RFID Teknolojisi stok sayımını kolaylaştırıyor
Bu teknoloji sayesinde artık saniyeler içerisinde binlerce stoku saymak mümkün hale geliyor.
Takip etmek istenen nesnelere mikroçipler içeren etiketler yapıştırma ve etiket içindeki bilgileri toplu olarak radyo dalgaları yardımıyla okuma işine Radyo Frekanslı Tanımlama Teknolojisi ya da kısaca RFID deniyor. Stok takibinde de kullanılabilen bu teknoloji sayesinde artık saniyeler içerisinde binlerce stoku saymak mümkün hale geliyor.
Yılsonu yaklaşırken, işletmelerin en büyük sorunlarından birini de her sene düzenli yapılan yıllık stok sayımı oluşturuyor. dinamikkobi.com.tr haberine göre; stoktaki her malın tek tek sayımını gerektiren bu işlem günler, haftalar ya da stok miktarı yüksek olan işletmelerde bütün bir ayı kaplayabiliyor. Emek yoğun olan stok sayımı işlemi aynı zamanda işletmedeki birçok personelin geceli gündüzlü mesaisini de gerektiriyor.
Oysa gelişen yeni teknolojiler işletmelerin bu derdine deva olabilir. Bunlardan biri de Rfid teknolojisi. Takip etmek istenen nesnelere mikroçipler içeren etiketler yapıştırma ve etiket içindeki bilgileri toplu olarak radyo dalgaları yardımıyla okuma işine Radyo Frekanslı Tanımlama Teknolojisi ya da kısaca RFID deniyor. Stok takibinde de kullanılabilen bu teknoloji sayesinde artık saniyeler içerisinde binlerce stoku saymak mümkün hale geliyor.
Bu teknoloji ile müşterilerine kurumsal çözümler üreten Biltera Rfid Sistemleri Genel Müdürü Bilgi Küflü, Rfid teknolojisinin stok takibi de dâhil olmak üzere birçok alanda yaygın olarak kullanıldığını kaydetti. Küflü, “Rfid kısaca takip etmek istediğimiz ürüne, içinde ürünün bilgilerini içeren bir çip yapıştırma yöntemi olarak özetlenebilir. Daha sonra ihtiyaç duyduğumuzda bir okuyucu yardımı ile çipin içindeki bilgilere uzaktan erişebiliyorsunuz. Üstelik bu bilgilere erişmek için etiketin yakınımızda veya görüş alanımızda olması gerekmiyor. Bilgiler tek tek değil, binlerce ürünün bilgisi birkaç saniye gibi kısa bir sürenin içinde toplu olarak okunabiliyor. Bu da yüz binlerce stok içeren bir deponun bile sayımının kısa sürede yapılabilmesine imkân tanıyor. Böylece stok sayımı için işletmenin faaliyetine ara vermesine gerek kalmıyor dedi.
Herhangi bir teknoloji kullanılmadan yapılan eski defter usulü sayımlarda, sayımın birçok kişi ile çok uzun sürede yapılmasının (dolayısıyla maliyetli olması), her sayanın farklı sonuçlar bulması gibi problemler getirdiğini , barkod gibi otomatik tanıma teknolojilerinin bu gibi sıkıntıların bir kısmını hafifletse de sayılacak ürünlerin yine tek tek okutulması gerekliliği, erişilemeyen ürünlerin sayılmasının zorluğu gibi sorunlar yüzünden derde deva olamadığını kaydeden Küflü, Oysa uzaktan, toplu okuma yapılabilen Rfid teknolojisinde bu handikaplar mevcut değil. Sokaklara bölünmüş bir depoda koridorlar arasında el okuyucusu ile bir personelin dolaşması stok sayımı için yeterli olabiliyor. Merkezi veri tabanı ile online çalışan sistem eş zamanlı olarak fiili stok ile kayıtlı stok arasındaki noksanları da gösterebiliyor dedi.
Son yıllarda dünyada yaygın olarak kullanılmaya başlanan bu teknolojiden fabrikalarda üretim, stok ve sevkiyat takibinde, mağazacılıkta raf ve arka depo takibinde, kurumsal işletmelerde demirbaş takibinde, kütüphaneler, kuyumcular ve daha birçok farklı alanda yararlanılabiliyor. En çok faydalanılan sektörlerin başında ise hazır giyim geliyor.
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN