Facebook, Twitter ve Youtube erişime açıldı mı?
Cumhuriyet Savcısı Kiraz’ın rehin alınma görüntülerinin yer aldığı Twitter, YouTube ve Facebook’a erişim dün mahkeme kararıyla engellendi. Sanal Özel Ağ (VPN) ile bağlananlar bu engellemeden etkilenmedi. İçeriği kaldırınca Facebook 4 saat sonra açıldı. YouTube ve Twitter’a 8 saat sonra erişim sağlandı. Gece Google’a da uyarı gitti
Türkiye’deki sosyal medya yasaklarına bir yenisi daha eklendi. Facebook’a 4 saat, Twitter ve YouTube’a ise yaklaşık 8 saat boyunca erişim engellendi. Yasakların sebebi ise geçtiğimiz hafta şehit edilen Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz’ın rehin alınma fotoğraflarının paylaşılması oldu. Sosyal paylaşım sitelerinin yanı sıra birçok haber sitesini kapsayan karar tartışmaları da beraberinde getirdi. Tartışmanın sebebi paylaşılan içerikler yerine Facebook, Twitter ve YouTube’un tamamen kapatılması oldu. Sanal Özel Ağ (VPN) ile bağlananlar gün içindeki engellemelerden etkilenmedi.
SAAT 12’DE KAPATILDI
hurriyet.com.tr'den Ahmet Can'ın haberine göre; 3 Nisan Cuma günü 1. Sulh Ceza Hakimliğince şehit Kiraz’ın fotoğrafları paylaşıldığı gerekçesiyle aralarında Hürriyet’in de bulunduğu 166 internet sayfası (URL) için erişim engelleme kararı verildi. Bu karar 5651 sayılı yeni internet kanuna göre sosyal medyada paylaşılan içerikleri de kapsıyordu. Karardan 1 gün sonra 4 Nisan’da, Erişim Sağlayıcılar Birliği’ne (ESB) içerikleri engelleme kararını bildirdi. Dün ise İstanbul Başsavcılığı, Facebook, Twitter ve YouTube’ta kaldırılmayan içeriklerin olduğunu ESB’ye bildirerek saat 12.00’a kadar içeriklerin kaldırılmasını talep etti. Facebook, Twitter ve YouTube bu içeriklere saat 12.00’ye kadar müdahale edemediği için ESB, paylaşımları tek tek engellemek yerine sitelerin tamamının kapatılmasını istedi. Ardından YouTube ve Twitter’a erişim engellendi. Facebook’un sadece 4 saatte yasaktan kurtulmasının nedeni ise içerikleri hemen kaldırabilmesi oldu. Mahkeme kararının çıktığı 166 URL’lik listede Facebook’u ilgilendiren 4 madde bulunuyordu.
SUÇ MU İŞLENDİ?
Tüm bu gelişmeler dün ‘Neden sadece Twitter ve YouTube tamamen kapandı” sorusunu akıllara getirdi. Bunun sebebi ise geçtiğimiz yıl yürürlüğe giren İnternet İçerik Düzenlemesi’ne ilişkin 5651 sayılı kanununda yer alan 9/4 maddesi. Maddeye göre hakim bir internet sayfasında erişimin engellenmesi yönteminin işe yaramayacağını düşünürse siteyi tamamen engelleyebiliyor. Dün de bu yapıldı. Mahkeme kararının Twitter, Facebook ve Youtube’a ulaşıp ulaşmadığının belli olmadığını ifade eden Bilişim Avukatı Gökhan Ahi, “Karar onlara ulaşsa, zaten hemen URL’leri engelleme veya çıkarma yoluna gidiyorlar. Bu biraz ESB’nin gözetiminde olmuş gibi. Kaldı ki, ESB Danıştay kararına göre yok hükmünde. ESB yetkilileri açık açık, TCK’nın 124. maddesindeki ‘haberleşmenin engellenmesi’ suçunu işlemiştir” dedi. Ünsal ve Gündüz Hukuk Bürosu Avukatı Burçak Ünsal ise “Yayın yasağı başlı başına Anayasa ve hukuka aykırı olduğu gibi ve bu yasağa istinaden sızan haber, görüntü ve yorumlar sebebiyle erişimi engellemek de aykırıdır. Daha bir yıl önce Anayasa Mahkememizin Twitter ve YouTube kapatılmasının hukuka aykırılığı ile ilgili kararları ortadadır.”
8 saat sonra engelleme sona erdi
SOSYAL ağlardaki erişim engelinin kaldırılmasına yönelik ilk haber ESB Genel Sekreteri Bülent Kent’ten geldi. Kent, saat 19.00’da erişim engelini kaldırmaya çalıştıklarını söyledi. 2 saat sonra Twitter ve YouTube’a erişim sağlandı.
Google’a da erişim uyarısı
MAHKEME, dün gece Google hakkında da aynı konuda ‘erişim engeli’ kararı aldı. Ünlü arama motoruna 01.30’a kadar süre tanındı.
Etiketler
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN