Büyük veri ‘büyük para’ fırsatı sunuyor
2020 yılında dijital verinin 40 milyar terabayt seviyesine ulaşacağı öngörülüyor. Bu büyük veri ‘büyük para’ diye de adlandırabileceğimiz pazarları ve onun getirdiği fırsatlar içeriğini ifade ediyor.
İş dünyasında “Büyük Veri” devrimi yaşanıyor. Şu anda pek çok şirket sosyal medyadan, webden, mağazadan, ziyaretlerden ve birçok kanaldan gelen müşteri verisini ve müşteri odağında finanstan satışa diğer süreçlerine ilişkin verileri tek bir potada eritme güçlüğü yaşıyor. Büyük veri dendiğinde artık sadece veriyi sınıflandırmak, işlemekle kalmayıp farklı analiz yöntemleri ile çok daha derinlemesine analiz etmek mümkün.
Büyük veri analizi, özellikle yeni soruları farklı şekillerde sorabilmek, keşif ortamlarına ve yetkinliklerine sahip olabilmek; yani mevcut analitik yöntemlerin biraz değişmesi anlamına geliyor. Çünkü bu veriyi kullanarak operasyonları, kârlılığı ve büyümeyi anlamak ve geliştirmek, hem yeni fırsatlar hem de yeni rekabet ortamları oluşturmak mümkün. Bu nedenledir ki Türkiye’de veri işleme, veri analitiği ve büyük veri uygulamaları büyük kurumların gündemine girmeye başladı ve bu konularda yatırım ve çalışmalar hızlı bir şekilde devam ediyor.
Teradata Türkiye Ülke Müdürü Gamze Aydın, iş analitiğinin, veriyi kullanarak işini daha iyi yönetmeyi hedefleyen her sektördeki firma için kritik olmaya başladığını söyledi. Aydın, telekomünikasyon, finans, perakende, kamu ve enerji sektörlerinin bu konuda öncelikle yatırım yaptıklarını, bununla birlikte özellikle M2M, nesnelerin interneti gibi teknolojilerin yaygınlaşmasıyla, otomotiv gibi sektörlerin de iş analitiği konusundan ciddi fayda sağlayabileceğini belirtti.
İş soruları açısından çok farklı konularda Büyük Veri çözümlerini hayata geçirmiş durumda olduklarını kaydeden Aydın, şöyle devam etti:
“Pazarlama, operasyonel verimlilik, sahtecilik ve suistimal, risk yönetimi çözümleri bunlardan sadece birkaçı. Hem telekomünikasyon hem de finans kurumlarında müşteri deneyimini ve çoklu kanal yönetimini doğru yapabilmek için Büyük Veri analizi ön plana çıktı. Bu alandaki yatırımların yanında yapılması gereken başka çalışmalar da var. Her şeyden önce teknoloji ve iş ekiplerinin çok daha yakın çalışması gerekecek. Ürün tasarımı, operasyon, BT, pazarlama ekiplerinin toplanan tüm bu verileri farklı açılardan entegre edilip analizini yapabildikleri, sonuçlarını paylaşılarak ürün/servis yönetimini etkin bir şekilde yapabildikleri bir çalışma modelini kurgulamaları gerekecek.”
Etiketler
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN