4 Bin 500 engelli kendi işini kuracak
Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü, KOSGEB ile Girişimci Engel Tanımaz projesini başlattıklarını belirtti
Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü, yaptığı açıklamada, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı arasında imzalanan iş birliği protokolü kapsamında, KOSGEB ile Girişimci Engel Tanımaz projesini başlattıklarını belirtti.
Proje ile engellileri, iş gücü piyasasına dahil ederek ekonomik ve sosyal yönden güçlendirmeyi amaçladıklarını söyledi.Engellilerin istihdamında kamu ve özel sektörde imkanların sınırlı olduğuna dikkati çeken çiftçi, girişimciliğin engellilerin kendi işine sahip olma imkanı vereceğini vurguladı. Girişimci olmak isteyen engellilerin ve engelli yakınlarının, Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğünün internet sayfasındaki Kendi İşimi Kurmak İstiyorum düğmesine tıklayıp, formu doldurarak başvuru yapabileceğini anlatan Çiftçi, projeye tüm Türkiye`den katılım olduğunu ifade etti.
Çiftçi, şöyle konuştu: Girişimcilik için Türkiye Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Aylin Çiftçi, 4 bin 500`e yakın engellinin girişimci olmak için başvuru yaptığını belirterek, Kendi işini kurmuş engelli sayısının da yıl sonuna kadar 50 olmasını amaçlıyoruz dedi.
Türkiye genelinde 4 bin 500`e yakın engelli başvuru yaptı. Bu, 4 bin 500 engelli girişimci adayı demek. Bu sene bitmeden 4 bin 500 başvurudan en az binine eğitim vermek ve sertifika alan bu kişilerin proje yazar hale gelmesini hedefliyoruz. Bu yıl sonuna kadar 4 bin 500`ün tamamını da eğitmeye gayret edeceğiz. Kendi işini kurmuş engelli sayısının da yıl sonuna kadar 50 olmasını amaçlıyoruz.
Girişimci olmak için başvuruda bulunan engellilerin İŞKUR tarafından 3 hafta devam eden girişimcilik kursuna katıldığını, kursta başarılı olanlara sertifika verildiğini ifade eden Çiftçi, engellilere ücretsiz verilen kurslarda, girişimciliğin ne olduğunun, Türkiye`deki girişimcilik alanlarının neler olduğunun, işin nasıl kurulduğunun anlatıldığını dile getirdi. Çiftçi, başvuru yapan 4 bin 500 engelliden ilk etapta 200`üne girişimcilik eğitimi verildiğini bildirdi. Çiftçi, girişimcilik sertifikası alan engellilerin hibe desteği için KOSGEB`e başvurabilmesi için proje hazırlaması gerektiğine işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü: Proje yazılırken iş planı, işin nerede kurulacağı ve adres bilgisi isteniyor. Somut bir şeyler bekleniyor. Bunlar tam olursa proje çok büyük ihtimalle kabul ediliyor. Biz, proje yazarken engellilerimizi onlara rehberlik edecek koçlarla buluşturuyoruz. Ankara Sanayiciler Derneği ile TOBB, koçluk konusunda bize yardımcı olacakları sözünü verdi. İşadamlarımızdan ciddi bir destek geliyor. Örneğin, tekstil sektöründe iş kurmak isteyen bir engelliye, tekstil alanında iş kurmuş bir patron proje yazarken rehberlik edecek, yol gösterecek, tecrübe aktaracak. Böylece, kafalardaki `işimi nasıl kurarım, nerede kurarım, kimleri çalıştırmalıyım`gibi sorular cevaplanacak. Bu aşamayı yapmazsak, `hadi, yaz projeni getir`dediğimizde, daha çok bekleriz, projeler gelmez. Kafalarında birşey oluşturmak gerekiyor, bunu gerçekçi bir şekle dönüştürmek gerekiyor. İşadamlarımızdan ciddi bir destek bekliyoruz. KOSGEB`in, engellilerin proje yazmalarına destek verecek bir ekibi de eğiteceğine dikkati çeken Çiftçi, İl müdürlüklerimizde birer kişi bu projelerin nasıl yazılacağını da biliyor olacak. Bunu hemen bu ay içinde tamamlayacağız. Her ilde bu danışmanlığı ekibimiz de yapacak dedi.
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN