Krediden ‘kredi’ yarattı

24.03.2014 - 10:32 | Son Güncelleme :

Şekerbank’ın Eylül 2011’den bu yana KOBİ kredilerini teminat göstererek yaptığı menkul kıymet ihraçları 1.1 milyar TL’yi aştı.

Esnaf ve mikro işletmelere daha fazla kaynak aktarmak amacıyla, bilançosundaki KOBİ kredilerini teminat göstererek Eylül 2011’de ilk varlık teminatlı menkul kıymet ihracını gerçekleştiren Şekerbank, bu yolla bugüne kadar 1 milyar 138 milyon TL’lik kaynak sağladı.

Şekerbank Genel Müdür Yardımcısı Halit Yıldız, bankanın verdiği esnaf ve KOBİ kredilerinden oluşan havuzu teminat göstererek yaptıkları ihraçlarda, vadenin 5 yıla kadar uzadığını belirterek, “Biz de bu uzayan vadeyi, esnaf ve mikro işletmelere verdiğimiz kredilere yansıtıyoruz. Böylece uluslararası yatırımcıların ilgi gösterdiği bu ihraçlar sonucunda elde ettiğimiz kaynağı, 5 yıla varan vadelerle Anadolu’daki esnafımıza kullandırıyoruz” dedi.

Sürdürülebilir kaynak

Türkiye’de bu yolla borçlanmayı ilk gerçekleştiren kuruluşlardan biri olduklarını söyleyen Yıldız, şu anda Şekerbank’ın esnaf ve mikro işletmeler kredi büyüklüğünün 3.2 milyar TL’ye ulaştığını belirtti. Bu kredi büyüklüğünü de yine ihraca konu olan kredi havuzuna dahil ettiklerini kaydeden Yıldız, şöyle konuştu:

“Bankacılık sektöründe son yıllarda artan alternatif kaynak arayışı kapsamında, varlık teminatlı menkul kıymet ihracı modeli önemli enstrüman oldu. Biz de bu modelle havuzda biriken kredileri teminat olarak göstermeye devam edeceğiz. Böylece uluslararası finans kuruluşlarıyla Anadolu’nun KOBİ’leri arasında sürdürülebilir bir finansman köprüsü kuruyoruz.”

4 yılda 4’e katladı

Yıldız Türkiye genelinde toplam 1.5 milyonu aşkın esnaf ve sanatkâr bulunduğuna ve bu esnaf ve sanatkârların işletmekte olduğu toplam işyeri sayısının 1,6 milyon civarında olduğuna dikkat çekti. dunya.com muhabiri Jülide Yiğittürk Gürdamar`ın haberine göre; Yıldız şöyle devam etti: “Sektörümüzde son 4 yılda esnaf ve işletme müşteri adedi yüzde 48 artarken aynı dönemde Şekerbank’ın bu segmentlerdeki müşteri sayısı yüzde 91 arttı. 2013’te ise, toplam esnaf ve mikro işletme kredilerinde yüzde 35 büyüme sağlanırken, bu oran Şekerbank’ta yüzde 42 oldu. Şekerbank’ın işletme bankacılığındaki son 4 yıllık büyüme oranı yüzde 276, yani son 4 yılda esnaf ve işletme kredilerimizi yaklaşık 4’e katladık.”

Kartlar ‘Üreten Kart’ta birleşti

Şekerbank, esnaf ve mikro işletmelere yönelik olarak 1.5 yılda geliştirdiği yeni ürünü ile, kredi kartı ve banka kartını ‘Üreten Kart’ ismiyle tek bir kartta birleştirdi. Halit Yıldız, esnaf ve işletmelerin ihtiyaçlarını göz önüne alarak geliştirdikleri bu yeni kartın özelliklerini şöyle anlattı:

“Esnaf ve işletme sahiplerinin iş yoğunluğu ve az sayıda personel nedeniyle şubeye gitmeyi çok tercih etmiyorlar. O nedenle ‘Üreten Kart’ı tasarlarken, esnafımızın tüm şirket harcamalarını yaparken aynı zamanda şubeye gitmeden ATM’den kredi başvurusu yapıp, kredi tutarını da ATM’den çekebilmelerini sağladık. Yine Üreten Kart ile esnafımız ATM’den işletme hesabına para yatırabiliyor ve aynı gün içinde tek defada 5 bin TL’ye kadar para çekebiliyor. Yaptığı harcamaları da ister vadesiz hesabından isterse de kredi kartı limitinden ödeyebiliyor. Tüm bankacılık faaliyetlerini tek bir ekstre üzerinden görebiliyor. Ayrıca ATM’ler üzerinden teminat mektupları ve çek karnelerine ilişkin kullanım bilgilerine de erişebiliyorlar.”

22 bin esnafı bankayla tanıştırdı

Şekerbank’ın ‘Anadolu Bankacılığı’ misyonu doğrultusunda, esnaf ve işletmelerin iş hacmi artsın diye sosyal platformlar oluştuklarını söyleyen Halit Yıldız, şunları kaydetti: “Kapımız Esnafa Açık platformu ile dev markaları esnaf için bir araya getirdik. Her ayın 15’i ‘Esnaf Günü’ konusunda bilinirliği artırmak için yalnızca il il değil, köy köy Anadolu’yu gezdik, yıl boyunca iletişim çalışmaları yürüttük. Projemizi uygulamaya başladığımız 15 Şubat 2013 tarihinden bu yana geçen sürede Türkiye genelinde 405 esnaf odası ile Kapımız Esnafa Açık protokolü imzaladık. Bu çalışmalar sonucunda ülke çapında yaklaşık 220 bin esnafa ulaştık. Geçen hafta sonu bu alanda faaliyet gösteren 1100 kişilik ekibimiz 5bin 500’ü aşkın esnafı ziyaret etti. Tüm bu çalışmaların sonucunda, sadece ilk kez bankayla tanıştırdığımız esnaf sayısı 22 bini aştı.”


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.390 Değişim: -0,33% Hacim : 85.450 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.376 15.11.2024 Yüksek 9.501
Açılış: 9.448
34,4194 Değişim: 0,25%
Düşük 34,2525 15.11.2024 Yüksek 34,8345
Açılış: 34,3323
36,3300 Değişim: 0,27%
Düşük 36,1489 15.11.2024 Yüksek 36,6047
Açılış: 36,2328
2.840,86 Değişim: 0,23%
Düşük 2.825,04 15.11.2024 Yüksek 2.873,03
Açılış: 2.834,38
  • PİYASALAR
  • ENDEKSLER
Sembol Son %
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.