Türk Telekom’un Satışı Hukuk Skandalına Dönüşüyor
CUMHURBAŞKANI Ahmet Necdet Sezer`in iki maddesinin çıkarılması koşuluyla imzaladığı Türk Telekom kararnamesinde, çıkarılan bölümlerin Özelleştirme Yüksek Kurulu (ÖYK) kararıyla hayata geçirilmesinin yasaya ve hukuka aykırı olduğu savunuluyor. Hukukçular, ÖYK`nın 4046 sayılı Özelleştirme Yasası`na göre kurulduğunu ve Telekom`un 4046 sayısıyla ilişkisinin bulunmadığını belirterek, şu değerlendirmeyi yaptılar:
‘‘Sadece Özelleştirme İdaresi, sekreterya düzeyinde görev yapar. Siz hiç bugüne kadar, yıllardır ÖYK`nın Telekom konusunda herhangi bir karar aldığını duydunuz mu? Olamaz, çünkü yetkisi yok. Telekom konusunda karar alma yetkisindeki tek kuruluş Bakanlar Kurulu`dur.’’ Sezer`in, kararnameden çıkarılmasını istediği iki madde Telekom`un yüzde 33.5`ini alacak ortağa genel müdürü atama hakkı ile mali konularda eşit hak tanınmasını öngörüyor. Hukukçular, Bakanlar Kurulu kararnamesinden çıkarılan ve Cumhurbaşkanı`nın itiraz ettiği bir konunun, yasayı ve Cumhurbaşkanlığı makamını by-pass ederek düzenlenmesinin, ‘‘Telekom konusunda hukuken yetkisiz bir kurula, hukukdışı bir iş yaptırılıyor’’ yorumunda bulundu. Sezer`in, hukuka aykırı bularak Bakanlar Kurulu kararnamesinden çıkarılmasını istediği iki maddeye ilişkin ÖYK kararının imzalarının ise tamamlanmak üzere olduğu belirtiliyor. Bu ÖYK kararlarının da Resmi Gazete`de yayımlanması düşünülmüyor. Bu arada Telekom`un ihale ilanının 14 Aralık Perşembe gününe yetişebilmesi için İhale Komisyonu toplantı üstüne toplantı yapıyor. Telekom Genel Müdürü`nün katılmadığı toplantılara, Dünya Bankası`nın Ankar Temsilciliği`nde ekonomist olarak görev yapan James Parks, bilfiil katılıyor.
HAZİNE: GSM İÇİN ÖZELLEŞTİRMEYİ BEKLEYİN;
HAZİNE Müsteşarlığı`nın, Telekom`un işletme lisansını aldığı GSM 1800`ün altyapı ihalesini frenlediği öne sürülüyor.Türk Telekom`un, GSM 1800`ün altyapısı için 5 ayrı şirketten aldığı tekliflerin değerlendirmesini büyük ölçüde tamamladığı, ancak, Hazine Müsteşarlığı`nın, ihalenin sonuçlanmasına izin vermediği kaydedildi. Hazine`nin bu tavrının da ‘‘özelleştirme süreci tamamlanıncaya kadar altyapı ihalesinin bitirilmes karşı olmasından’’ kaynaklandığı belirlendi. Hazine`nin, Telekom`un 33.5`ini alacak stratejik yatırımcının, GSM 1800`ün yüzde 33.5`inin de ortağı olacağına dikkat çekerek, GSM 1800 ile ilgili karar alma sürecine stratejik ortağın da dahil edilmesi görüşünü savunduğu kaydedildi. (HÜRRİYET)
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN