Kuyrukluyıldız projesinde geri sayım
ABD`nin Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), insanoğlunun ilk kez bir kuyrukluyıldıza şiddetli iniş yapacak uydu projesi için 4 yıl önceden geri sayımı sürdürüyor.
NASA`nın 1,5 yıl önce resmen onayladığı projede, Deep Impact (Derin Darbe Krateri) adlı uydu, 500 kilogram ağırlığında bakırdan dev bir mermiyi kendinden ayırarak, 134 milyon kilometre uzaklıktaki Tempel 1 (Tapınak) Kuyrukluyıldızı`nın kalbine saatte 35 bin 900 kilometre hızla saplayacak.
Müthiş çarpmayla kuyrukluyıldız çekirdeğinde meydana gelecek futbol sahası büyüklüğünde ve 30 metre derinliği olan krater, kuyrukluyıldız yüzeyinde açılmış olacak. Böylece, evrenin en eski oluşumlarından olduğu düşünülen buz çekirdekli gizemli kuyrukluyıldızların iç formülleri çözülme yoluna girecek. Deep Impact, 2004 yılının Ocak ayında Florida-Cape Canaveral Üssü`nden uzaya gönderilecek ve Tempel 1`e, ABD`nin 229. Ulusal Bağımsızlık Bayramı`nın kutlanacağı 4 Temmuz 2005`te varacak. ABD 1997`de de, Mars`a indirdiği Pathfinder (Kaşif) uzay aracını ulusal bayram günü gezegenin yüzeyine ulaştırmıştı.
Çarpma ve toplama:
Dünyanın en büyük bakır üreticisi Şili`de de çalışmalar yapan NASA`nın proje müdürü Michael A`Hearn`ün verdiği bilgiye göre, yarım ton ağırlığındaki bakır merminin büyük çarpmayla krater oluşturmasının hemen ardından Deep Impact uydusu Tempel 1`e 480 kilometre yaklaşarak, kraterden fışkıracak materyal ve kraterin iç yapısına ilişkin bilgileri Dünya`ya göndermeye başlayacak. Evrenin en yaşlı gökcisimlerinden veya Güneş Sistemi`nin ilk evrelerine ait oluşumlar olduğu düşünülen kuyrukluyıldızlardan sağlanacak derinlemesine bilgiler, astrofizik ve evren bilimi için eşsiz değerde malzeme getirebilecek.
İnsanoğlu ilk defa bir kuyrukluyıldıza bindirme ya da çıkarma yapmış olacak.
Kuyrukluyıldız projesini yönlendiren NASA`nın California-Pasadena`daki 1930`lara dayanan köklü kurumu Jet Motorları Geliştirme Merkezi Jet Propulsion Laboratory`de (JPL) çalışan projenin yöneticilerinden James Graf, projenin çok geniş kapsamlı önemini anlatırken, doğrudan Yeryüzü`ndeki yaşama ilişkin bigiler elde edilebileceğini de aktardı. Deep Impact`ın Tempel 1 kuyrukluyıldızıyla çarpışması, Yer`den bir teleskop yardımıyla rahatça izlenebilecek. James Graf, kuyrukluyıldıza zarar verilmeyeceğini, açılan kraterin, kuyrukluyıldızın çekirdeğine oranla gayet küçük kalacağını hatırlattı.
Yıldıztozu:
NASA halihazırda Stardust (Yıldıztozu) adı verilen bir sondaj uydusunu, bir kuyrukluyıldızın kuyruğunun içinden geçip malzeme toplayarak Dünya`ya dönmek üzere uzaya göndermiş bulunuyor. Avrupa Uzay Ajansı`nın (European Space Agency: ESA) da aynı alandabir projesi bulunuyor. ESA, 2012 yılında bir kuyrukluyıldız üzerine araç indirmeyi planlıyor. NASA`nın Washington temsilcisi Doug Isbell, NASA yöneticilerinin Deep Impact`e de yöneldiklerini, çünkü bu projeninin bütünüyle bilimsel ve hükümetin bütçe ödeneğiyle dengeli olduğunu açıklamıştı. NASA, 1981`den beri başarıyla görev yapan uzay mekiklerinin yeni nesli Atılganyıldız (VentureStar) mekiklerini de hayata geçirmeye uğraşıyor, ancak bazı teknik zorluklar sürüyor.
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN