Peki, koalisyon olmazsa ne olacak?
7 Haziran seçimleri sonrasında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hükümeti kurma görevini, seçimlerden birinci parti olarak çıkan AK Parti'nin Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu'na verdi
9 Temmuz'da gerçekleşen bu görevlendirmenin ardından, Ak Parti önce CHP ile koalisyon görüşmelerini yürüttü. CHP-AK Parti koalisyonu olmayınca, gözler MHP'ye çevrildi.
PEKİ YA KOALİSYON OLMAZSA ?
Anayasa gereği, Davutoğlu'nun kendisine verilen görev çerçevesinde, 45 gün içinde hükümeti kurması gerekiyor. 9 Temmuz'da başlayan o süre, 23 Ağustos'ta sona erecek.
Siyasi kulislerde, Davutoğlu'nun bugün MHP'ye yeni tekliflerle gideceği konuşuluyor. Hürriyet Gazetesi'nden Zeynep Gürcanlı'nın haberine göre, ancak Bahçeli'nin dün ortaya koyduğu, koalisyon için 4 şart çerçevesinde, AK Parti-MHP koalisyon hükümetinin "neredeyse imkansız" olduğu görüşü siyasete hakim olmuş durumda.
PİYASALARDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...
Peki, koalisyon olmazsa ne olabilir?
Türkiye erken seçime gider. Ancak erken seçime "hangi yöntemle gideceği" konusunda iki farklı seçenek bulunuyor;
TBMM'DE SEÇİM KARARI ALINMASI
İlk olasılık, erken seçim kararının TBMM tarafından alınması.
Bunun için TBMM'nin olağanüstü toplantıya çağrılması ve seçimin erkene alınması konusunda bir yasa çıkarılması gerekiyor.
Mevcut mevzuat uyarınca, yasa çıkması için, TBMM'de Anayasa Komisyonu'nun oluşturulması, erken seçim yasasının bu komisyondan geçerek, Genel Kurul'a indirilmesi de zorunluluk.
Bu olasılık geçerli olursa, erken seçim ancak TBMM Genel Kurulu'ndan çıkacak yasayla gerçekleşecek. Türkiye'yi de erken seçime, mevcut AKP geçici hükümeti götürecek.
CUMHURBAŞKANI'NIN SEÇİM KARARI ALMASI
Türkiye'yi erken seçime götürecek ikinci olasılık ise, Anayasa uyarınca 45 günde hükümet kurulmamasını gerekçe göstererek, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçim kararı alması.
Bu durumda, mevcut geçici AK Parti hükümeti düşmüş sayılıyor ve TBMM'de temsil edilen partiler, yeni bir "seçim hükümeti" kuruyorlar.
Partiler, seçim hükümetinde, TBMM'deki temsil oranları uyarınca bakanlık alıyorlar.
Eğer partilerden biri seçim hükümetine girmek istemezse, bu partinin yarattığı boşluğu Cumhurbaşkanı Erdoğan dışarıdan ya da TBMM içinden atama yaparak doldurabiliyor.
Etiketler
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN