TBMM Diyalog Grubu Açıklaması
-Fransız Senatosu`nda İki Yıldır Bekletilen Bir Teklifin Amerika Ve İtalya`daki Gelişmelerle Eş Zamanlı Olarak Canlandırılmak İstenmesi, Türkiye`ye Karşı Planlı Bir Kampanyanın Tezgahlandığını Göstermektedir -AB Komisyonu`nca Türkiye İçin Hazırlanan Uyum Belgesinde Tam Üyeliğimizin Kıbrıs Şartına Bağlanması, Dolayısıyla Bedel İstenmesi Kabul Edilemez
ANKARA (A.A) - 08.11.2000- TBMM`de grubu bulunan siyasi partilerin temsilcilerinden oluşan Diyalog Grubu, Fransız Senatosu`nda iki yıldır bekletilen bir teklifin Amerika ve İtalya`daki gelişmelerle eş zamanlı olarak canlandırılmak istenmesinin, Türkiye`ye karşı planlı bir kampanyanın tezgahlandığını gösterdiğine dikkat çekti. Diyalog Grubu tarafından yapılan açıklamada, Ermenistan`ın Türkiye ile iyi komşuluk ilişkilerini geliştirmek yerine Batı memleketlerindeki Ermeni azınlığını Türkiye`nin aleyhine kullanmak gibi tehlikeli bir yolu seçtiği ifade edildi.
Ermenistan`ın bu hasmane davranışının ağır faturasını ödemek durumunda kalabileceğine işaret edilen açıklamada, şu görüşlere yer verildi: Amerika Temsilciler Meclisi`nde, Türk-Amerikan ilişkilerini tehdit eden teşebbüsün önlenmesi memmuniyetle karşılanmıştır. NATO müttefikimiz İtalya parlamentosunda, Ermeni iddialarını destekleyen benzeri bir teşebbüs üzücü ve düşündürücü olmaktadır. Türk milletinin son derece hassas olduğu bu konuda İtalya`nın atacağı yanlış bir adım, ikili ilişkilere indirilmiş ağır bir darbe olur. Fransız Senatosu`nda iki yıldır bekletilen bir teklifin Amerika ve İtalya`daki gelişmelerle eş zamanlı olarak canlandırılmak istenmesi, Türkiye`ye karşı planlı bir kampanyanın tezgahlandığını göstermektedir. Fransa`nın böyle bir tertibin içinde yer alacağına inanmak istemiyoruz.
Açıklamada, Avrupa Parlamentosu gündeminde bulunan Türkiye hakkındaki karar tasarısıyla, Ermeni iddialarının örtülü bir şekilde kabul edildiği görüşü de savunuldu. Karar tasarısının, Türkiye`nin milli birliğine gölge düşürdüğü, Kıbrıs konusunda Yunan tezini savunduğu, Türkiye`nin içişlerine direktifler yağdırdığı belirtilen açıklamada, Böyle bir karar tasarısını iyi niyetle bağdaştırmak mümkün değildir. Bununla, adeta Helsinki kararı, Avrupa Birliği`ne adaylığımız reddedilmektedir denildi.
Diyalog Grubu`nun yaptığı açıklamanın son bölümünde de şu görüşler dile getirildi: AB Komisyonu`nca Türkiye için hazırlanan uyum belgesinde tam üyeliğimizin Kıbrıs şartına bağlanması, dolayısıyla bedel istenmesi kabul edilemez. Hükümet ve yargının yolsuzluklarla mücadelede gösterdikleri kararlılığı takdirle karşılıyoruz. Sosyal ve ekonomik hayatımız şaibelerden arındırılmalıdır. Ancak bunu yaparken aşırıtepkilerden, bankacılık gibi hassas bir sektörü sarsacak beyan vedavranışlardan kaçınmalıdır. Bu konular hiçbir zamaniç politika malzemesi olarak görülmemelidir.
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN