Türk: Bir konuda zaman içinde 2 kanun çıkmışsa, sanık lehine olanı uygulanır
Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer`in, (69. maddede yapılmak istenen değişiklik, FP davasını etkilemez) yorumuna katılıyor musunuz? sorusuna karşılık, bir konuda zaman içinde 2 kanun çıkarılmış ise sanık lehine olan kanunun uygulanacağını söyledi. Türk, Medeni Kanun Tasarısı`nın görüşüldüğü Adalet Komisyonu`ndan çıkarken gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin, Cumhurbaşkanı`nın (69. Madde`de değişiklik yapılırsa, FP`nin kapatma davasını etkilemez) yorumuna katılıyor musunuz? sorusuna karşılık, şunları söyledi: Ceza Hukuku`nda genel bir ilke vardır. Eğer bir konuda zaman içinde 2 kanun çıkmışsa, sanık lehine olan kanun uygulanır. Bu nedenle, 69. Madde kanun teklifine uygun olarak değişitirilirse, parti kapatılması konusunda daha demokratik bir düzenleme olur. Halen görülmekte olan davalarda kapatılmak istenen partiler lehine olan bir düzenleme olur. Türk, Değişiklik FP kapatma davasına yetiştirilecek mi? sorusuna karşılık, teklifin belli bir siyasi partiye karşı hazırlanmadığını ve 1 yıldan beri süren bir çalışma olduğunu belirterek, ayrıca sadece FP hakkında değil, başka bir sayasi parti hakkında da kapatma davasınını sürdüğünü söyledi. Konuyu belli bir partinin kapatılması açısından değil, kalıcı bir düzenleme olarak değerlendirmek gerektiğini anlatan Türk, belli bir parti için düzenleme yapma anlayışı içinde hareket edildiği takdirde panik mevzuatı yartılacağını kaydetti. Türk, Bu doğru değil. Türkiye`de bir yandan siyasi partilerin demokratik rejimin vazgeçilmez unsuru olduğunu gözönünde bulundurmak, bir yandan da Türkiye`nin bağımsızlığı, bütünlüğü ve Cumhuriyet`in ilkelerine aykırı faaliyette bulunan partilerin bu faaliyetlerini sürdürmelerini engelleme amaçlarına uygun bir sentez içindedüzenlemek gerekir. Yapılmak istenen budur. TBMM, bu konuda en uygun çözümü bulacak dedi.
-ÜÇTE İKİ YERİNE, BEŞTE ÜÇ ÇOĞUNLUK...
Türk, Anayasa değişikliği konusunun Anayasa Komisyonu`ndaki görüşmelerinde, Anayasa Mahkemisi`nin üçte iki yerine, beşte üç oyla karar alması yönündeki teklifiniz üzerinde uzlaşmaya varılabilir mi? sorusuna karşılık, bu öneriyi ortalama yol olarak gördüğünü ifade etti. Türk, üçte ikinin ağır bir çoğunluk olduğunu ve 11 üyeden 8 üyenin kapatma veya Hazine yardımının kesilmesi yönünde oy kullanması gerektiğini belirterek, ancak beşte üç çoğunluğun 7 üyenin oyunu yeterli gördüğünü, 1 oy farkla kapatma veya tedbir uygulama kararı yerine, 2 oy farkla uygulamasının siyasi partilerin faaliyetlerine gerekli olan güvence ortamı bakımından daha yararlı bir düzenleme olacağını bildirdi. Türk, Üçte iki çoğunluk bence de yüksektir. Eğer bir yeter sayı aranacaksa, beşte üç çoğunluk yeterlidir. Bunu da Anayasa`nın uygun yerinde, yani 149. Madde içinde yapmak gerekir dedi. Anayasa Mahkemesi`nin yapılmak istenen düzenlemeyi kendilerine karşı güvensizlik olarak gördüklerini hatırlatan bir gazeteceye, bu görüşe katılmadığın kaydeden Türk, Bu mahkeme üyelerine güvensizlik değil, siyasi partilere verilen önemdir. Bir yandan rejimin vazgeçilmez unsurları olarak görülürken, bir yandan da onları kolayca kapatmak birbirileriyle bağdaşmıyor dedi.
-GAZETECİ ILICAK`IN SORUSU-
Gazeteciler ile Türk`ün görüşmelerini izleyen FP İstanbul Milletvekili Nazlı Ilıcak da gazeteci olarak soru sordu. Salt çoğunluk tanımında anlaşmazlık olduğunu savunan Ilıcak, Salt çoğunluk yarıdan fazla denilince o zaman 6`ya karşı 5 oluyor. Ama yarıdan bir fazla denilirse, mesele halledilmez mi? diye sordu. Türk, TBMM İçtüzüğünde salt çoğunluğun 1 sayının yarıdan az olmayan çoğunluğunu ifade ettiğini, bu nedenle yarıyı aşan çoğunluğun salt çoğunluk olduğunu söyledi. 1987 yılında 18. dönem miletvekili seçimi dolayısıyla çıkarılan bir kanunun Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildiğini hatırlatan Türk, Turgut Özal`ın salt çoğunluğun 2 farklı çoğunluk olduğu düşüncesiyle Yüksek Mahkeme`ye başvurduğunu ifade eti. Türk, konuyla ilgili olaerak şunları söyledi: Mahkeme, daha önce sözü geçen hükmü 5`e karşı 6 çoğunlukla iptal ederken, bu kez oybirliğiyle bu talebi reddetti. Bu, anonim şirketlerin yönetim kurulu ile ilgili bir hükümden kaynaklanıyor. Toplantı yeter sayısı yarıdan bir fazla olarak gösterilmiştir. Rakam çift olursa sorun yok ama tek olursa buçuk çıkıyor. Yarım adam olmayacağına göre... Anayasa değişiklikleri bakımından öngörüldüğü gibi, beşte üç çoğunluk eklenmek suretiyle bir ek güvence sağlanır. Bu olursa, 4`e karşı 7 oyla karar verilebilir.
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN