Kamularda Bürokrasi Tasarısı Perşeme Günü Görüşülecek
Tasari, Perşembe Günü Anayasa Komisyonu`Nda Görüşülecek -Atamalarda Cumhurbaşkani`Nin Yetkisini Sinirlandiriyor -Vali, Büyükelçi, Daimi Temsilci, Daimi Delege, Mgk Genel Sekreteri, Diyanet İşleri Başkani, Yüksek Denetleme Kurulu Başkani Ve Atatürk Dil Ve Tarih Yüksek Kurumu Başkani, Cumhurbaşkani Tarafindan Atanacak -Müsteşar Ve Ek Göstergesi Müsteşara Denk Olan Kamu Görevlilerinin Atamalarinda Müşterek Karar Diğerlerinde Başbakan`In Onayi Aranacak -Genel Müdür Yardimcisi, İl Emniyet Müdürü Grup Ve Daire Başkanlari , Bölge Müdürleri, Başmüdürler Ve Bazi Görevliler Bakan Onayi İle Atanabilecek
ANKARA (A.A) - 08.11.2000 - Hükümetin bugün TBMM`ye sunduğu, Bazı Kanunlarda Değişiklik yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, Anayasa Komisyonu`nda 23 Kasım Perşembe günü görüşülecek. Tasarı, Bakanlıklar ve Bazı Kuruluşlarda Atama Usulüne ilişkin Kanun`da değişiklik yaparak, kamu görevlilerine ilişkin cetveli yeniden düzenliyor. Buna göre, 1 numaralı cetvelde yer alan valiler, büyükelçiler, daimi temsilciler, daimi delegeler, Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreteri, Diyanet İşleri Başkanı, Yüksek Denetleme Kurulu Başkanı ve Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı, Cumhurbaşkanının da onayını gerektiren Bakanlar Kurulu kararıyla atanacak. Tasarıya göre, 2 Sayılı cetvelde gösterilen unvanları taşıyan görevlerden müsteşarlık ve ek göstergesi itibariyla buna denk olanlar müşterek kararla atanacaklar. 2 sayılı cetvelde yer alan diğer görevlere ise ilgili bakanın teklifi üzerine Başbakan`ın onayı ile atama yapılacak. Tasarı, 2 numaralı cetvelde yer alan görevlileri de şöyle sıralıyor:
Teftiş kurulu başkanı, yüksek denetleme kurulu üyeleri, yüksek din kurulu üyeleri, bağlı ve ilgili kuruluşların başkanları, kurul başkanları ve üyeleri, yönetim kurulu üyeleri (Seçimle gelenler hariç), bakanlık müfettişi, bakanlık, müsteşarlık ve genel müdürlük müşavirleri, Maliye Bakanlığı hesap uzmanı ve genel sekreter. Tasarıya göre, yeni oluşturulan 3 numaralı cetvelde yer alan kadrolara yapılacak atamalar ise Atama ve Yükselme Değerlendirme Kurulu`nun görüşü alınarak ilgili Bakan tarafından yapılacak. Atama ve Yükselme Değerlendirme Kurulu, müsteşarlıklarda müsteşarın, genel müdürlüklerde genel müdürün, başkanlıklarda ise başkanın başkanlığında oluşacak. Bakan`ın onanıyla atama yapılacak kadrolar şunlar:
Başbakanlık başkanları, genel müdür yardımcısı, başkan yardımcısı, birinci hukuk müşaviri, Vakıflar Genel Müdürlüğü İdare Meclisi başkan ve üyeleri, ihtisas kurulları başkan ve üyeleri, müessese müdürü, grup başkanı, daire başkanı, daire başkan yardımcısı, bölge müdürleri ve başmüdürler, defterdar, il emniyet müdürü, il müdürü, il hukuk işleri müdürü, mesleğe özel yarışma sınavıyla giren ve belirli süreli meslek içi eğitimden sonra özel bir yeterlik sınavı sonunda atananlar. Ancak, defterdar ve il emniyet müdürü kadrolarına yapılacak atamalarda Atama ve Yükselme Değerlendirme Kurulu`nun görüşü aranmayacak. Tasarı uyarınca, gecikmesinde sakınca bulunan hallerde Dışişleri Bakanı`nın, Başbakan`ın şifahi muvafakatını almak kaydıyla dışişleri memurlarını dış teşkilattan merkeze, merkezden dış teşkilata, dış teşkilatta ise bir memleketten diğer bir memlekete daimi görevle gönderebilecek. Tasarıda kurulması öngörülen Atama ve Yükselme Değerlendirme Kurulu`na ilişkin düzenleme, Başbakan`ın onayı ile yürürlüğe konulacak bir yönetmelikle yapılacak.
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN