Bergama`dan 1 ton altın çıktı
Normandy Madencilik yetkilileri, deneme üretimi süren Bergama`daki madenden bugüne kadar 1 ton altın ve 1.1 ton da gümüş çıkardıklarını açıkladı
Güçkan, yaptığı açıklamada, deneme üretimi süresince 1.014 kilogram altın ve 1.152 kilogram gümüş elde edildiğini bildirdi. Bu üretimle işletmenin kasasına toplam 13.7 trilyon lira kaynak girdiğini ifade eden Güçkan, şu bilgiyi verdi:
Deneme üretiminde işletmenin kapasitesinin tamamını kullandık ve bu yolla yöre ekonomisine ve Türk ekonomisine vergi ve diğer yollarla kaynak transferi yaptık. Deneme üretimini büyük bir titizlikle sürdürüyoruz. İşletmemiz çevreye sıfır zararla çalışıyor. Maden işletmemiz çevreye zarar vermediği gibi deneme üretiminde dahi ekonomik anlamda büyük katkılar sağladı.
Gelirin % 80`i vergi
Üretilen altın ve gümüşün hemen ülke ekonomisine sunulduğunu anlatan Güçkan, bunun karşılığı olan kaynağın da üç gün içinde işletme kasasına girdiğini anlattı. Orhan Güçkan, elde ettikleri gelirin yüzde 80`inin, devlete vergi, fon, SSK primi, maaşlar ve yurt içi ve dışından yapılan malzeme alımına kullanıldığını kaydetti.
İşletmenin kurulu kapasitesinin yıllık 3 ton olduğuna işaret eden Güçkan, deneme üretiminin yapıldığı sürede kapasitenin tamamının kullanıldığına değindi. Güçkan, şöyle konuştu:
Deneme üretiminde özellikle kurulu kapasitenin tamamını kullanmaya özen gösterdik. Bunun nedeni, iddia edilen olumsuz görüşlerin gerçek olmadığını kanıtlamak veya olası olumsuzlukları gidermektir. Deneme üretimi sürecinde de işletmemiz kamu denetimindedir. Tesisimiz, dünyadaki benzerlerine göre alınan çevre önlemleri en yüksek altın işletmesidir. İzmir Valiliği`nin tayin ettiği Sağlık İl Müdürlüğü Başkanlığı`nda İzleme ve Denetleme Kurulu`nun raporlarını sürekli yayınlıyoruz. Bu raporların sonuçlarına göre üretime geçeceğiz. 2-3 ay içinde gerçek üretime geçeceğimizi sanıyoruz.
Durdurma Türkiye`ye zarar verdi
Bergama Ovacık`ta faaliyet gösteren firmada, 240`ı kendi kadrolarında olmak üzere toplam 350 kişinin çalıştığını belirten Güçkan, çalışanların da uluslararası standartlarda istihdam edildiğini dile getirdi. Normandy Madencilik A.Ş`nin Ovacık`ta faaliyet göstermek için 1994yılında tesis izni aldığını hatırlatan Güçkan, o tarihten bu yana önemli zaman ve kaynak kayıpları yaşandığını söyledi.
Güçkan, Türkiye`ye iyi örnek olmak adına yanlış yapmamaya özen gösterdiklerini belirterek, Firmamız bu geçen bekleme süresinde yüzde 20 karlarından kayba uğradı. Ama daha önemlisi ülke ve ülke insanı kaybetti. Bizim yaşadığımız süreç 70 milyar dolarlık altın potansiyeli bulunan Türkiye`de aramaları durdurdu dedi.
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN