S&P`den ABD hükümetine karşı hamle
S&P, Kasten reyingleri yüksek tuttuğumuz iddiaları doğru değil açıklamasında bulundu
<ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66cf6dd8601c04688fbe1dad.jpg">S&P, Kasten reytingleri yüksek tuttuğumuz iddiaları doğru değil açıklamasında bulunduımg>
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor`s (S&P) ABD`de kuruluşun bağlı bulunduğu ana şirket olan McGraw-Hill aleyhine açılan davaya ilişkin olarak, ``Kredi reytinglerinin daha düşük olması gerektiğini bildiğimiz halde kasten reytingleri yüksek tuttuğumuz iddiaları doğru değil. İddialar asılsız ve hukuki gerekçeden uzak`` açıklamasını yaptı.
ALTIN FİYATLARINDAKİ ANLIK DURUM İÇİN TIKLAYIN...
DÖVİZ KURLARINDAKİ ANLIK DURUM İÇİN TIKLAYIN...
AA muhabirine açıklamada bulunan S&P, Los Angeles`ta açılan davada S&P`ye bankalardan daha çok iş alabilmek için konut kredileriyle bağlantılı varlıklara yüksek not verdiği suçlamasının yöneltilmesi ile ilgili olarak, ``Kredi reytinglerinin daha düşük olması gerektiğini bildiğimiz halde kasten reytingleri yüksek tuttuğumuz iddiaları doğru değil. Asılsız ve hukuki gerekçeden uzak. S&P kendisini bu asılsız iddialar karşısında güçlü bir şekilde savunacaktır`` dedi.
S&P açıklamasında ekonomik krizin yaklaşmakta olduklarının öngöremediklerini kabul ederek, ``Maalesef, S&P, herkes gibi yaklaşmakta olan ekonomik krizin hızını ve büyüklüğünü ve kredi kalitesini nasıl etkileyeceğini tahmin edemedi`` ifadesini kullandı.
Davada S&P analistlerinin piyasadaki sorunların farkında olduğunu gösterdiği iddia edilen bazı e postalar da kanıt olarak yer almıştı.
ABD hükümetinin iddiasına göre, kriz öncesi bazı S&P yöneticileri bir takım yatırımların notunu düşürmenin müşterileri kızdırabileceği ve işlerin rakiplere gidebileceği endişesi taşıyordu.
ABD Başsavcısı Eric Holder soruşturmanın 2009`da başladığını, S&P`nin 2011`de ABD`nin notunu düşürmesiyle ilgisi olmadığını belirterek bu davada Standard & Poor`s`dan 5 milyar doların üzerinde tazminat almaya çalışacaklarını açıklamıştı.
ABD yönetimi S&P`yi 2008 yılındaki finansal kriz öncesinde konut kredileriyle bağlantılı varlıklara not verirken riskleri görmezden gelip kazançlara odaklanmakla suçlamıştı.
Dava sonrasında, S&P`nin bağlı olduğu ana ortak McGraw-Hill`in New York borsasında işlem göre hisseleri açılın dava haberinin ardından yüzde 23,53 oranında değer kaybetti.
McGraw-Hill hisseleri açıklama öncesinde 58,34 dolardan kapanış yapmıştı. Dava haberinden sonra sert bir şekilde düşüşe geçen hisseler 44,61 dolara kadar geriledi.
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN