Seçim yasağı geliyor
Anayasa Mahkemesi, siyasi partileri kapatma yerine Hazine yardımını kesme veya seçimlere katılma hakkından yoksun bırakma cezası verebilecek.
Liderler zirvesinde üzerinde uzlaşılan Anayasa`nın siyasi partilerin kapatılmasına ilişkin 69. maddesinin yeni şekli, bugün toplanacak TBMM Anayasa Komisyonu`nda, Anayasa Paketine monte edilecek. Yapılan değişiklikle, parti kapatmaya gerekçe olan odak olma hali tanımı netleştirilirken, Anayasa Mahkemesi`ne, partilere, işlenen suçun ağırlığına göre, kapatma yerine Hazine yardımından ya da ilk genel veya ara seçime girme hakkından yoksun bırakma yetkisi de tanınıyor.
Liderlerin onayından geçen yeni 69. madde değişiklik metni, bugün Anayasa Komisyonu`nda iktidar ortaklarının verecekleri önerge ile teklifte yerini alacak. Önerge ile Anayasa`nın 68. maddesinde yer alan hükümlere aykırı eylemlerden ötürü bir partinin kapatılmasına, ancak söz konusu partinin bu nitelikteki fiilerin işlendiği bir odak haline geldiğinin Anayasa Mahkemesi`nce tespit edilmesi halinde karar verilebileceğini hükme bağlayan Anayasa`nın 69. maddesine şu 2 fıkra eklenecek:
Bir siyasi parti, bu nitelikteki fiiller o partinin üyelerince yoğun bir şekilde işlendiği ve bu durum o partinin büyük kongre, genel başkan, merkez karar ve yönetim organları veya TBMM`deki grup genel kurulu veya grup yönetim kurulunca zımnen veya açıkça benimsendiği yahut bu fiiller doğrudan doğruya anılan parti organlarınca kararlılık içinde işlendiği takdirde, söz konusu fiillerin odağı haline gelmiş sayılır.
Anayasa Mahkemesi, yukarıdaki fıkralara göre temelli kapatma yerine, dava konusu fiillerin ağırlığına göre ilgili siyasi partinin devlet yardımından ya da ilk genel veya ara seçimlere katılma hakkından yoksun bırakılmasına karar verebilir.
MUHALEFETTEN DESTEK ARAYIŞI:
İktidar ortakları, değişikliği gerçekleştirebilmek için muhalefetin de desteğini arıyor. DSP, MHP ve ANAP Grup Başkanvekilleri, dün sabah saatlerinde DYP Grup Başkanvekili Turhan Güven`i ziyaret ederek, hem 69. madde hem de pakette yer alan Cumhurbaşkanlığı seçiminin 5+5 formülüyle yapılmasını öngören 101 ve 12 Eylül yasalarının yargıya açılmasına imkan tanıyacak geçici 15. maddeyi de kapsayan değişiklik paketi için destek istediler. Pakette yer alan milletvekillerinin özlük haklarına ilişkin 86. madde değişikliğinin ise, paketten çıkartılacağını bildirdiler. Güven, partisinin Anayasa`nın parça parça değil, topluca değiştirilmesi görüşünü savunduğunu, bu çerçevede pakete sıcak bakmadıklarını söyledi.
GENİŞ KATILIM:
Ankara Sheraton Oteli`ndeki Uluslararası Anayasa Hukuku Kurultayına Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Anayasa Mahkemesi Başkanı Mustafa Bumin, Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Haşim Kılıç, üyeler ile Danıştay Başkanı Nuri Alan, Sayıştay Başkanı Kamil Mutluer, Askeri Yüksek Yargı temsilcileri, siyasi parti temsilcileri, yurtiçi ve yurtdışından çok sayıda avukat katıldı. (SABAH)
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN