Şartla Salıverme Tasarısı`nın TBMM Adalet Komisyonu`nda Görüşülmesine Başlandı
-23 Nisan 1999 Tarihine Kadar İşlenen Suçlardan Dolayı Şartla Salıverilmeye, Dava Ve Cezaların Ertelenmesine Dair Kanun Tasarısı`Nın, Tbmm Adalet Komisyonu`Nda Görüşülmesine Başlandı -Mhp`Li Gül: -(Siyasi Sahibi Yoktur) Diye Haluk Kırcı`Nın 7 Kez İdama Mahkum Edilmesi Eşitlik İlkesine Aykırıdır
ANKARA (A.A) - 07.12.2000 - Anayasa Komisyonu`ndan dün geçen, 23 Nisan 1999 Tarihine Kadar İşlenen Suçlardan Dolayı Şartla Salıverilmeye, Dava ve Cezaların Ertelenmesine Dair Kanun Tasarısı`nın, TBMM Adalet Komisyonu`nda görüşülmesine başlandı. Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, komisyon toplantısının başlangıcında, geçmiş yıllarda çıkarılan af yasaları ve şartlı salıverme uygulamaları hakkında bilgi verdi. Türk, son 16 yılda yaşanan toplumsal değişimin bir gereği olarak toplumsal barışın sağlanması açısından, mahkumlardan en azından bir bölümünün şarta salıverilmesinin yararlı görüldüğünü bildirdi. Komisyonda söz alan FP İstanbul Milletvekili Nazlı Ilıcak, bakanın kamu vicdanının kabul etmeyeceği suçların tasarı kapsamı dışında bırakıldığını söylediğini hatırlatarak, Anayasa Mahkemesi`nin eşitlik ilkesi gereği yasayı iptal edebileceği endişesini dile getirdi. Ilıcak, Banka soygunlarını yapanların affa uğramayacaklarının teminatını verebiliyor musunuz? Yoksa ateşteki kestaneleri siz toplayamıyorsunuz da, Anayasa Mahkemesi üyelerine mi toplattırmak istiyorsunuz? Anayasa Mahkemesi`nin görüşünü aldıktan sonra bu tasarıyı getirmemiz daha doğru olmaz mıydı? diye sordu. FP Aksaray Milletvekili Ramazan Toprak, 125. maddeden idama çarptırılanların, tasarı kapsamı dışında bırakıldığını hatırlatarak, bunun iktidar tarafından Apo`yu affetmek gibi bir siyasi sorumluluğun üstlenilemeyeceği gerekçesiyle yapıldığını söyledi. Toprak, yasanın Anayasa Mahkemesi`nce iptal edilmesi durumunda, sorumluluğun Anayasa Mahkemesi`ne yıkılacağını, iktidarın yapmak istediklerinin siyasi sorumluluğunu açıkça üstlenmesi gerektiğini söyledi. MHP Kahramanmaraş Milletvekili Edip Özbaş, tasarının adil olmadığı için toplum güvenini sarsacağını ve hedeflenen faydanın gerçekleşmeyeceğini savundu. Affın, Anayasa Mahkemesi`nce iptal edilip genişletilmesinin önünün tıkanması gerektiğini ifade eden Özbaş, tasarıda kişilerin dikkate alındığını, bazı kişiler yararlandırılırken, bazı kişilerin ise önüne engel konduğunu söyledi. Tasarının açıkları bulunduğunu savunan Özbaş, Bir kısım insanların mağdur edilip, bölücülerin sokaklara taşınmasından endişe ediyorum dedi.
-KIRCI SAVUNMASI-
MHP İstanbul Milletvekili Mehmet Gül de, bu yasayla bir devrin bilançosunun çıkacağını öne sürerek, Türkiye`nin 12 Eylül öncesinde bir iç mücadele, sonrasında da 15 yıl süren bir terör yaşadığını anlattı. Gül, Terör silah bırakmamış, ertelenmiştir. APO hapisahanede HADEP ile bile ilgilenmektedir. Belki de HADEP`in başına geçeceği hesaplarını yapmaktadır. Türkiye`de sağ-sol kavgası bitmeli, iç barış sağlanmalıdır. Milli bütünlük açısından bu çok önemlidir. Bunu da ancak bir tasfiye ile yapabiliriz diye konuştu. Bütün insanlarda adalet duygusu oluşturulamaması durumunda yeni kanamalar meydana geleceğini vurgulayan Gül, DSP-MHP koalisyonuyla iç barış mesajı verildiğini, bunun Başbakan ve Başbakan Yardımcısının olumlu tutumlarıyla da doruk noktasına ulaştığını ifade etti. İnfaz sisteminin, 12 Eylül dönemi uzantılarını taşıyan, birilerini kollayan bir yapısı bulunduğunu, ancak konunun kişiler değil ilkeler bazında ele alınması gerektiğini ifade eden Gül, Velev ki APO, velev ki Haluk Kırcı olsun, herkesin adalete ihtiyacı var dedi. Haluk Kırcı`nın 7 kişiyi katlettiğini hatırlatan Gül, özetle şöyle konuştu: Bunu kimse tasvip etmez. Kimse (benim katilim iyidir, milliyetçidir) demiyor. Ama, (siyasi sahibi yoktur) diye 7 kere idama mahkum edilmesi eşitlik ilkesine aykırıdır. Yeni yaraların açılmasından endişe ediyorum. Eğer adalet hissiyatını tüm topluma yaymazsak, bunu gideremiyorsak, biz bunu niye yapıyoruz? Yasadan herkes istifade etmelidir. Yüzde 18 oy almış bir kesim içinde, (biz devlet düşmanlığı yapmadık, bize karşı niye haksızlık yapılıyor) diye soruyorlar? Tasarı bu haliyle birilerini memnun bazılarını mutsuz eder ama yeni yaralar açar endişesindeyim. Gül, 1974 affının toplumda Ecevit affı olarak bilindiğini, Anayasa Mahkemesi`nce iptal edilerek genişletilmesi durumunda da bu tasarı hakkında ileride APO`yu affeden af denmesinden endişe ettiklerini söyledi. Gül, tasarıda, her cezaya ayrı indirim sağlanmasına ilişkin değişiklik yapılması gerektiğini de söyledi.
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN