Türkiye AB`ye Direndi
Avrupa Birliği, Türkiye`yi dışlayarak oluşturduğu ordunun NATO imkanlarından yararlanmasını istiyor. Türkiye ise NATO`daki veto gücünü kullanmakta ısrarlı
NATO üyesi 19 ülkenin dışişleri bakanlarının katıldığı ve ittifakın en yüksek siyasi karar organı olan Kuzey Atlantik Konseyi toplantısı sıcak tartışmalara sahne oldu. Avrupa Güvenlik ve Savunma Kimliği (AGSK) ile NATO arasındaki ilişkinin masaya yatırıldığı toplantıda Türkiye geri adım atmayacağız mesajını verdi. Açıklamalarda, AB`nin NATO imkan ve yeteneklerini kullanmasına yeşil ışık yakılmasına Türkiye`nin karşı tavrının sürdüğü, yayımlanacak ortak bildiri metni üzerinde bir mutabakat sağlanamadığı belirtildi. AA`ya açıklama yapan diplomatik kaynaklar, Fransa`nın tavrının olumsuz olduğunu ve Türk-Fransız çekişmesi görüntüsü yansıtıldığını öne sürerken, Ankara`nın, ulusal güvenlik meselesi söz konusu olduğu gerekçesiyle tavır değiştirmeyeceğini bildirdiler.
Haklı kaygıları olan Türkiye`nin acelesi olmadığını, bu hassas konunun çok kısa sürede karara bağlanmasının yanlış olacağını anlatan Türk diplomatik kaynaklar,AB`nin kendi içinde anlayış değiştirmesi gerektiği üzerinde duruyorlar.
GÖRÜŞMELER BUGÜNE KALDI;
NATO Genel Sekreteri George Robertson, Kuzey Atlantik Konseyi`nde Avrupa Güvenlik ve Savunma Kimliği`ne ilişkin görüşmelerde uzlaşma beklemediğini söyledi. Robertson, düzenlediği basın toplantısında, NATO-AB diyaloğunun Türkiye tarafından bloke edildiğine yönelik iddiaları içeren soruları yanıtlarken, Bardağın yarısı boş, yarısı dolu dedi ve bir tek ülkenin meselesinin söz konusu olmadığını, önemli ve kapsamlı bir projenin tartışıldığını anlattı. Görüşmelerde bir yumuşama gözlemlediğini belirten Robertson, Nice zirvesinden ve son NATO savunma bakanları toplantısından sonra fazla vakit geçmediğini, zamana ihtiyaç olduğunu ifade etti. Kuzey Atlantik Konseyi, bu sabah yeniden toplanacak ve ortak bildirinin metni üzerinde uzlaşma arayışlarını sürdürecek. (SABAH)
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN