Bilişime Sadece Binde İki

31.10.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :
E - devlete geçişte Türkiye`nin önünde çeşitli sorunlar bulunduğunu belirten AB Danışmanlık Genel Müdürü Abdullah Büyükbayram, kamu kuruluşlarının bilişime binde 2 ile yüzde 5 arasında pay ayırdığını söyledi.


Türkiye Bilişim Vakfı`nın düzenlediği Bilgi Toplumu ve Devlet konulu panelde konuşan AB Danışmanlık Genel Müdürü Abdullah Büyükbayram e - devlete yönelik çalışmalar sayesinde devlet işlerinde önemli avantajlar elde edilebileceğini ancak Türkiye`de kamu kesiminin BT`ne yaptığı yatırımın çok az olduğunu söyledi. e - devletin avantajlarını, düşük maliyetle topluma yüksek kalitede hizmet sunabilme, bilginin geniş topluluklara dağıtılması ve paylaşılması, kamu kurumlarının iş akışlarında verimlilik sağlanması olarak özetleyen Büyükbayram şunları söyledi: Türkiye Bilişim Derneği`nin geçen yıl 100 civarında kamu kuruluşu yöneticisiyle yaptığı bir araştırma var. Bazı kurumlarda 1000 liralık yatırım harcamasının 2 lirası BT yatırımı için kullanılmış. Bu kurumlar arasında en yüksek düzeyde yatırım yapan kamu kurumun oranı ise yüzde 5 seviyelerinde. Avrupa Birliği`nde bu rakamın yüzde 7 olduğu söyleniyor. Türkiye`de ise kümülatif rakam yüzde 1.5 - 2 arasında. Bu yatırımların hiçbirisi de üst düzeye yönelik karar destek sistemlerini oluşturmuyor.


Büyük bayram`ın verdiği bilgilere göre, kamu kurum ve kuruluşlarının web alanındaki yatırımları da oldukça düşük seviyelerde. Kamu kurumlarının yüzde 80 - 85 oranındaki bölümünün bir web sayfası bulunuyor ancak bunların neredeyse tamamı sadece tanıtım ve bilgi amaçlı olarak düzenlenmiş sayfalardan oluşuyor. Bu yüzde 80 - 85`lik oranın yüzde 95`i ise çevrim dışı çalışıyor. Uygulamaların sadece yüzde 5`i çevrim içi olarak nitelendirilebiliyor. E - devlet kavramının Türkiye`de hayata geçirilebilmesi için kamunun BT alanında yaptığı yatırımların da artırılması gerektiğine dikkat çeken Büyükbayram şunları söyledi: Bizim elektronik devlet kavramına ulaşabilmemiz için yatırımlarımız yüzde 7 - 8 seviyelerinde olacak. Bu yatırımların büyük bir kesimi karar destek sistemlerine yönelik olarak yapılmalı. Biz de bu sayede web tabanlı işlerle kamudaki işlerimizi yürüteceğiz. Bizde kamu kuruluşlarının yüzde 80 - 85`inin web sayfası var ama bunların tamamı bilgi amaçlı. Yani bir tanıtım broşürünün bilgisayardaki hali gibi. Çevrim içi olanların oranı oldukça az.


UBBS HAYATA GEÇİRİLMELİ;

Büyükbayram e - devlet konusundaki en önemli adımlardan bir tanesinin de Ulusal Birey Bilgi Sistemi (UBBS) olduğunu ifade ederek şunları söyledi: Mernis bu yıl içerisinde sonuçlanıyor. Hepimize birer kimlik numarası dağıtılacak ve yeni kimlik kartları hazırlanacak. Bütün bunlar tamamlandıktan sonra bireyi tanımlayabileceğiz. Bu işin iki bacağı var. Devlet bireyi bu numarayla takip edecek, biz de kendi işlerimizi bu numarayla takip edebileceğiz. Ulusal Bilgi Birey Sistemi`nin kesinlikle hayata geçirilmesi lazım. Türkiye Bilişim Vakfı`nın hazırladığı UBBS konulu raporuna da gönderme yapan Büyükbayram sistemi bireyle ilgili olan tüm kurumların çevrim içi olarak çalıştığı ve bilgi alışverişinde bulunduğu bir yapı olarak niteledi. UBBS`nin, daha önce hazırlanan rapora göre 3.7 milyar dolarlık maliyeti olduğunu söyleyen Büyükbayram, zaman içerisinde BT sektöründe yaşanan ucuzlama nedeniyle bu rakamın da düşmüş olabileceğini ifade etti.
Büyükbayram, Türkiye koşullarında kamu yöneticilerinin ve vatandaşların bilişim sektörüne yakınlığını ise şöyle açıkladı: Ülkenin insanları incelendiğinde politikacılar gerçekten acınacak durumda.


Bilgisayarı bir araç olarak görüyorlar ve kullanmayı bilmiyorlar. Telefonunun belleğine herhangi bir numarayı ekleyemeyen bir Ulaştırma Bakanı`nı ben bizzat tanıyorum. Böyle bir Ulaştırma Bakanı`nın hükmettiği Telekom veya onların çıkaracağı yasaların nasıl olacağını siz düşünün. Bu nedenle işin politikacı tarafı ümitsiz. Bu işi toplumun kendisinin yapması gerekiyor. Kamu kuruluşlarının yöneticileri bilgisayara dayalı karar mekanizması kullanmıyor. Zaten böyle birşeyin farkında değiller. Aslında vatandaş olarak da çok farklı bir konumda değiliz. Vatandaş bilgisayar okur yazarı değil. Memleketin birçok bölgesinde hala okula gidemeyen insanlar var.


HİÇBİR ALANDA MEVZUAT E-DEVLETE HAZIR DEĞİL;

E - devlete geçişte mevzuat konusunda ciddi sıkıntılar olduğunu belirten Büyükbayram bunları şöyle özetledi: Türkiye`de faks hala delil kabul edilmiyor. Bilgisayardan fatura gönderemiyorsunuz. Hala faturayı Maliye Bakanlığı ile anlaşmış birisine bastırmak zorundayız. Yani devlet size güvenmiyor. Dünyanın birçok yerinde beyaz kağıda logo basarak bilgisayardan fatura çıkarılıyor. Elektronik imzayı teknik olarak çözünce bunu devlete nasıl kabul ettireceğiz? Gerçekten bu konuda işimiz zor. Biraz zaman alacak ancak bütün bu engelleri aşacağız. Devletin tutucu ve gelenekçi olarak değişmemek üzere direndiğini belirten Büyükbayram, diğer yandan AB, özel sektör şirketleri, üniversite ve medya gibi yapıların devleti değişmeye zorladığını söyledi. (FİNANSAL FORUM)



Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.361 Değişim: -0,30% Hacim : 30.690 Mio.TL Son veri saati : 12:23
Düşük 9.315 18.11.2024 Yüksek 9.433
Açılış: 9.419
34,5245 Değişim: 0,26%
Düşük 34,3142 18.11.2024 Yüksek 34,5397
Açılış: 34,4347
36,5150 Değişim: 0,62%
Düşük 36,1357 18.11.2024 Yüksek 36,5354
Açılış: 36,2908
2.874,11 Değişim: 1,31%
Düşük 2.827,08 18.11.2024 Yüksek 2.879,44
Açılış: 2.837,00
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.