KOBİ’lerin yüzde 65’i sigortasız

22.04.2024 - 09:13 | Son Güncelleme :
KOBİ’lerin yüzde 65’i sigortasız | Şirket Haberleri

Sigorta sektörü ile iş dünyasının temsilcileri İzmir’de bir araya geldiği toplantıda, sanayi tesislerinde sigortalılık oranının yüzde 95’lerin üzerinde olmasına rağmen KOBİ’lerin yüzde 65’inin sigortasız olduğuna dikkat çekildi.

İşletmeler başta afet riskleri olmak üzere birçok risklerle karşı karşıya kalırken özellikle KOBİ’lerin yüzde 65’i halen sigortasız. Sigorta sektörü ile iş dünyasının temsilcileri İzmir’de bir araya geldi. Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, İzmir Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Eyüp Cemal Elmasoğlu ve AXA CEO’su Yavuz Ölken işletmelerin risklerini, sigorta sektörünün ekonomiye katkısını konuştu.

Haberin Devamı

Yavuz Ölken, sanayi tesislerinde sigortalılık oranının yüzde 95’lerin üzerinde olmasına karşın KOBİ’lerin yüzde 65’inin sigortasız olduğunu belirterek, bir kısım KOBİ’nin sigorta farkındalığı olmadığını, bir kısmının ise gerekli önlemleri almadığı için sigorta bulamadığını söyledi. Ölken, iklim değişikliği nedeniyle Ege Bölge’sinin son 10 yılda tarihinde görmediği olayları yaşadığını ifade ederek, işletmeler açısından işgücü kaybı, kar kaybı, gelir kaybı, piyasa kaybı gibi yeni yeni risklerin ortaya çıktığını kaydetti.

SİGORTALANAMAYAN RİSK YOK

Ölken, sigortalanamayan risk olmadığını, gerekli önlemler alındığında sigorta yaptırılabildiğini vurgulayarak, “Önlemleriniz yoksa da hasara katılım yapıyorsunuz. Hasara katılım zor konu. Hasara katılım yapmayı beklememeliyiz. Doğru poliçeye doğru zamanda yapmamız gerekiyor” dedi. Hasar yönetiminde bile farklı modellere geçilmesi gerektiğinin altını çizen Ölken, sözlerini şöyle sürdürdü: “Değişen risklere karşı uygun sigorta poliçeleri yaratmamız lazım. Yaşadığımız örnekler var, yeterli kalmadığını görüyoruz. Sigortacıların çözüm ortağı olması lazım. En önemlisi sigortacıların görevi, ekonominin sürdürülebilirliğine katkı sağlamak.”

Haberin Devamı

EKSİK SİGORTAYA İZİN VERİLMEMELİ

Ender Yorgancılar, hasar olduğunda herkesin çareyi sigortada aradığını, doğru sigorta yapılırsa karşılığının alınacağını, eksik sigorta yapılması durumunda ise sigorta şirketinin ödeme yapmayacağını belirterek, şunları söyledi: “Son iki yıldır maliyetler arttığı için sanayiciler tarafından sigorta son sıralara atılıyor. Öncelikli konu olması lazım. Doğrusu; bütün sigortaları yılın belirli dönemine toplamak, sigorta şirketi ile mutabakatlı sigorta yapmak, bunu da enflasyona veya döviz kuruna bağlayarak, eksik sigortaya mahal vermemek. Mesela, riskli sektörler sigorta bulamıyor deniyor. Bakıyorum bir boya fabrikası sigorta bulamamış ama diğeri yaptırmış. Demek ki sigorta şirketinin istemiş olduğu önlemleri yerine getirirsen poliçe bulabiliyorsun. Ben hiçbir önlem almayayım, sigorta yaptırayım dersen, sigorta şirketinin canı yanacak, sonuçta senin de canın yanacak.”

Cemal Elmasoğlu, hasar sonrası sigortasızlığın maliyetinin çok yüksek olduğuna değinerek, Sigortasız kalınmaması ile ilgili alınması gereken çok önemli tedbirler var. Bizim en büyük isyanlarımızdan bir tanesi kimya gibi riski sektörlerde sigorta bulunamaması. Bundan sonraki süreçte bu sektörlerin de poliçe altına alınabilmesini istiyoruz” şeklinde konuştu.

 


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.390 Değişim: -0,33% Hacim : 85.450 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.376 15.11.2024 Yüksek 9.501
Açılış: 9.448
34,4209 Değişim: 0,26%
Düşük 34,2525 15.11.2024 Yüksek 34,8345
Açılış: 34,3323
36,2987 Değişim: 0,18%
Düşük 36,1489 15.11.2024 Yüksek 36,6047
Açılış: 36,2328
2.848,89 Değişim: 0,51%
Düşük 2.825,04 15.11.2024 Yüksek 2.873,03
Açılış: 2.834,38
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.