Ev tekstilcisinin gözü dolarda
Ev Tekstilcileri Derneği Başkanı Basri Özbakır, `Dolar artmazsa bizim ev tekstili ihracatının büyük bir kısmı Almanya olduğu için 2001 yılı iyi işaretler verecek` dedi.
Ev Tekstilcileri Derneği Başkanı Basri Özbakır, ev tekstili ürünlerinden büyük bir kısmının ihracatının markla yapıldığını belirterek, ``Dolar artmazsa, 2001 yılı iyi işaretler verecek`` dedi. Özbakır, yaptığı açıklamada, Türk ev tekstilinde kalitenin, standartların ve kapasitenin yeterli olması nedeniyle, ihracat yapmamaları için bir neden bulunmadığını vurguladı. Krizin bütün sanayi kesimi gibi ev tekstilini de olumsuz etkilediğini bildiren Özbakır, şöyle konuştu:
``Doların sabit kalması ev tekstilini olumsuz etkiledi. Satışlarımız ağırlıklı olarak markla oldu. Ama Mark artmamıştı. Şimdi doların artışı durdu. Mark artıyor. Dolar artmazsa bizim ev tekstili ihracatının büyük bir kısmı Almanya`ya olduğu için 2001 yılı iyi işaretler verecek. Hedefimiz, geçen yıl 4 milyar dolar civarında olan ev tekstili ihracatını en az 10 milyar dolara çıkarmak. Yani şu anda tüm tekstil sektörünün ihracatı olan 10 milyar dolara yükseltmeyi öngörüyoruz.``
Ev tekstili sektöründe maliyetlerin dünya piyasasına göre pahalı olduğundan yakınan Özbakır, Uzakdoğu ülkeleri ve Çin`de maliyetlerin Türkiye`ye göre düşük olduğuna işaret etti.
Maliyetler yükseldi:
Bu nedenle, kalite ve yüksek standarda ulaştıkları halde Avrupa devletlerine fason olarak çalışmak zorunda kaldıklarını belirten Basri Özbakır, ``Türkiye`de ev tekstili sanayicisi elektrik enerjisini dünya standartlarına göre çok pahalıya kullanıyor. Dolayısıyla maliyet artmış oluyor. Bu da ihracatı kısıtlıyor`` dedi. Özbakır, sanayiciye elektriğin ucuz kullandırılmasını ve bürokrasinin işleyişinin kolaylaştırılmasını istedi. Özbakır, ``2000 yılının 6. ayından itibaren gümrüklerde çıkan operasyonlar neticesinde, gelen ithal mallar aylarca gümrüklerde durdu. Sanayici bu malları çekemedi. Bütün sanayicilere, ihracat yapan sanayicilere, şüpheli gözle baktılar. Bunlar sanayiciyi olumsuz etkiliyor, moralini bozuyor, şevkini kırıyor`` diye konuştu. Basri Özbakır, bütün zorluklara rağmen, ev tekstilinin geleceğini parlak gördüklerini, Anadolu`da 7`den 70`e herkesin ev tekstili için çalışmalar yaptığı söyledi.
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN