Korsana Geçit Yok

07.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Lisanssız yazılım kullanımına ilişkin başlattığı mücadeleyi Türkiye geneline yayan BSA ve bilişim şirketleri yaptıkları girişimlerle korsanların hapis de dahil olmak üzere birçok cezaya çarptırılmasını sağladı.



Dünyanın önde gelen yazılım geliştiricilerinin hükümetler karşısında kurduğu uluslararası pazardaki sesi olan BSA (İş Yazılımcıları Birliği), Türkiye`de yaptığı çalışmalarla lisanssız yazılım kullanan işletmeleri bir süredir takibe aldı. Yaptığı çalışmaların meyvesini toplamaya başlayan BSA ile en son INFO Menkul Değerler arasında süregelen anlaşmazlık geçtiğimiz günlerde anlaşmayla sonuçlanmıştı. Gelişmeler sonucunda telif haklarının korunması konusunda duyarlı bir tutum sergileyen INFO, tazminat ödemeyi kabul etmişti. Yazılım telif haklarına ilişkin kamu bilincini artırmak ve lisanssız bilgisayar programı kullanımını önlemek amacıyla BSA`nın girişimiyle Emniyetin Finansal İnceleme Birimi tarafından, INFO Menkul Değerler merkez ofisinde arama ve incelemeler gerçekleştirilmişti. Bu aramalar sonucunda, INFO`nun bilgisayarlarında Microsoft yazılımları dahil BSA`nın katılımcılarına ait, lisanslarını gösteremediği yazılımlar tespit edilmişti.


Tarafların karşılıklı açtığı davalar süreci içinde, BSA ve INFO arasındaki görüşmeler de devam ediyordu. INFO bu süreç içerisinde, esasen yazılım telif haklarına saygılı olduğunu ve kullandığı yazılımlar için lisans aldığını belirterek, lisansını aldığı yazılımlara ilişkin faturaları incelenmek üzere mahkemeye ve davanın taraflarına sundu. Yapılan görüşmeler ve incelemeler sonucunda, taraflar telif haklarının korunması konusunda INFO`nun gerekli duyarlılığı gösterme amacında olduğunu, yazılımlar için önceden lisans aldığını ve arama raporunun INFO`nun hatalı bir yüklemesi esas alınarak hazırlandığını anladı. INFO, telif haklarına ve üreticilere saygısını vurgulayarak, tazminat ödemeyi kabul etti. INFO ayrıca, yazılımların doğru kullanılmasını ve yüklenmesini sağlamak için sistemlerini sürekli gözetim altında tutacaklarını da ifade etti. Böylece taraflar karşılıklı olarak birbirleri aleyhinde yaptıkları şikayetleri geri alarak açtıkları bütün davalardan çekilme yönünde karar aldılar.


BSA HER YERDE;

Türkiye`deki çalışmalarını her bölgeye yayan BSA`nın en son mercek altına aldığı yer ise Laleli`ydi. İstanbul Cumhuriyet Basın Savcılığı`na ulaştırılan bilgiler ışığında, 25 Eylül`de Merit Antique Hotel`de polis tarafından yazılım lisansı arama çalışması yapıldı. Otelde, lisanssız yazılım kullanıldığı belirlendi ve 23 adet bilgisayar harddiski zabıt altına alındı. Lisanssız yazılım kullanımını en alt seviyeye indirmek için bilinçlendirme çalışmalarına aralıksız devam eden BSA katılımcıları, lisanssız yazılımın teknik ve yasal risklerine dikkat çekiyorlar. 23 adet PC ve 1 adet sunucu üzerinde yapılan incelemelerde, BSA katılımcıları arasında yer alan Microsoft firmasına ait yazılımlar tespit edildi. Otel yetkilileri, birçok programa ait lisansları gösteremedi. Bunun üzerine 23 adet bilgisayar harddiski adli emanete götürülmek üzere zabıt altına alındı. Polis ve savcılık tarafından firma yetkilileri hakkında araştırmalar sürdürülüyor. BSA Türkiye lisanssız yazılımlarla ilgili çalışmalarını sürdürürken diğer yandan özel şirketler de Türkiye`de bu işin yakasını bırakmamakta ısrarlı.


Novell Türkiye Genel Müdürü Arif Gürdenli şirket olarak lisanssız kullanımla mücadeleye önem verdiklerini belirtiyor. Gürdenli `Yazılımlarımızın lisanssız kullanım oranı Türkiye ofisimizi kurmadan önce yüzde 70`ler civarındaydı. Yoğun faaliyetlerimiz neticesinde bu oran yüzde 40`lara indi. Fakat halen kabul edilebilir seviyenin çok üzerinde. çeşitli kampanyalar ve eğitimler yoluyla lisanslı yazılım kullanım kültürünün oluşturulması yönünde çaba sarfediyoruz` diyerek konunun hassasiyetini vurguladı. Novell, 1999 mali yılında tüm dünyada 2400`den fazla vakayı inceledi. BSA`ya ve SIIA`a (Software&Information Industry Association-Yazılım ve Bilgi Endüstrisi Birliği) göre, korsan yazılım nedeniyle dünya genelinde her yıl 11 milyar dolardan fazla bir kayıp söz konusu.


İŞİN UCUNDA HAPİS VAR;

Lisanssız kullanıma ilişkin açılan davalar arasında en ilginç olanı ise geçtiğimiz günlerde sonuçlandı. Lisanssız yazılım kullanımına ve ticaretine ilişkin olarak izmir`deki Artek Bilgisayar`ın yetkilisi hakkında süren dava sonuçlandı. Yetkili, 2 ay 15 gün hapis ve 57 milyar liralık para cezalarına çarptırıldı. Böylelikle Türkiye`de ilk defa bir lisanssız kullanım vakası hapis cezası ile sonuçlandı. Geçtiğimiz sene, izmir`deki Artek Bilgisayar`da, Savcılık emriyle Polis tarafından arama çalışması yapılmış ve çeşitli Microsoft Corporation ürünlerinin lisanssız olarak kullanıldığı ve ticaretinin yapıldığı tespit edilmişti. Daha sonra dava izmir Asliye Ceza Mahkemesi`ne intikal ettirilmişti. İzmir Asliye Ceza Mahkemesi, 10 Ekim tarihinde aldığı karar sonucunda Artek Bilgisayar yetkilisini 2 ay 25 gün hapis ve 57 milyar liralık para cezalarına çarptırdı. Bu, lisanssız yazılım kullanımı ve ticareti hakkında hapis cezasıyla noktalanan ilk dava oldu.


MİCROSOFT YAKIN TAKİPTE;

Dünya bilişim sektörünün devlerinden olan Microsoft da bu konudan en çok muzdarip olan firmalardan biri olarak çalışmalarını sürdürüyor. Örneğin, Microsoft ürünlerini lisanssız olarak satışa sunan Metro Hiper Marketleri ile ilgili dava halen devam ediyor. Güçlü mağazalar zinciriyle tanınan Metro Hiper Marketleri`nin Kozyatağı şubesinde, Microsoft ürünlerinin kopya olarak satışa sunulduğu tespit edildi. Bunun üzerine firma Microsoft avukatları tarafından uyarıldı, ancak uyarıyı dikkate almadığı için durum Savcılığa ve oradan da mahkemeye intikal ettirildi. 17 Ekim tarihinde duruşması olan Metro`nun avukatı değiştiği için, mahkeme günü tekrar ertelendi. Microsoft Yazılım Korsanlığıyla Mücadele Bölümü`nün Program Müdürü Erol Özkür, satıcıların lisanssız ürün satışı ile sadece kendilerini değil müşterilerini de yasal risklerle karşı karşıya bıraktıklarını hatırlatarak tüm satıcıları lisanslı ürün satmaya davet ediyor.


Lisanssız yazılımı engelleme yolundaki çalışmalarını Anadolu`ya da yayan Microsoft, İzmir Bemsis Bilgisayar`da kendisine ait bilgisayar programlarının lisanssız olarak satışa sunulduğunu saptadı. Yapılan operasyon sonucunda lisanssız Microsoft yazılımlarıyla yüklü PC`ye ve kaydedilebilir CD`lere el konuldu. Son olarak Savcılığa ulaştırılan bilgiler doğrultusunda, Savcılığın emriyle Bemsis`de 31 Ekim tarihinde Polis tarafından arama çalışması yapıldı. Söz konusu bayi firmasında gerçekleştirilen arama sonucunda çeşitli miktarlarda Win95, Win98, Office 97 ve Office 2000 programlarıyla yüklü 14 adet kaydedilebilir CD`ye, lisanssız Office 95 ve Windows 98 programlarıyla yüklü bir adet PC`ye el konuldu. Son olarak Savcılığa ulaştırılan bilgiler ışığında, 20 Ekim günü Eyilik şirketler Grubu`na bağlı tüm şirketlerde polis tarafından arama çalışması yapıldı. (FİNANSAL FORUM)



Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.390 Değişim: -0,33% Hacim : 85.450 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.376 15.11.2024 Yüksek 9.501
Açılış: 9.448
34,4347 Değişim: 0,30%
Düşük 34,2525 15.11.2024 Yüksek 34,8345
Açılış: 34,3323
36,2908 Değişim: 0,16%
Düşük 36,1489 15.11.2024 Yüksek 36,6047
Açılış: 36,2328
2.837,26 Değişim: 0,10%
Düşük 2.825,04 15.11.2024 Yüksek 2.873,03
Açılış: 2.834,38
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.