'Torba tasarı'nın beş maddesi kabul edildi
Meclis, 'Torba tasarı' olarak bilinen yasa tasarısının beş maddesini kabul etti.
TBMM'de, "Zorunlu trafik sigortası, Diyarbakır'ın Sur ilçesinin yeniden inşası, Kanal İstanbul, 25 yaşa kadar genel sağlık sigortası primlerinin silinmesi, 15 bin polis alınması ve terörizmin finansmanıyla mücadele" ile ilgili konularda düzenlemeler içeren "torba kanun" tasarısının ilk beş maddesi kabul edildi.
TBMM Başkanvekili Hamzaçebi, tasarının kabul edilmesinin ardından birleşimi, 11 Nisan Pazartesi günü saat 14.00'te toplanmak üzere kapattı.
Bu arada, Genel Kurul çalışmaları sırasında AK Partili milletvekilleri, "dokunulmazlıklar" ile ilgili anayasa değişikliği teklifini imzaladı.
65 YAŞINI DOLDURMUŞ MUHTAÇLARA MAAŞ BAĞLANMASI
Kamuoyunda "torba tasarı" olarak bilinen, 65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Kanun ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısının beş maddesine göre, sosyal güvenlik kuruluşlarından aylık alanlar ile sigortalı bir işte çalışanlar, nafaka bağlananlar veya nafaka bağlanması mümkün olanlar ile Sosyal Hizmetler Kanunu'na göre harçlık ödenenler hariç olmak kaydıyla, muhtaç olduğuna karar verilen 65 yaşını doldurmuş Türk vatandaşlarına, muhtaçlık hali devam ettiği müddetçe aylık bağlanacak.
Bu kişilerin kendisi ve eşine ait her türlü gelirler toplamı esas alınınca kişi başına düşen ortalama aylık gelir tutarı asgari ücretin aylık net tutarının üçte birinden fazla olanlar ile aynı tutardan fazla gelir sağlaması mümkün bulunanlar muhtaç kabul edilemeyecek ve aylık bağlanamayacak.
Yaşlı aylığından yüzde 70 ve üzeri engelli aylığına geçişlere ilişkin yapılan muhtaçlık hesaplamasında, tüm engelli aylıklarında geçerli hane içerisinde kişi başına düşen ortalama aylık gelir tutarı dikkate alınacak. Başkasının yardımı olmaksızın hayatını devam ettiremeyecek kadar engeli bulunduğunu sağlık kurulu raporuyla kanıtlayanlara aylık bağlanacak.
ZORUNLU TRAFİK SİGORTASI
Tasarı ile motorlu araçlar için yaptırılan zorunlu sorumluluk sigortasının genel hükümlerden ayrı olarak özel esaslarla düzenlenmesi dikkate alınarak, bu sigorta kapsamındaki tazminatlara uygulanacak kurallar öncelikle söz konusu özel esaslara bırakılıyor, özel esaslarda kural bulunmayan durumlarda genel esasların uygulanacağı açıklığa kavuşturuluyor.
Buna göre, zorunlu mali sorumluluk sigortası kapsamındaki tazminatlar, ilgili kanun ve kanun çerçevesinde hazırlanan genel şartlarda öngörülen usul ve esaslara tabi olacak. Söz konusu tazminatlar ve manevi tazminata ilişkin ilgili kanun ve genel şartlarda düzenlenmeyen hususlar hakkında, Türk Borçlar Kanunu'nun haksız fiillere ilişkin hükümleri uygulanacak.
Tasarıyla, uygulamada zorunlu sorumluluk sigortasının açıklanan içeriğinde görülen tereddütlerin izalesi amacıyla teminat kapsamı dışında kalan haller açıklığa kavuşturuluyor.
Buna göre, "Hak sahibinin kendi kusuruna denk gelen tazminat talepleri, ilgililerin, sigortalının sorumluluk riski kapsamında olmayan tazminat talepleri, bu kanun çerçevesinde hazırlanan zorunlu mali sorumluluk sigortası genel şartları ve ekleri ile tanımlanan teminat içeriği dışında kalan talepler" zorunlu mali sorumluluk sigortası dışında kalacak.
PAKİSTANLI SIĞINMACILAR
Türkiye ile Pakistan Arasında İzinsiz İkamet Eden Şahısların Geri Kabulüne Dair Anlaşmanın Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı da kabul edildi.
ŞANLIURFA'YA İSTİKLAL MADALYASI VERİLDİ
TBMM Genel Kurulunda, Şanlıurfa'ya İstiklal Madalyası verilmesini öngören teklif oybirliği ile kabul edilerek yasalaştı.
Kanuna göre, Kurtuluş Savaşı sırasında verdiği destansı mücadeleyle büyük kahramanlık gösteren Şanlıurfa'ya İstiklal Madalyası verilecek.
Teklif, AK Parti, CHP, HDP ve MHP'li bütün milletvekillerinin oylarıyla oybirliği ile kabul edildi. Başkanlık Divanında bulunan Başkanvekili Akif Hamzaçebi ve katip üyeler ile AK Parti, CHP, MHP ve HDP'li milletvekilleri ayağa kalkarak teklifin kabul edilmesini alkışladı.
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN