Kamu ağırlıklı görevden uzaklaştırmalar devam ediyor
Kamu ağırlıklı açığa alma ve görevden uzaklaştırmalar 50 bine yaklaştı.
Türkiye'de Cuma gecesi gerçekleşen darbe girişiminin yurt genelinde tam anlamıyla bastırıldığı açıklanırken, girişimin artçı sarsıntıları ise Gülen cemaati ile bağlantılı olduğu gerekçesiyle kamu ağırlıklı görevden uzaklaştırmalar ve açığa almalarla sürüyor.
Reuters'in haberine göre; cuma gününün ardından başlayan operasyonlarda aralarında polis, öğretmen, yargı mensubu, bürokrat ve akademisyenlerin olduğu 50,000'e yakın kamu çalışanı ya açığa alındı ya da görevden uzaklaştırıldı.
PİYASALARDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...
17 ve 25 Aralık 2013'te zamanın bazı bakanlar ve çocuklarının yolsuzluk skandalına karıştığına dair iddialar gündeme gelmiş, ardından hükümet, bu iddiaların arkasında Fethullah Gülen Cemaati olduğunu belirterek, cemaatin polis ve yargı gibi kurumları ele geçirerek hükümeti devirmeye teşebbüs ettiğini açıklamıştı. Bu süreçten sonra cemaate ve cemaate yakınlığıyla bilinen kurumlara karşı çeşitli operasyonlar düzenlenmişti. Ankara son girişimden de Gülen'i sorumlu tutuyor.
Darbe girişiminin ardından, Milli Eğitim Bakanlığı özel okullarda çalışan 21,000 öğretmenin lisansını iptal ederken, 15,200 personeli de açığa aldı. YÖK ise tüm devlet ve vakıf üniversitesi dekanlarının istifa etmesini istedi. 1,577 dekanın istifası bekleniyor.
Maliye Bakanlığı'nda ise 1,500'e yakın personelin el çektirme işlemi başlatıldı.
İçişleri Bakanlığı'nda 8,777 el çektirme olurken, MİT'te 100, Diyanet İşleri Başkanlığı'nda 492, Başbakanlıkta 257, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nda 393, 2,745 hakim ve savcı görevden alındı.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nda Fethullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) ile mücadele kapsamında 300 kişinin, Gümrük Bakanlığı'nda ise 184 kişinin açığa alındığı belirtildi.
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından dün akşam yapılan açıklamada bugüne kadar bakanlık bünyesinde 176, Rekabet Kurumu'nda ise 8 kişi olmak üzere toplam 184 kişinin açığa alınarak müfettiş soruşturması başlatıldığı belirtildi.
Açıklamada ayrıca, "Bu kapsamda Gümrük ve Ticaret Bakanlığımız merkez ve taşra teşkilatında görev yapan FETÖ ile irtibatlı kamu personeline yönelik olarak kapsamlı bir çalışma devam etmektedir" denildi.
Dün Borsa İstanbul 51 kişinin işine son verildiğini açıklarken, haber siteleri BDDK'da ise 86 personelin görevden uzaklaştırıldığı belirtiyor.
Başbakan Binali Yıldırım'ın verdiği bilgilere göre darbe girişiminde toplam ölenlerin sayısı 232 kişi hayatını kaybetti.
GÜVENLİK ENDİŞELERİ
Kamuda emniyet teşkilatında ve TSK'da görevden almalar ve tutuklamalar güvenlik tartışmalarını da beraberinde getirdi. Görevden almaların çok sayıda olması nedeniyle güvenlik açığı başta olmak üzere pek çok aksama ve sorunun meydana gelebileceğinden endişe ediliyor.
Üst düzey bir yetkili bugünkü MGK ve Bakanlar Kurulu'nda konuşulacak konunun 'ulusal güvenlik' koduyla tanımlandığını belirterek, "O nedenle bakanlar ve bürokratlar bugünkü toplantıda neler konuşulacağını henüz bilmiyorlar. Toplantı öncesi bakanlara görüşülecek konularla ilgili birer dosya verilecek ve onlar da orada görecek" dedi.
GENERALLERİN NEREDEYSE 3'TE 1'İ TUTUKLU
Basında dün sabah yer alan haberlere göre emniyet teşkilatında yaklaşık 8,000 kişi görevden alındı.
Üst düzey iki yetkiliden alınan bilgiye göre, darbe girişiminin ardından Türk Silahlı Kuvvetleri'nde bulunan yaklaşık 360 general rütbeli subaydan 113'ü gözaltına alınırken, gözaltına alınanlardan 99'u tutuklandı. Bu rakam silahlı kuvvetlerdeki toplam general sayısının üçte birine yakın.
Bugün yapılacak olan Milli Güvenlik Kurulu ve Bakanlar Kurulu toplantısının ardından açıklanacak "önemli kararlar" bekleniyor.
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN