İzgi: Türkiye Parlemantosu böyle bir kararı asla kabul edemez

18.01.2001 - 00:00 | Son Güncelleme :

Tbmm Başkanı Olarak Alınan Kararı Şiddetle Kınıyorum


TBMM Başkanı Ömer İzgi, Fransa Ulusal Meclisi`nde sözde Ermeni soykırımı iddialarına ilişkin tasarının kabul edilmesini şiddetle kınadığını bildirerek, Türkiye Parlamentosu böyle bir kararı asla kabul edemez dedi. TBMM Başkanı Ömer İzgi, sözkonusu tasarının Fransız Ulusal Meclisi`nda kabul edilmesinin ardından TBMM`de bir basın toplantısı düzenleyerek, tepkisini dile getirdi. Fransa Parlamentosu`na yaklaşık 2,5 yıl önce 29 parlamenterce verilen tasarının, bir parlamenterin daha katılımıyla kabul edildiğini söyledi. TBMM Başkanı Ezgi, şöyle konuştu:


Her ne kadar Fransız yetkililer yaptırım gücü olmayan böyle bir kanunun Türkiye bakımından olumsuz yönlerinin olmayacağını ifade etmişler ise de orada bulunan vatandaşlarımız ya da Fransa`ya kanferans ya da herhangi bir nedenle giden vatandaşlarımız, bu Ermeni soykarım tasarısının kabul edilmesine yönelik mevcut kabul ortaya atıldığında çok haksız bir töhmet altında bulunmuş olacaklardır. Türkiye`nin geçmişinde, böylesi kararlar alan ya da böylesi kararlar almaya yönelik girişimlerde bulunan Avrupa ülkelerinde olduğu gibi Afrikalarda, Güney Amerikalarda oraların yerli halkını tamamen yok ederek kendi egemenliklerini kurması gibi bir lekesi bulunmamaktadır. Ne varki seçim çıkarlarını gözönüne alan kimi parlamentolarda ki, bugün örneğini Farnsız parlamentosunda gördük. Bu gibi girişimlere sıcak bakıyorlar. Türkiye Parlamentosu böyle bir kararı asla kabul edemez. TBMM Başkanı olarak da alınan kararı şiddetle kınıyorum.


YAPILMAIS GEREKENLER:

TBMM Başkanı İzgi, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti`nin bundan sonra neler yapılacağını ivedi olarak tespit etmesi gerektiğini belirterek, Öncelikle Fransız Parlamentosu`nda alınan bu karar nedeniyle Fransa nezdinde yapılması gerekenler ne ise onun ortaya çıkartılması gerektiğine inanıyorum dedi. TBMM Başkanı Ömer İzgi, Fransız yetkililerin, Türkiye Cumhuriyeti ve vatandaşları ile Türk devletlerinin hiçbir zaman haketmediği, leke olarak algılanabilecek bu durumu gidereceklerini umduğunu kaydederek, şöyle konuştu: 15 gün içerisinde gerek iki meclis başkanının ya da icra organının başı başbakanın ya da cumhurbaşkanının, anayasaya açıkça aykırı olan bu parlamento kararının iptali yönünde anayasa mahkemesinde girişimde bulunurlar.


Bu bir bakıma bugün yapmış oldukları ağır ve affedilmez hatalarından geri dönüşü sağlayacak bir yoldur. Bu yola Fransız yetkililerinin başvurması Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve vatandaşlarının hiçbir zaman kabul edemeyecekleri bu ağır karardan dolayı, bundan böyle yüzde yüz ve kesin olarak bozulacak Türkiye ve Fransa arasındaki ilişkilerin bozulmasını önleyebilir. Bunun dışında mutlak surette Fransız ve Türkiye işkileri bugünkü durumuyla korunamayacaktır ve Türkiye Cumhuriyeti devleti bunun karşılığını verecektir.


BUGÜNDEN TEZİ YOK...

TBMM Başkanı İzgi, Fransa`ya karşı ne gibi önlemlerin alınabileceğinin ve kendisinin bir önerisinin olup olmadığının sorulması üzerine, Bugün duygu ve düşüncelerimi TBMM Başkanı olarak ortaya koydum. Bunun dışında alınacak önlemler icrai kararlar olabilir. TBMM, icradan gelebilecek etkin kararları mutlaka destekleyecektir. Şimdi iş hükümettedir... Hükümet alınacak önlemleri bugünden tezsi yok belirleme yoluna gidecektir diye konuştu. TBMM Başkanı Ömer İzgi, Fransız Parlamentosu`nun kararının arkasında seçim dışında bir gerekçe arıyor musunuz? sorusunu ise şöyle cevaplandırdı:

Hiç bir gerekçe aramıyorum. Sadece seçim kaygısıyla böyle bir siyasal kararı almışlardır. Seçim olmasa 30 kişinin bulunduğu bir parlamentoda böyle bir karar alınmış olamazdı. Eğer aynı parlamento bugün yerel seçimleri ve bir yıl sonra gündeme gelecek olan başkanlık seçimlerini düşünerek böyle bir karar almışsa 15 sene sonra Fransa`da yaşayan ve seçim hakkını kazanan Türk vatandaşlarının bugünkü Ermeni vatandaşlarından kat kaf fazla olacak oy sayısını düşünerek, o zaman da bunun tersine bir karar alacakları doğal görünüyor. Ama şimdilik bu bizim konumuz değil, Fransız Parlyamentosu`nun ve Fransız halkının konusudur.


AB İLE İLİŞKİLER:

TBMM Başkanı Ömer İzgi, bir soru üzerine Fransa Ulusal Meclisi`nin aldığı kararın Türkiye-AB ilişkilerini etkilemeyeceğini, ancak başka AB ülkelerinin de bu kararı dayanak göstererek, kendi parlamentolarına benzer önerilerde bulunabileceklerini sözlerine ekledi.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.390 Değişim: 0,00% Hacim : 85.450 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.376 15.11.2024 Yüksek 9.501
Açılış: 9.448
34,4595 Değişim: 0,07%
Düşük 34,3142 18.11.2024 Yüksek 34,4972
Açılış: 34,4347
36,3719 Değişim: 0,22%
Düşük 36,1357 18.11.2024 Yüksek 36,5103
Açılış: 36,2908
2.862,74 Değişim: 0,91%
Düşük 2.827,08 18.11.2024 Yüksek 2.879,44
Açılış: 2.837,00
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.