G20 Genç Girişimciler ittifakı toplantısı İstanbul'da
Girişimcilik kültürünü yaygınlaştırmak, G20 Liderler Zirvesi öncesi girişimcilik konusunda gündem yaratmak amacıyla toplanan G20 Genç Girişimciler ittifakı, 7-9 Eylül tarihlerinde İstanbul'da yapılacak
G20 Genç Girişimciler İttifakı, 7-9 Eylül tarihlerinde, İstanbul’da yapılacak. Ana teması “Girişimcilik Kültürünün Küreselleşmesi” olan zirve kapsamında sadece G20 ülkelerinden değil, başta Afrika ve Türkiye Cumhuriyetler olmak üzere dünyanın her yerinden yüzlerce genç girişimci, yatırımcı ve iş dünyası temsilcisinin ağırlanması planlanıyor.
Zirve süresince çalışılan başlıklar sonunda ortaya çıkacak deklarasyon ile, G20 Liderler Zirvesi ve B20 zirvesine somut katkılar yapılması hedefleniyor.
Hürriyet'ten Burcu Özçelik Sözer'in haberine göre; girişimcilik kültürünü yaygınlaştırmak, G20 Liderler Zirvesi öncesi girişimcilik konusunda gündem yaratmak, yeni girişimcileri desteklemek, bu amaçla zirve nezdinde lobi yapmak, girişimciliği bir kariyer olarak tanıtmak ve bu yönde toplumsal farkındalık yaratmak amaçlanıyor.
Girişimcilik yüzyılı
TÜGİAD Başkanı Rahmi Çuhacı, “G20 Genç Girişimciler İttifakı, 21. yüzyılın girişimcilik yüzyılı olacağına, sosyal gelişim, yeni istihdam sahaları ve ekonomik kalkınmada girişimcilerin önemli rol üstlenmekte olduğuna ve girişimcilik konusunun G20 Liderlerinin gündemlerinde daima yer almasının gerekli olduğuna yürekten inanıyor.
Ana amacı, girişimciliği, uluslararası siyasi gündemin bir parçası olarak kabul ediliyor hale getirmek olan bu zirvede masaya yatırılan konuları içeren sonuç bildirgemiz, bu sene Türkiye’nin başkanlığında kasım ayında gerçekleşecek G20 Dönem Toplantısı’nın altyapısı oluşturması için Liderler Zirvesine girdi sağlaması amacıyla sunulacaktır. Ayrıca bu bildirgede girişimcilik kültürünün yanı sıra, dünyanın etkilendiği trajik sorunlardan birisi olan gençlerin işsizlik problemlerine de dikkat çekilecektir” diyor.
30 üye ile şirket kuruldu
TÜGİAD girişimcilik yönünde projeleri hayata kazandırmak için bir de fon oluşturuldu. 30 üye ile kurulan GirişimTürk A.Ş., bir yandan girişimcilere fon sağlarken, diğer yandan girişimcilik ekosistemini destekliyor. Çuhacı, “Şimdilik 1 milyon TL’lik bir fona sahip olan bu şirket ile yatırım yapabileceğimiz doğru projeleri bulmak için Borsa İstanbul, ETohum, Keiretsu gibi farklı kurum ve kuruluşlar ile görüşmelerimizi sürdürüyoruz. GirişimTürk A.Ş. destek fonlarından yararlanmak için TÜGİAD dernek merkezimize başvuru yapılabilir” diyor.
Nasıl yaygınlaştırılır?
E&Y’ın “G-20 Girişimcilik Barometresi 2013” raporundan çıkan bu tabloya göre, Türkiye’deki 40 yaşından genç girişimcilerin yüzde 75’i finansmana erişimin zor olduğunu belirtiyor, Barometre anketine Türkiye’den katılan her 10 girişimcinin 9’u, girişimcileri desteklemek için girişimcilik eğitimine ihtiyaç olduğunu belirtiyor. İşteki başarısızlık genelde negatif algılanıyor ve girişimcilik hızlı büyüyen G–20 ülkelerindeki diğer girişimcilere kıyasla daha geçersiz bir kariyer seçeneği olarak görülüyor.
Türkiye’de girişimcilik kavramının henüz kendini kabul ettirmeye başladığını söyleyen Çuhacı, “Ekonomisinin yüzde 99’u KOBİ’lerden oluşan bir Türkiye için, girişimcilik kültürünün daha çok yaygınlaştırılması gerekiyor. Bunun için hem kamuya, hem özel sektöre hem de bizim gibi sivil toplum kanadına çok iş düşüyor. Biz iş dünyasının temsilcilerinden biri olan TÜGİAD olarak, bu konuya ciddi bir şekilde eğiliyoruz. Ulusal ve uluslararası gelişmeler paralelinde Türkiye ekonomisinin gelişiminin girişimciliği destekleyerek bu kültürün benimsenmesiyle hızlanacağını düşünüyoruz. Türkiye’de KOBİ’ler ve girişimciler olmak üzere reel sektörün tüm temsilcilerini dinamik ve etkin bir pozisyona yükseltmek için çalışmalar sürdürüyoruz. İşsizlikle mücadenin en büyük aktörlerinin ise girişimcilerimizin olacağı inancındayız.” diyor.
Çuhacı, girişimciliği yaygınlaştırmak için şu önerilerde bulundu:
- G20 ortalamasının yarısı kadar olan Ar-Ge yatırımı yapmalıyız ve inovasyonu özendirmeliyiz.
- Eğitim sistemi girişimciliğin desteklenmesi yönünde düzenlenmeli
- Eğer ülkemizde girişimci sayısını arttırmak istiyorsak girişimcilik dersinin üniversitelerin yanı sıra ilköğretimde dahi yaygın bir şekilde işleniyor olması gerekir.
- Hata yapmaya tolerans vermemiz lazım.
- Başarılı girişimci hikâyeleri ortaya çıkarılmalıyız.
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN