Telekom Tartışması Türkiye`yi Vuruyor
Türk Telekom üzerindeki peşkeş çekme tartışması, günde 1 milyar doların kaçtığı bugünlerde bile bitmedi . Tüm piyasaların izlediği tartışmaya bugünkü Bakanlar Kurulu`nda uzlaşıyla nokta konulması bekleniyor.
Türkiye, en prestijli kamu kuruluşu olan Türk Telekom`un özelleştirilmesi konusunda çok zaman kaybetti. Eylül`den beri devam eden satış sürecinde şimdi de bir polemik yaşanıyor. Ulaştırma Bakanı Enis Öksüz ile Özelleştirmeden Sorumlu Devlet Bakanı Yüksel Yalova arasındaki `peşkeş çekme-yardımcı olmama` kavgası, piyasaların bu kadar sıkıntılı olduğu bir dönemde krizden çıkmanın önünü tıkayacak bir noktaya geldi. Türk Telekom özelleştirmesinde, Ulaştırmadan Sorumlu Devlet Bakanı Enis Öksüz`ün ÖİB, ihaleyi geciktiriyor. Birkaç milyar dolar için bu imkanları yağmacılara mı vereceksiniz? açıklamasıyla kılıçlar kınından çıktı. Bakan`a sert çıkan ÖİB ise Bakan doğruları söylemiyor. İstendiği an ihaleye çıkabiliriz dedi. Son olarak Yüksel Yalova`nın, Bakan Öksüz için söylediği Cıvık popülist, bir şey biliyorsa Bakanlar Kurulu`nda söyler ya da suç duyurusunda bulunabilir sözleriyle Türkiye tarihinin en önemli özelleştirmelerinden biri kilitlenme noktasına geldi. Oysa, IMF ile yürütülen üç yıllık programın en önemli şartlarından birini oluşturan Türk Telekom`un, hem gelir elde edilecek en büyük varlık olması hem de programın gereklerinden biri olması nedeniyle bir an önce özelleştirilmesi gerekiyor.
GÜVEN BUNALIMI AŞACAK MESAJ;
PİyasalarIn böyle çalkantılı olduğu bir dönemde, Türkiye`yi terkeden dış yatırımcıya verilecek en önemli olumlu mesaj olan Türk Telekom, zaman kaybı nedeniyle istikrar programını tehlikeye sokuyor. Ayrıca, Türkiye`de telekomünikasyon sektörü 2003 sonunda liberal hale gelecek, bu da şirketin cazibesini azaltacak. Özelleştirilmesinin ilk kez gündeme geldiği 1995`te 30 milyar dolar değer biçilen Türk Telekom, mobil iletişimin atağı karşısında sürekli değer kaybediyor. Şu anda Türk Telekom`un en önemli silahı ise bünyesindeki dördüncü GSM işletim lisansı. Ancak, ihalede polemik bitmiyor. Eylüldeki ilk ihalede yüzde 29`unun özelleştirilmesi planlanan şirkette stratejik yabancı ortağa yönetim hakkı verilmeyecek olması nedeniyle hiçbir kuruluş şartname almamıştı. Bundan sonra özelleştirilecek kısım yüzde 34`e çıkarıldı, ancak yönetim hakkı konusu belirsiz. Şimdi gözler, bugünkü Bakanlar Kurulu toplantısında. Burada kavganın çözülmesi ve stratejik ortağa yönetim hakkı verilmesi bekleniyor. (SABAH)
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN