Çöp konteynırlarını sanat atölyesine çevirdi

25.03.2014 - 11:53 | Son Güncelleme :

Seramik ustası Temel Samangül, çöpten çıkan 15 bin şişeyi süs eşyasına çevirdi.

Temel Samangül, rölyef sanatı ile erken yaşta tanışanlardan. O, 16 yaşından beri şişelerin üzerine tarih işliyor.

O dönemleri, “İstanbul Ortaköy’de tezgah açardım. 16 yaşındayken ürettiğim süs eşyalarını orada satardım” cümleleriyle anlatan Samangül, hiçbir zaman sanatından vazgeçmiyor ve buradaki tezgahı kapatmıyor. kobiden.com muhabiri Ercan Üslü`nün haberine göre; seramik ustası dört yıl sonra ise Ortaköy El Sanatları Derneği Başkanlığı görevine geliyor. Bu görevini 11 yıl yürütüyor. 31 yaşına geldiği zaman ise düzenini tamamen değiştirecek bir karar alıyor ve memleketi Samsun’a dönüyor.
Kente geldiği günden bu yana çalışmalarını “Efoza El Sanatları” isimli küçük atölyesinde sürdürüyor. Bugün Çin’in polyesterle ürettiği süs eşyalarına karşın, seramik hamuru, titan ve sadece ceviz boyasını kullanan usta, çöpten çıkardığı sanatla ülke ekonomisine katkı sunuyor.  Samangül , her boydan cam şişeye, cam damacanaya, hatta kırık tabaklara kadar birçok eşyanın üzerine farklı mekanlar ve motifler resmediyor.

Önce elmas sonra ceviz boyası

Gelen taleplere yetişemediğine dikkat çeken Samangül, geçtiğimiz yıl sadece çöpten toplanan 15 bin şarap şişesini süs eşyasına dönüştürdüğünü söylüyor. Şişelerin üzerine turistik yerlerden, tarihi figürlere kadar birçok ögeyi resmeden Samangül, seramik hamurundan anahtarlık, mücevher kutusu ve süs eşyası da üretiyor.

Çöpten, büfelerden, meyhanelerden atölyeye getirilen şişeleri temizledikten sonra elmas ile kesen Samangül, daha sonra ceviz boyasıyla boyadığı cam yüzey üzerine seramik uyguluyor. Tarihi figürleri ve kahramarları basmakalıplara uyarlamayı tercih eden Samangül, rölyef sanatını bu şişeler üzerinde konuşturuyor. Tamamen yerli hammaddeyle üretim sağlayan Samangül, bugüne kadar kaleler, manastırlar, kiliseler, şelaleler başta olmak üzere birçok mekanı resmetti. Kurum ve kuruluşlardan oldukça yoğun talep aldığını vurgulayan seramik ustası Samangül, dünyanın çok sayıda farklı ülkesinden sipariş aldığını dile getiriyor.  Samangül, tüm bu talepleri karşılayabileceği büyük bir atölye kurabilmek için kendisine sponsor arıyor. Şişeden ürettiği bir süs eşyasını ortalama 17 liraya sattığını, tezgahta ise aynı ürünün 30 euroya kadar alıcı bulduğunu ifade eden Temel Samangül, “Çok kısa bir süre önce Prag’dan 100 bin adet magnet siparişi geldi. Ancak sermaye olmadığı için bunu kabul edemedim” diyor.

En büyük hayali…

“Ben şişeyi içindekinden daha değerli hale getiriyorum. İnsanların görmediği hayal edemediği işi yapıyorum” açıklamasını yapan Temel Samangül, imkansızlıklar nedeniyle birçok projesini hayata geçiremediğine dikkat çekiyor. Samangül, “Osmanlı`daki 36 padişahının hepsini bir rölyef içinde düşüne biliyor musunuz? Türk minyatür gravürünü bu şişenin içerisine koymak istiyorum. Bugüne kadar tabaklara eskiz yapıldı. Büyük sanatçılar çerçeve içinde yaptı. Ancak bugüne kadar herkesin makul fiyata satın alabileceği bir şekilde şişe içinde kimse yapmadı. Bu benim en büyük hayalim” ifadelerini kullanıyor.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.390 Değişim: -0,33% Hacim : 85.450 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.376 15.11.2024 Yüksek 9.501
Açılış: 9.448
34,4365 Değişim: 0,30%
Düşük 34,2525 15.11.2024 Yüksek 34,8345
Açılış: 34,3323
36,3761 Değişim: 0,40%
Düşük 36,1489 15.11.2024 Yüksek 36,6047
Açılış: 36,2328
2.838,04 Değişim: 0,13%
Düşük 2.825,04 15.11.2024 Yüksek 2.873,03
Açılış: 2.834,38
  • PİYASALAR
  • ENDEKSLER
Sembol Son %
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.