Sağlık komisyonunda Gözlükçülük yasa tasarısı`nın görüşmeleri sırasında gerginlik
Sağlık Komisyonu`Nda Gözlükçülük Yasa Tasarısı`Nın Görüşmeleri Sırasında Gerginlik Yaşandı -Sağlık Bakanı Durmuş, Fp`Li Alçelik Ve Oftalmologlar Derneği Başkanı Barlas`A Bağırdı -Fp`Li Alçelik: Piyasadaki Alışkanlıklarınızı Bırakın, Ses Yükselterek Bu Konuda Etkili Olamazsınız -Osman Durmuş, Türkiye`De 60 Milyon İnsanın Göz Doktoruna Gidemediğini Bildirdi -Komisyon Toplantısı Basına Kapalatıldı.
TBMM Sağlık Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu`nda ele alınan Gözlükçülük Hakkındaki Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Tasarı`nın görüşülmesi sırasında gerginlik yaşandı. Sağlık Bakanı Osman Durmuş, tasarı üzerinde görüşlerini açıklayan bazı milletvekilleri ve Oftalmologlar Derneği Başkanı Bülent Barlas`a yüksek sesle hitap etmesi üzerine, FP Giresun Milletvekili Turhan Alçelik, Burada, piyasadaki alışkanlıklarınızı bırakın. Ses yükselterek bu konuda etkili olamazsınız dedi. Komisyon Başkanı Ertuğrul Kumcuoğlu, toplantı başında yaptığı açıklamada, sözkonusu yasa tasarısının toplumda uzun süre tartışıldığını, ancak son kez konuyla ilgili meslek örgütü temsilcilerine söz vereceğini, daha sonra da genel talep üzerine görüşmelerin kapalı olarak devam edeceğini bildirdi. DYP Ordu Milletvekili Yener Yıldırım, Türk insanının göz doktoruna gözüm hasta diye değil, Gözüm görmüyor. Bana bir gözlük yaz diye geldiğini söyledi. İnsanların bir çoğunun göz doktorlarını tüccar olarak gördüğünü iddia eden Yıldırım, bu doktorların kontak lens satmadıklarını söyledi. Bunun üzerine araya giren Sağlık Bakanı Durmuş, Satıyorlar, satıyorlar. Ticaret yapıyorlar diye seslendi. Türk Eczacılar Birliği Başkanı Mehmet Domaç, kendilerinin gözlükçülük yapalım demediklerini, mevcut gözlükçülük yapan eczacıların yatırımları olduğunu bildirerek, bunların müktesep haklarının korunmasını istedi.
TARTIŞMALAR BAŞLIYOR:
Daha sonra Oftalmologlar Derneği Başkanı Bülent Barlas, TUS sınavlarında en fazla puanı alanların göz doktoru olduğunu, bu kişilerin üç yıllık uzmanlık eğitiminden geçtiklerini bildirdi. Bu eğitim süresinin bile yeterli olmadığını anlatan Barlas, şöyle konuştu: Göz hastaları doktora gittiğinde bana (gözlük ver) diyor. Oysa bu kişi gözünde ne tür bir hastalık olduğunu bilmiyor. Göz doktoru, gözlükçü gibi görülüyor. Oysa bu yanlış. Göz doktoru hastayı muayene ediyor ve ne tür bir göz hastalığı olduğunu ortaya koyuyor. Bu yasa çıkınca 1 yıllık gözlükçülere gidilecek ve göz hastalığına bakılmadan insanlara gözlük yazılacak. Bunlar halk sağlığı açısından son derece tehlikelidir. Gözde belirtileri ortaya çıkan çok önemli hastalıklar böyle atlanabilir.
DURMUŞ`UN MÜDAHALESİ:
Barlas`ın konuşmasını kesen Osman Durmuş, kızgın ve yüksek bir ses tonuyla şunları kaydetti: Meslek taassubunu bırakın. Bu şekilde meslek taassubu ile halkımız kör oluyor. Bize yardımcı olun. Burada çok uç örnekler veriyorsunuz. Siz böyle örnekler verirseniz, ben de sağ gözü alınacakken sol gözü alanın hastaları örnek veririm. Siz bunları bırakın... Hastalar doktora ulaşamıyor.Müstahdeme para veriyor, yine ulaşamıyor. Muayene olamayan, 15 gün sıra bekleyen hastalar otel odalarında perişan olmaktadır. Türkiye`de 60 milyon insan göz doktoruna gidemiyor. Bana bağlı İstanbul`da 116 göz doktoru var. Bu da 113 bin İstanbulluya bir göz doktoru düşmesi anlamına geliyor.
BİLGİSAYARLA MUAYENE OLDUM
Sağlık Bakanı Durmuş, bu yasa tasarısı ile göz hekimlerinin ya da gözlükçülerin savunulması gibi bir durumun söz konusu olmadığını bildirdi. Durmuş, Biz bu halkın sağlığını savunuyoruz. Gözünden rahatsız olan herkesin muayene olmasını istiyoruz. Meslek taassubu ile bu kadar bencil olmayın. Ben buraya gelirken Meclis`te otomatik makinaya muayene oldum, gözlük aldım dedi.
GÖZ DOKTORU OLMAYAN İLLER:
Sağlık Bakanı Durmuş, Hakkari, Tunceli, Ardahan ve Iğdır`da Bakanlığı`na bağlı göz doktoru bulunmadığını, Bingöl, Çankırı, Erzincan ve Kilis`te bir göz doktorunun görev yaptığını bildirdi. Durmuş, nüfusu 50 binin altındaki ilçelerin hemen hemen hiçbirinde göz doktoru olmadığını söyledi. Göz doktorlarının belirli konularda eğitimden geçirildiğini, bu eğitim sürecinde gözlük için ayrılan zaman diliminin yaklaşık 4 hafta olduğunu anlatan Durmuş, biz getirdiğimiz düzenleme ile gözlükçülere bir yıl eğitim vereceğiz dedi.
ALÇELİK`TEN DURMUŞ`A:
FP Giresun Milletvekili Turhan Alçelik, tasarıyla ilgili söz alan doktorların gerçekleri yansıttığını, meslek taassubu bulunmadığını ifade ederek, bu olsa olsa hastanın iyileştirilmesi konusunda bir taassuptur dedi. Bu sözlere sinirlenen Durmuş,
meslek taassubunun olduğunu, bunun sağlık şurasında da tartışıldığını söyledi. Osman Durmuş`un, yüksek bir sesle bunun belgelerini de ortaya koyarım şeklindeki sözleri üzerine Alçelik, piyasa alışkanlıklarınızı bırakın. Burası TBMM`nin bir komisyonu.. Ses yükselterek bu konuda etkili olamazsınız. Adabı lütfen bozmayınızdiye bağırdı. Bu gerginlik Komisyon Başkanı Kumcuoğlu`nun,
Her taraftan çeşitli istekler geliyor. Biz burada en iyisini oluşturmaya çalışıyoruz diye araya girmesiyle giderildi. Komisyon Başkanı Kumcuoğlu, Alçelik`in konuşmasından sonra toplantıyı basına kapattı.
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN