve iç pazardaki daralmaya paralel olarak küçüldüğünü söyledi. Yılmam, yaptığı açıklamada, reel sektörde 1998 yılından itibaren başlayan gerilemenin, 2000 yılının son üç aylık döneminde patlak veren mali piyasalardaki krizin ardından had safhaya ulaştığını, küçük ve orta büyüklüğündeki işletmelerin (KOBİ`lerin) de bu süreçten fazlasıyla etkilendiğini kaydetti.
Enflasyon ile mücadele ve istikrar programı çerçevesinde alınan tedbirlerin, para politikalarıyla sınırlı tutulduğunu ve reel sektöre ``doping`` etkisi yapacak yapısal önlemlerin devreye sokulması konusunda somut adımların atılamadığını savunan Yılmam, girişimcilerin hayal kırıklığı yaşadığını ifade etti. Yılmam, iç pazardaki daralma nedeniyle işletmelerin büyük bir çoğunluğunun kapanmanın eşiğine geldiğine, ihracata yönelenlerin ise nispeten daha rahat bir konumda bulunduğuna işaret ederek, ``Ayakta kalan işletmeler kendini şanslı sayıyor. Hemen her sektörde, mevcut olanı koruma telaşı var`` diye konuştu. Geçen yılın başlarında yaratılan olumlu hava nedeniyle pekçok girişimcinin borçlanarak yatırım yaptığını anlatan Yılmam, yılın ikinci yarısında yükselen faizlerin ise bütün planları altüst ettiğini söyledi. Yılmam, tekstil, otomotiv yan sanayii ve inşaat sektörlerinde yaşanan dalgalanmanın, krizin devamı halinde istihdam açısından telafisi zor sonuçlar doğuracağını kaydetti. Güven ortamının sarsıldığını öne süren Yılmam, ``2000 yılına yatırım heyecanıyla girenler, bu yıl fabrikasına müşteri arıyor`` dedi.
KOBİ`ler Gaziantep`te tartışıldı:
Fransa merkezli danışmanlık şirketi Yönetim ve Yatırım Danışmanlığı Belgelendirme ve Eğitim Hizmetleri A.Ş. (CDİE) firması ile Gaziantep Sanayi Odası`nca `Avrupa Birliği`ne giriş aşamasında KOBİ`lerde düzey yükseltme ve etegrasyon çalışmaları` konulu konferans düzenledi. Konferansta, Gaziantep Sanayi Odası Başkan Vekili Erol Mavi, Türkiye ve dolayısıyla Gaziantep ekonomisinin temel taşlarını KOBİ`lerin oluşturduğunu, KOBİ`lerin AB`ye giriş aşamasında çok daha önem taşır hale geldiğini ifade etti. CDİE firmasının İhracat Müdürü İbrahim Evrim de yaptığı konuşmada, KOBİ`si olmayan ülkelerin paraçalanarak batıp gittiğini ve buna en yakın örneğin Sovyetler Birliği olduğunu belirtti. Dah sonra konuşan CDİE Genel Müdürü Gilles Heitz gittikçe globalleşen, küreselleşen dünya ekonomisi ve açılan rekabet şartlarına, kuruluşların hazırlanması gerektiğine değindi.
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN