Deutsche BankBu Kez Yanılabilir!
Deutsche Bank , Geçenlerde Türkiye’deki GSM operatörleriyle ilgili ilginç tahminde bulundu. Bu tahmine göre 2005 yılında, henüz faaliyette olmayan Türk Telekom 1800 ve İş –Tim 1800 (İş Bankası – Telekom İtaliya) 4 milyon 911 biner aboneye ulaşılacağı tahmin ediliyor. Bu tablonun anlamı açık; Türkiye iki GSM devine daha sahip olacak. Ve Türk Telekom Özelleştirilirken bu rakamlarda göz önünde bulundurulacak. Bu tahmin tam da İş –Tim sözleşmesi imzalandıktan sonra gözlerin Türk Telekom’un GSM’ine çevrildiği bir dönemde açıklandı ve “gerçekten dördüncü dev olabilecekmi” sorusunu akıllara getirdi.Turkcell , Telsim ve İş-Tim’in ardından faaliyete geçecek olan bu dördüncü devin tahmin edilen abone sayısına ulaşması ise ne kadar hızlıhareket edeceğiyle yakından ilgili.
Çünkü Türk Telekom’un ,İŞ –Tim hızına yetişmesi hem rekabet hem de özelleştirme için oldukça önemli. İş –Tim başta altyapı yatırımı olmak üzere eleman alımından dağıtımına kadar stratejisini belirledi ve şirketin ocakta operasyona geçmesi bekleniyor. Peki daha önce İş-Tim’le birlikte faaliyete geçeceği söylenen Türk Telekom’un GSM’inde durum ne? Öncelikle ayrı bir şirket kurulacağını herkes biliyor. Ancak ya sonrası? Piyasada hakim olan görüş devletin yeni bir şirket kurup atamalar yapması, şirketin kiminle çalışacağını belirlemesi ve dolaysıyla harekete geçmesinin uzun zaman alacağı yönünde. Bu bir taraftan İş-Tim’e avantaj sağlarken , diğer yandan GSM sektöründeki rekabeti baltalayacak ve en önemlisi Türk Telekom’un özelleştirilmesini olumsuz etkileyecek bir durum olarak değerlendiriliyor. Piyasaya yakın çevreler , Türk Telekom’un hisse satışında yabancı ortakların GSM lisansına ağırlık vereceklerini kaydediyorlar. Türk Telekom’un elini geç tutması halinde ise rekabette geride kalındığı için lisansın değerinin altında satılabileceği söyleniyor.
YATIRIM NE ZAMAN BİTER?
GSM altyapısının , yani şebeke ve baz istasyonlarının ne zaman gerçekleştirilebileceği diğer bir soru işareti. Ulaştırma Bakanlığı , işletmelerinin iki yıl içinde Türkiye nüfusunun yüzde 50’si 5 yıl içinde de yüzde 90’ını kapsayacak şebekeyi kurmalarını şart koymuştu. Bu şarta bağlı olarak beklenen kapasiteye ulaşmak için iki seçenek var. Operatör şirketler ya kendi şebekelerini kuracak ki bunun en az altı ay süreceği söyleniyor ya da başkalarının alt yapısını kullanacaklar. Eski Türk Telekom Genel Müdür Yardımcısı Emin Akata, gerek İş-Tim gerekse Türk Telekom’un Turkcell ya da Telsim şebekeleri üzerinde faaliyete geçmemeleri durumunda “buna roaming deniliyor” kendilerinin kuracağı altyapının en az altı ayda tamamlanacağını söylüyor. Akata, İş –Tim ve Türk Telekom’un sabit ücret almayacağı söylentilerine ise şöyle cavp veriyor “Sabit ücret mutlaka bir bedeli alınır. Eğer bunu almazlarsa zarar ederler. Bunu söyleyenler bu işten anlamıyorlar.” (PARA)
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN